Yhteislauluja, blogi 25/19

Huomasin päivän Aamulehdestä, että Mikko Alatalo laulattaa yleisöä tänään Tampereella Frenckellinaukiolla. Eipä tuonne tarvinnut lähteä ajamaan, kun  tapahtuma tuli suorana nettilähetyksen kautta. Niinpä jälleen kytkin tietokoneen näytöksi television ja valmistauduimme katsomaan lähetystä klo 19.

Mikko Alataloa säesti hanuristi Jammi Humalamäki. Heidän yhteistyönsä oli erittäin sujuvaa ja kumpikin letkautti väliin usein sopivia kommentteja. Parituntinen esitys sisälsi n. 30 tuttua kappaletta ja yleisö lauloi innostuneesti mukana. Välillä kamerakin näytti, miten innostunutta yleisö oli, enemmistö oli melko iäkästä väkeä.

Yritän tähän muistella kappaleitten nimiä tai alkusäkeitä. Esitys alkoi Tammerkosken humpalla, sitten seurasi Lulu. Edelleen:

Harva meistä on rautaa…    Hopeinen kuu.   Milloinkaan en löydä samanlaista…   On kotipiha hiljainen…    Dirlandaa…  Kulkurin iltatähti.  Kun mä sinut kohtasin…  Vanha pelargonia.   Rakkauden ammattilainen.  Kolmatta linjaa takaisin…  Haistakaa paska koko valtiovalta… Aina diivaillaan…  Lentäjän poika. Kulkuriveljeni.  Mä joka päivä töitä teen…  Sataman valot.  Sininen ja valkoinen.  Nukke pieni mun…   Sellaista elämä on.  Hengaillaan.   Vanha holvikirkko.   Ajomies.   Saarenmaan valssi.   Rakovalkealla.  Koskaan et muuttua saa…   Äidin pikku poika menee muille maille…   Aurinko paistaa ja vettä sataa…  Viivy vielä hetki…

Siinäpä noita tuli, kaikki varsin tuttuja kappaleita ja yhteislauluiksi sopivia. Vain pieni tauko oli ohjelman keskivälillä.

—–

Sitten vielä toinen asia: Ihmettelin tiistain Ylä-Satakunnan pääkirjoituksessa ollutta lausetta: “Kun nopeus putoaa 50 km/h:ssa 40 km/h:ssa, kuolemanriskin todennäköisyys puolittuu.”

Siinä oli yksikön km/h perään liitetty inessiivin sijapääte, joka ei sinne sovellu. Nopeuden yksikkö on kahden yksikön osamäärä ‘kilometri per tunti’ tai ‘kilometriä tunnissa’. Tähän ei enää voi lisätä sijapäätettä. Olen opettanut fysiikkaa lähes 40 vuotta ja aina kiinnittänyt huomiota samalla suomen kielen muotoihin. Itse olisin ilmaissut tämän lauseen siten, että taivutusmuoto ilmenee edellä olevasta sanasta, vaikka seuraavasti: “Kun nopeus putoaa arvosta 50 km/h arvoon 40 km/h, kuolemanriskin todennäköisyys puolittuu.”