Kesätöihin kotikonnuille

Vaasassa opiskeleva Oona Lepistö on kesätöissä kotipaikkakunnallaan Karvia-Päivien toimistossa koordinaattorina.

Opiskelukaupungit ympäri Suomen houkuttelevat nuoria muuttamaan pois pienemmiltä paikkakunnilta – myös Parkanosta, Karviasta ja Kihniöstä. Osa kuitenkin palaa opiskelukaupungista kesäksi kotikonnuilleen, ja saa kesätöitä jopa omalta alaltaan. Kysyimme neljältä nuorelta muun muassa syitä kotipaikkakunnalle palaamiseen, tulevaisuuden suunnitelmista sekä oman kotipaikkakunnan vahvuuksista.

Raumalta kesäksi Parkanoon

Parkanolaiset Kira-Netta Reko ja Eemeli Ojalainen opiskelevat toista vuotta varhaiskasvatuksen opettajiksi Turun yliopiston alaisuudessa toimivalla Rauman kampuksella. Molemmat ovat kesätöissä Kuttikallion päiväkodissa Parkanossa.

Reko kertoo, että Parkano oli lähin paikka mihin pääsi kesätöihin. Lisäksi hän on työskennellyt Kuttikallion päiväkodissa myös viime kesänä.

– Parkanossa on koti. Perhe ja ystävät asuvat täällä. Viime lukuvuonna olin vain kaksi viikonloppua Raumalla, kun tulin aina Parkanoon. Jokin tänne vetää, Reko perustelee. Parkanon uusi koulukampus saa hänet myös toiveikkaaksi.

– Jos vaan mahdollista, niin Parkanoon sitten työelämään, luokanopettajan ammatista haaveileva Reko tuumaa.
Ojalainen on samoilla linjoilla. Hän halusi ensisijaisesti oman alan kesätöitä, ja paikan hän sai Parkanosta. Tulevaisuudelle Ojalainen on avoin, eikä hän poissulje Parkanoon jäämistä.

– Ei ole mitään estettä, etten Parkanoon jäisi. Se vaatisi kuitenkin sen, että olisi koulutusta vastaavia työpaikkoja.

Kaksikko summaa Parkanon hyviksi puoliksi koulutukselliset mahdollisuudet etenkin uuden Kaarna -koulukampuksen myötä sekä sen, että kaikki ovat tuttuja toisilleen.

Karvia-Päivien toimistosta kokemusta

Karvialaisella Oona Lepistöllä alkaa syksyllä kolmas vuosi Vaasan yliopistossa, jossa hän opiskelee kauppatieteitä.

Kesän Lepistö viettää Karvia-Päivien toimiston koordinaattorina. Pesti on ollut hänelle mieluinen.

– Tätä paikkaa tarjottiin, ja totesin että voisi olla kiva, hän perustelee kesäänsä Karviassa.

Omaa alaa työpaikka liippaa jonkin verran, sillä työssä opittuja organisointitaitoja vaaditaan alalla kuin alalla – myös kauppatieteissä. Työnkuvaan kuuluu esimerkiksi myyntipaikkojen markkinointia, ohjelman kasaamista ja raporttien laatimista.

Tulevaisuus on Lepistölle vielä avoinna niin ammatin kuin asuinpaikkakunnankin kohdalla. Kiinnostava ammatti voisi olla esimerkiksi kirjanpitäjä.

– Enemmän työmahdollisuuksia on isommissa paikoissa. En silti sano, etten Karviassa voisi olla, Lepistö pohtii.
Karvian hyviä puolia ovat hänen mielestään useat tapahtumat ja se, että Karviassa näkee paljon ystäviä ja tuttuja.

Kihniöön metallihommiin

Jere Vähä-Peltomäki opiskelee Seinäjoen ammattikorkeakoulussa automaatiotekniikkaa. Oman alan kesätöitä hän sai Riikonen Groupista Kihniöstä. Työnkuvaan kuuluu telipyörien koteloiden kokoamista ja hitsausta sekä niiden viimeistelyä.

Riikonen Groupille Vähä-Peltomäki kertoo päässeensä suhteiden avulla. Työpaikka on sellainen, jossa hän voisi mahdollisesti työskennellä myös tulevaisuudessa.

– Täällä on hyvät työkaverit ja hyvä porukka, hän summaa.

Vähä-Peltomäki kertoo, että haluaisi työskennellä tulevaisuudessa robottien kokoajana tai niiden asentajana eri paikkoihin. Kihniön hyviksi puoliksi kiteytyvät mukavat ihmiset ja hyvä yhteisö.