Geopark-arvioitsijoiden vierailu on tärkeä osuus statuksen hakemisessa

Metsämuseolla kajahteli tiistaina kysymyksiä mitä on englanniksi lautta ja miten selitetään hevosponttoonin toiminta. Käännöstä tarvittiin, kun UNESCOn Geopark-arvioitsijoille kerrottiin mahdollisimman tarkoin vanhoja suomalaisia työtapoja.

Geologit, tohtorit Mohd-Shafeea Leman Malesiasta ja Anchel Belmonte Ribas Espanjasta tutustuvat Lauhanvuori-Hämeenkangas Geopark -alueeseen tämän viikon aikana.

Geopark-hakemus jätettiin loppusyksystä 2018. Alue läpäisi tieteellisen tarkastelun ja pääsi evaluointiin.
Geopark-alue sijaitsee kolmen maakunnan alueella. Pirkanmaalta alueeseen kuuluvat Parkano ja Kihniö.

Pohjois-Satakunnasta alueeseen kuuluvat Karvia, Honkajoki, Jämijärvi, Kankaanpää ja Siikainen sekä Etelä-Pohjanmaalta Kauhajoki ja Isojoki.

Geopark-valmisteluja on tehty useita vuosia. Arvioijat toimittavat lausuntonsa UNESCOlle elokuun puolivälissä ja päätös saadaan ensi keväänä.

Suomessa on toistaiseksi vain yksi Geopark, Rokua UNESCO Global Geopark. UNESCOn näkökulmasta on tärkeää, miten geologisen, luonnon ja kulttuuriperinnön säilyminen turvataan ja viestitään seuraaville sukupolville.

Metsän terveysvaikutukset kiinnostivat

Metsämuseolla arvioitsijat kiersivät näyttelyhallissa Metsäntutkimuslaitoksella työskennelleen, eläkkeellä olevan tutkijan Eira-Maija Savosen opastuksella.

Vanhalla metsäkämpällä Parkanon kaupunginjohtaja Jari Heiniluoma selvitti vieraille seinätaulussa olevaa entisajan kämppälakia. Mohd-Shafeea Lemania ja Anchel Belmonte Ribasia suorasanaiset käskyt huvittivat, joskaan ihan jokaista kohtaa heille ei selitetty.

Nuotiopaikalla Savonen esitteli metsän terveysvaikutuksia. Hän kertoi Käenkosken vierestä lähtevän Rantareitin käytännönharjoitteista.

Harjoitteiden tavoitteena on saada ihminen pysähtymään, katselemaan ympärilleen, kiinnittämään huomiota ykistyiskohtiin ja keskittymään hetkeen kaikilla aisteilla.

Arvioitsijat saivat harjoitteet myös mukaansa. Aihepiiri kiinnosti heitä kovasti.

– Anchel Belmonte Ribas arveli, että he voivat espanjalaisessa Geoparkissa ottaa niitä käyttöönsä, Savonen kertoi.

Tiivisohjelmainen vierailu alueeseen

Arvioitsijoille esitellään alueen geologiaa, luontoa ja kulttuurihistoriaa. Tiistaina ennen Parkanon

Metsämuseota arvioitsijat tutustuivat Kihniössä Pyhäniemeen, Aitonevaan ja Käskyvuoreen.
Metsämuseolta ryhmä lähti Vesipääsky-risteilylle Kaidoillevesille, jossa Leena Perälä kertoi heille Kyrönkankaan Talvitiestä.

Keskiviikkona Mohd-Shafeea Leman ja Anchel Belmonte Ribas kävivät Karviassa Kulttuurikeskus Skantzissa, Kauhanevalla ja Annen Taidekahvilassa.

– Perjantaina aamupäivällä meillä on loppukeskustelu. Käymme läpi kokonaisuutta ja todennäköisesti saamme arvioijilta vielä käytännön vinkkejä, kertoi toiminnanjohtaja Terttu Hermansson Lauhanvuori-Hämeenkangas Geoparkista.

Geopark

Kansainvälinen ainutlaatuisten geologisten kohteiden yhteisbrändi

Verkostoa hallinnoi UNESCO

Pyrkii edistämään geomatkailua, geologisen perinnön säilyttämistä, luonnontieteiden opetusta ja kestävän kehityksen mukaista liiketoimintaa

Suomessa on tällä hetkellä 1 Geopark, maailmassa 140