Tuttua tavaraa vuosikymmenten takaa

Asko Harjula Ikaalisista esitteli korintekoa Wanhat koneet -tapahtumassa Vahojärvellä.

Nyt kolmannen kerran järjestetty Wanhat koneet Vahojärvellä -tapahtuma keräsi Vahojärven leirikeskukseen ennätysyleisön. Lauantain aikana paikalla oli lähes tuhat henkeä, mukaan lukien toki talkoolaiset ja näytteilleasettajat.

Muutoksena edellisvuosiin oli etäparkin järjestäminen pellolle vajaan kilometrin päähän leirikeskuksesta. Parkkipaikalta oli traktorikyyditys leirikeskukseen.

Etäparkki otettiin käyttöön turvallisuuden lisäämiseksi. Tapahtuman järjestäjän eli Vahojärven kyläseuran puheenjohtaja Pekka Mäkelä kertoo, että aiemmin tienpientareet olivat täynnä autoja.

– Halusimme, ettei tietä tukita, jos vaikka olisi tullut hälytysajoneuvoja, Mäkelä sanoo.
Tämänvuotisella tapahtumalla juhlittiin myös kyläseuran pyöreitä 40 vuotta. Vahojärven kyläseura perustettiin vuonna 1979, ja teemana olikin nyt 1970-luku.

Leirikeskuksen saliin oli koottu vuosikymmenelle tyypillinen olohuone. Sitä tutkailivat kylällä asuvat Aira ja Hannu Aittoniemi.

– Kyllä täällä tutun näköistä tavaraa on, he tuumasivat.
Aira Aittoniemi löysi kirjan, jonka kannessa poseerasi mies ajalle tyypillisissä lahkeen alaosasta levenevissä housuissa.

– Hannulla oli silloin ihan samanlaisia.

Vain höyrykone oli laitteena vieras

Pihan puolella esillä oli monenlaisia vanhoja ajoneuvoja ja työkoneita autoista, moottoripyöristä ja traktoreista maamoottoreihin ja pärehöylään.

– Kyllä nekin kaikki ovat tuttuja, paitsi höyrykone, Hannu Aittoniemi totesi.
Monenlaisia maatalouskoneita on ollut Aittoniemelläkin kotona, sillä pariskunta pyöritti aikanaan karjatilaa.
Vaikka teemana oli 1970-luku, osa koneista ja ajopeleistä oli paljonkin tätä vanhempia, 1920-luvulta alkaen, ja osa taas pari vuosikymmentä nuorempia. Koneiden omistajia ja muita näytteilleasettajia, kuten perinteisten työtapojen esittelijöitä, oli useita kymmeniä, Pekka Mäkelän mukaan noin 45.

Neljäskin kerta on todennäköinen

Wanhat koneet Vahojärvellä -tapahtumalla kerätään varoja kyläseuran järjestämään asukkaiden virkistystoimintaan.

– Olemme tehneet retkiä, esimerkiksi Ähtärissä on käyty katsomassa pandoja, Mäkelä kertoo.

Nyt kolmannella kerralla tapahtuma kasvoi jo varsin isoksi. Kasvamisen varaa ei enää tästä juuri ole, jos edelleen aiotaan pysyä Vahojärven leirikeskuksessa. Pihassa tulee fyysiset rajat vastaan.
Mäkelä arvelee, että koneiden pariin kokoonnutaan vuoden kuluttuakin.

– Jos vain talkoolaiset ja hallituksen jäsenet ovat edelleen mukana, niin ilman muuta tämä järjestetään taas ensi kesänä.