Frisbeegolfkisa tuo Käenkoskelle 90 heittäjää

Frisbeegolfin harrastajia riittää Parkanossa kahdelle radalle ja lajissa käydään myös kilpailuja, ensi sunnuntaina peräti 90 hengen voimin. Muutama kymmenen heittäjää käy Käenkoskella viikkokisoissa, joista on tämä Veeti Peltoniemen tyylinäyte.

Käenkosken frisbeegolfradalla pidetään ensi sunnuntaina 16. kesäkuuta NBDG amateur -frisbeegolfkilpailu. Paikalle on tulossa yhteensä 90 kisaajaa miesten naisten ja juniorien eli alle 18-vuotiaiden sarjoihin. Osallistujia tulee ympäri Suomea ja kolme myös Itävallasta.
Kisan järjestää suomalainen yritys nimeltä Natural Born Disc Golfer eli NBDG, joka on perustettu edistämään frisbeegolfharrastusta. Kisojen järjestäjänä NBDG:llä on kokemusta jo usean vuoden ja muutaman sadan kilpailun edestä.
Parkanon puolella järjestelyissä mukana on Parkanon Urheilijoiden Kiekonnakkelijat, eli seuran frisbeegolfjaosto. Jaoston puheenjohtaja Thomas Tuovinen kertoo, että runsas osallistujamäärä on ollut yllätys.
Viime vuonna Parkanossa pidettiin Pirkanmaan amatööritourin eli usealla paikkakunnalla käyneen kiertueen kisa, ja tuolloin osallistujia oli vain 40. Nyt tulijoita olisi enemmänkin kuin voidaan mukaan ottaa, eli 90 pelaajaa on tämän kisan maksimiosallistujamäärä.
Sunnuntaina myös omasta porukasta on hyvä edustus.
– Kiekonnakkelijoilla on 15 lisenssipelaajaa, joista näihin kisoihin osallistuu 14, Tuovinen sanoo.

Mukaan voi tulla ilman jäsenyyttäkin

Kaikkiaan Kiekonnakkelijoihin kuuluu noin 30 jäsentä. Tuovisen mukaan aktiivisia heittäjiä on paikkakunnalla kuitenkin enemmänkin, sillä kaikki eivät ole liittyneet urheiluseuraan.
Moni seuran ulkopuolinen ja ulkopaikkakuntalainenkin käy Kiekonnakkelijoiden viikkokisoissa Käenkoskella. Puheenjohtaja toivottaakin kaikki harrastajat lämpimästi tervetulleiksi.
– Yleensä meidän tapahtumamme ovat kaikille avoimia, jos ei nyt jotain seuran sisäisiä mestaruuskisoja lasketa, Thomas Tuovinen toteaa.
Viikkokisoissa väkeä riittääkin, sillä kerralla mukana on parisenkymmentä heittäjää.
Frisbeegolfjaosto järjestää lisäksi noin kerran kuukaudessa muita kilpailuja, joissa on vaihtelevat kokoonpanot ja hivenen vaihtelevat säännöt. Pienillä sääntömuutoksilla saadaan Tuovisen mukaan lisää mielenkiintoa peliin.

Katsojan tulee muistaa turvallisuus

Niin sunnuntain isoja kisoja kuin muitakin tapahtumia voi myös yleisö tulla seuraamaan. Koska kyseessä on kuitenkin heittolaji, jossa kiekko voi tulla kovaa vauhtia odottamattomalta suunnalta, katsojia kehotetaan varovaisuuteen. Kannattaa kysyä järjestäjiltä, missä on turvallinen katselupaikka.
Tietoa tapahtumista saa parhaiten Kiekonnakkelijoiden Facebook-sivulta, jota jaosto päivittää ahkerasti.

Niina Kivioja

 

Alkuun pääsee vaikka yhdellä kiekolla

Parkanon Urheilijoiden Kiekonnakkelijoiden puheenjohtaja Thomas Tuovinen aloitti frisbeegolfin heittämisen vuonna 2013 Pahkalanniemen radalla. Muutamassa vuodessa harrastajamäärät kasvoivat niin, että radalla alkoi olla ruuhkaa.
Tuovisen mukaan vilkkaina iltoina saattoi aluetta kiertää viisikinkymmentä heittäjää yhtä aikaa. Käenkosken rata rakennettiin siis tarpeeseen.
Parkanon radat ovat harrastajien mukaan erilaisia. Pahkalanniemen hyvä puoli on varsinkin sen sijainti lähes keskellä kylää. Käenkoskella taas rataprofiili on hyvin vaihteleva.
Tässä tapauksessa molempi on parempi:
– Jos ei Pahkalanniemessä olisi ollut ensin rataa, ei olisi nyt Käenkoskellakaan, Tuovinen kiteyttää.
Frisbeegolfin suosiota selittää, että harrastus on helppo aloittaa. Periaatteessa jopa yhdellä kiekolla pärjää aluksi.
Parkanolaisella Leevi Mansukoskella on torstain viikkokisoissa toki mukana kassillinen heittovälineitä. Mansukoski heittää aktiivisesti nyt kolmatta kesää ja harjoittelee hyvin ahkerasti.
– Joka päivä heittelen puttauksia ja käyn myös urheilukentällä harjoittelemassa pitkiä heittoja.
Mansukoski on yksi sunnuntaiseen amatöörikisaan osallistuvista paikallisista harrastajista. Juniorisarjassa kisaavan nuoren miehen tavoitteena ei ole vähempi kuin voitto.
Lajissa Leevi Mansukoskea viehättää onnistumisen tunne ja kehittyminen heittäjänä. Ja vaikka harjoittelussa on paljolti kyse heittotekniikasta, myös henkinen puoli on tärkeää. Mansukosken mukaan tekemistä on usein enemmän hermojen kuin lihasten hallinnassa.

Niina Kivioja