EM-kisat vievät Silja Ahosen Ruotsiin

Kiekonheittäjä Silja Ahosen nousuvireinen yleisurheilu-ura jatkuu.

Parkanon Urheilijoiden kiekonheittäjä Silja Ahosen unelmat käyvät toteen, sillä hän lähtee yleisurheilun 19-vuotiaiden EM-kisoihin Ruotsin Boråsiin 18.-21. heinäkuuta. Ahonen varmisti kisapaikkansa kesäkuussa heittämällä Hyvinkäällä SM-ennätystuloksen 48,58 ylittäen myös EM-kisojen tulosrajan 8 sentillä.

Maanantaina Suomen Urheiluliitto valitsi 39 urheilijan joukkueen edustamaan Suomea kisoihin. Naisten sarjassa Ahonen on ainoa suomalainen kiekonheittäjä. Kisoihin lähtee kokeneita yleisurheilijoita, jotka ovat kilpailleet 17- ja 19-vuotiaiden arvokilpailuissa.

Tavoite päästä EM-kisoihin ei ollut Ahoselle niin suuri, sillä hän on vasta 18-vuotias, joten kisaa vuotta nuorempana. Nyt hänen toiveensa kävi kuitenkin toteen kisapaikan varmistuttua.

– Tosi hyvä fiilis, että pääsin kisoihin, Ahonen hehkuttaa.

Harjoituksissa hiotaan tekniikkaa

Pari viimeistä viikkoa Ahosella on ollut tavallista kovempia treenejä. Kisojen lähestyessä harjoitukset kuitenkin kevenevät, jotta aikaa jää myös lepoon. Luvassa on muutamia treenikertoja ennen koitosta.

– Vielä on kiekonheittotreenejä, punttitreeniä, lajivoimaa ja tekniikkaa. Etenkin tekniikkaa pyritään vielä hiomaan, onhan kiekonheitto tekniikkalaji, Ahonen kertoo.

Harjoituksia Ahonen on tehnyt omatoimisesti Parkanossa. Poriin hän suuntaa kaksi kertaa viikossa, ja siellä häntä valmentaa Samu Myllymaa.

Kisoja luvassa pitkä liuta

Ahosella on myös aiempaa kisakokemusta: heinäkuussa 2018 hän sijoittui 15. sijalle Unkarissa nuorten EM-kisoissa. Ahonen oli tuolloin 17-vuotias. Boråsin kisoissa tavoitteena on saada heitto oman ennätyksen paikkeille.

– Yli 45 jos tulisi, niin olisi hyvä. Finaalipaikka olisi tosi hieno, mutta saa nähdä.
Kiekonheiton finaali kisataan perjantaina. Sitä ennen ovat kuitenkin karsinnat, joihin Ahonen on menossa heti torstaina kisojen alettua.

Tukijoukoksi Ruotsiin lähtevät Ahosen vanhemmat, pikkusisko sekä valmentaja. Ahonen kokee, että heillä on tärkeä rooli kannustajina.

Kisarupeamalle ei näy vielä EM-kisojen jälkeen loppua, sillä luvassa on mahdollisesti vielä kolmet kisat kesän aikana. Elokuun alussa Ahonen suuntaa Lappeenrantaan Kalevan kisoihin. Tästä parin viikon päästä on Pohjoismaiden mestaruuskilpailu Norjassa, mikäli kauden tulokset sinne asti yltävät. Kesän lopussa Ahonen kisaa vielä Porvoon SM-kisoissa.

Kiekontäytteisestä kesästä huolimatta Ahonen ehtii myös rentoutua. Kesätöissä hän on Parkanon S-Marketissa.

– Hyvää vaihtelua päästä kesätöihin, ettei ole vaan pelkkää kiekonheittoa, Ahonen naurahtaa.