Poliisin tietoon tullut vähemmän rikoksia kuin vuosi sitten

Poliisille on ilmoitettu tammi–kesäkuussa 2019 yhteensä 483 rikosta Parkanosta, 20 Kihniöstä ja 43 Karviasta. Rikoslakirikosten osuus oli Parkanossa 194, Kihniössä 16 ja Karviassa 31. Nämä tiedot selviävät poliisilaitosten uusista kuntakohtaisista toimintatilastoista. Kaikista kolmesta kunnasta on tullut poliisin tietoon vähemmän rikoksia kuin vuosi sitten vastaavan aikaan.

Parkanossa on ollut silti nousua omaisuusrikoksissa, etenkin petosrikoksissa. Kun vuoden 2018 alkupuoliskolla kaupungista ilmoitettiin poliisille 2 petosta, niin kuluvan vuoden luku on 25. Sen sijaan varkauksia on ilmoitettu 7 kappaletta vähemmän kuin vuosi sitten. Yhteensä varkauksia on tullut poliisin tietoon 10.

Myös ilmoitettujen väkivaltarikosten määrä on laskenut. Pahoinpitelyjä on tullut ilmi 12, kun vuoden 2018 luku oli 16. Seksuaalirikoksia ei ole tullut ilmi yhtään.

Kihniöstäkin omaisuusrikoksia ilmoitettiin viime vuoden alkupuoliskoa vähemmän. Petorikoksia ei ollut tullut ilmi yhtään. Pahoinpitelyjä tai seksuaalirikoksia ei ilmoitettu kunnasta yhtään.

Karviasta omaisuusrikoksia ilmoitettiin 10 eli 3 kappaletta enemmän kuin tammi–kesäkuussa 2018. Varkauksia näistä oli 4 ja petosrikoksia 1. Pahoinpitelyjä tai seksuaalirikoksia ei ilmoitettu kunnasta yhtään.

Liikennerikoksia on poliisin tietoon tullut Parkanosta 76, Kihniöstä 7 ja Karviasta 19. Liikennerikkomuksia ilmeni Parkanosta 285, Kihniöstä 4 ja Karviasta 12.

Rattijuoppoja jäi Parkanosta haaviin yhteensä 13, joista 6 oli törkeitä rattijuopumuksia. Kihniössä rattijuopumuksia oli 2, joista molemmat törkeitä. Karviassa rattijuopumuksia oli 3, joista 1 törkeä.
Huumausainerikoksia ilmeni Parkanossa 5. Kihniöstä ja Karviasta ei tullut poliisin tietoon huumausainerikoksia.

Automaattivalvonta kirjasi Parkanossa 1 687 suoritetta eli huomattavasti vähemmän kuin viime vuoden vastaavaan aikaan, jolloin niitä oli 2 339 kappaletta. Kihniöstä ja Karviasta ei kirjattu automaattivalvonnan suoritteita.

Murhasta erhe tilastossa

Parkanossa paljastui helmikuussa henkirikos. Koska murha oli tapahtunut jo viime joulukuun lopussa, ei siitä löydy kirjausta kuluvan vuoden tilastosta.

Tosin kyseistä tietoa ei löydy koko vuoden 2018 toimintatilastoistakaan. Tapauksen tutkinnanjohtajana ollut rikoskomisario Pasi Nieminen kuitenkin vahvistaa Ylä-Satakunnalle, että murhan tapahtumapaikka oli Parkano.

– Kyseessä on tilastollinen erhe. Aluksi oli epäselvää, missä murha oli tapahtunut. Paikan oli alun perin oletettu olevan Ylöjärvi.

Sittemmin selkeni, että murha oli tehty Parkanossa. Virallisissa tiedoissa paikkakunta on oikein, mutta tilastotietoihin asia ei ollut korjaantunut.

Rikokset tilastoidaan nimenomaan niiden tapahtumapaikan mukaan.

Kihniössä henkirikos

Tammi–kesäkuun tilastoihin on kirjattu, että poliisin tietoon on tullut Kihniöstä yksi henkirikos vuoden ensimmäisellä puoliskolla. Sisä-Suomen poliisilaitoksen lähettämän tarkemman henkirikostilaston mukaan kunnasta on ilmoitettu yksi tappo kuluvana vuotena.

Poliisi ei kommentoi asiaa enempää.

Lue myös:

Jatkojuttu Ylä-Satakunta 8.8.2019: Poliisin mukaan Kihniön henkirikos oli tilastovirhe

Päivitetty 12.8.2019 (lisätty lue myös -osa, linkki jatkojuttuun)