Ensimmäisen koulupäivän saa vain ihmetellä uutta opinahjoa

Koulu- ja kulttuurikeskus Kaarna avaa ovensa syyslukukauden alkaessa 8. elokuuta. Komeassa pytingissä aloittaa opiskelu- ja työsaran noin 700 oppilasta ja opiskelijaa sekä lähes 100 henkilökunnan jäsentä. Ensimmäisenä koulupäivänä kokoontuvat peruskoululaiset pihaan kello 9 ja lukiolaiset 9.30.
Opettajat ohjaavat oppilaat sisätiloihin. Kenenkään ei tarvitse pelätä eksyvänsä isossa talossa.

– Rakennus on iso, mutta selkeä. Oppilaat oppivat todennäköisesti jo ensimmäisen koulupäivän aikana, mitä missäkin sijaitsee, Parkanon johtava rehtori Jenni Annala arvioi.

Hän sanoo, että ensimmäisenä päivänä annetaan kaikille rauhassa aikaa ihmetellä uutta rakennusta.

– Nopeasti tästä tulee normia. Ei tarvitse pelätä, että rakennus tarjoaa liikaa virikkeellisyyttä.

Neliöt tehokkaasti käytössä

Aulassa on kaaviokuva rakennuksen tiloista. Annala toteaa, että solut ja toiminnot on sijoitettu rakennukseen loogisesti.

– Kaarnassa neliöt ovat tehokkaasti opetuskäytössä, Annala sanoo.

Kaikki tilat ovat kaikkien käytössä, mutta pääosin puhutaan alakoulun, yläkoulun ja lukion soluista. Kaarnassa on myös yksi eskariryhmä.

Solut on jaettu siten, että kolmannen ja viidennen lukuvuoden oppilaat sekä neljännen ja kuudennen lukuvuoden oppilaat ovat samassa solussa. Pienimmät ovat omassa solussaan.

Jokaisella solulla on oma erityisopettaja.

Lukujärjestys on suunniteltu siten, että kaikilla on opiskelurauha. Kolmansien opiskellessa äidinkieltä ovat viitoset eri solussa taide- ja taitoaineiden tunnilla.

Oppimisympäristö on puoliavoin. Kaarnassa on siirrettäviä seiniä, pehmeitä huonekaluja ja säkkituoleja, mutta myös tuttuja normiluokkia. Kaikista tiloista on näköyhteys viereiseen tilaan.

Annala kertoo, että perusopetuksen ja lukion opettajat ovat lähes neljän vuoden ajan saaneet valmennusta uudenlaiseen oppimisympäristöön.

Wrede-sali on omaa luokkaansa

Kaarnan aulassa huomio kiinnittyy valtavaan näyttöruutuun, joka itse asiassa on yhdistelmä yhdeksästä 55-tuumaisesta televisiosta.

Yksittäisiä isokokoisia televisioita on eri puolilla opinahjoa. Ruuduilta voi seurata vaikka koulun sisällä tehtäviä esityksiä esiintymislavoilta tai Wrede-salista.

Wau-elämyksen tarjoaa nimenomaan Wrede-sali. Näyttämö- ja katsomotila näyttää valtavalta. Tekniikka on huipputasoa.

– Tällaista ei löydy mistään Suomen koulusta, toteaa koulukampuksen projektipäällikkö Juha Anttila tyytyväisenä.

Näyttämö on kooltaan 120 neliömetriä. Saliin mahtuu jopa 300 henkilöä.

Wrede-sali on päivisin opetuskäytössä. Iltaisin ja viikonloppuisin se on käytössä kaupunkilaisten kulttuuritilana.

– Kaarna on koulukampus, mutta myös koko kaupungin yhteinen kulttuurikeskus, Anttila ja Annala toteavat.

Kaarnassa on myös täysimittainen liikuntasali, joka sekin on kaupunkilaisten käytössä.

Syksyn aikana järjestetään avoimien ovien -tilaisuuksia, jotta väki pääsee tutustumaan uuteen koulu- ja kulttuurikeskukseen.