Maailmanmestari Toni Rajala on Parkanon sankari

Jääkiekon maailmanmestaruutta on ehditty juhlia jo monessa paikassa. Arkistokuva

Maailmanmestarin on helppo hymyillä. Parkanolainen kiekkoilija Toni Rajala tuo viimein MM-pokaalin ja -mitalin ylpeänä näytille kotikaupunkiinsa.

– Kyllä on kiitollinen fiilis, että on näin pitkälle päässyt jääkiekossa ja tuli tuollainen mitali, Rajala hehkuttaa kiinnittäen katseensa vieressään lepäävään kultamitaliin.

Voittoa on juhlittu jo Helsingin ja Tampereen kultajuhlissa. Sen jälkeen juhlimiseen tuli taukoa, mutta Parkanon kultajuhlat saavat Rajalan jälleen tarttumaan maailmanmestaruuspokaaliin eli “Poikaan”.

– Hienoa tuoda Poika näytille Parkanoon koko kansan nähtäväksi.

Ura alkoi Parkanon Kiekosta

Nyt 28-vuotias Rajala aloitti jääkiekkouransa jo 9-vuotiaana. Parkanon Kiekosta hän kertoo saaneensa hyvät lähtökohdat peliuralleen. Jäähallilla tuli vietettyä enemmän aikaa kuin missään muualla – kotona käytiin vain öisin nukkumassa.

– Välillä isä ja äiti tulivat hakemaan iltakymmeneltäkin pois jäähallilta, että nyt pitäisi tehdä läksyjäkin ja nukkua, Rajala muistelee hymyssä suin.

Kuviot muuttuivat Rajalan ollessa noin 10-vuotias, kun hän siirtyi pelaamaan Tampereen Ilvekseen. Joitain pelejä oli vielä Parkanossakin, ja osa pelattiin Tampereella. Tärkeässä roolissa olivat Rajalan vanhemmat, jotka kyyditsivät poikaansa Tampereella viiden, kuuden vuoden ajan.

13-14-vuotiaana Rajalan pelit siirtyivät vähitellen yhä enemmän Tampereelle. Muutto uuteen kaupunkiin tuli ajankohtaiseksi Rajalan ollessa 15-vuotias, kun harjoituksia ja pelejä alkoi olla päivittäin. Vuonna 2008 hän allekirjoitti ensimmäisen sopimuksensa Ilveksen kanssa.

Ilveksen lisäksi Rajala on pelannut lukuisissa eri seuroissa, joista viimeisimpänä Sveitsin National Leaguen EHC-Bielissä. Kokemusta on tullut myös nuorten ja poikien maaotteluista, mutta aikuisten MM-turnauksessa hän pelasi tänä vuonna ensi kertaa.

Jääkiekon maailmanmestari Toni Rajala on parkanolaisten sankari. Arkistokuva

Ylpeänä kotikaupungista

Vaikka maailmanmestari asuu vuoden ympäri Sveitsissä, ei Parkano ole sydämestä kadonnut.

– Kyllähän Parkano on kiva, pieni paikka. Täällä olen kuitenkin asunut 15 vuotta, luonnehtii Rajala.

Hän kertoo olevansa ylpeä kotikaupungistaan, jossa eri urheilulajeja pystyi harrastamaan lapsuudessa hyvin.
Parkanossa ei maailmanmestaria enää paljoa näe, sillä kiireinen jääkiekkoilija viipyy Suomessa kesäisin vain parin kuukauden ajan. Silloin hän viettää aikaansa pääosin Tampereella perheensä kanssa. Parkanossa Rajala käy muutaman kerran kesässä tapaamassa sukulaisiaan.

Kaikesta huolimatta Rajala on tuonut synnyinkaupunkiaan paljon esille.

– Pitihän sitä nyt Parkanoa mainostaa Tampereenkin kultajuhlissa, hän toteaa.

Kiekkoilu jatkuu Sveitsissä

Rajalan kesä päättyy ensi perjantaina, kun hän lähtee takaisin Sveitsiin. Siellä miestä odottaa kolmen vuoden jatkosopimus EHC Bielissä, jossa hän on pelannut laitahyökkääjänä viimeiset kolme kautta.

Myös NHL on ollut haaveissa. Rajala paljastaa, että joitain kyselyitä sieltä on tullut, mutta sopimusta ei ole näkynyt.

– NHL:ää en ole vielä poissulkenut. Jos ensi kausi menee hyvin, niin kyllä mahkuja on yhä lähteä sinne päin. Katsotaan kuinka käy, Rajala miettii.