Alle puolet noudatti nopeusrajoitusta

Kihniöntielle ilmestyi kuluvan viikon alussa nopeusnäyttö. Näyttö sijaitsee noin 150 metrin päässä yhtenäiskoululle kääntyvästä Kettukalliontiestä, ja sen kohdalla nopeusrajoitus on 40 kilometriä tunnissa.

Koska tänään torstaina 8. elokuuta alueella on jälleen liikettä koululaisten kesäloman päätyttyä, Ylä-Satakunta tutki millaisilla nopeuksilla koulumatkan varrella ajettiin juuri ennen lukuvuoden alkua. Näytön osoittamat tiedot kirjattiin tukkimiehen kirjanpidolla siten, että nopeudet jaoteltiin kolmeen ryhmään: rajoituksen mukaiset eli enintään 40 kilometrin tuntivauhdin nopeudet, 41–45 kilometrin tuntivauhdin nopeudet sekä yli 46 kilometrin tuntivauhdin nopeudet.

Seuranta tehtiin kahdessa erässä, tiistai-iltapäivänä 6. elokuuta kello 15.10–17.10 ja keskiviikkoaamuna 7. elokuuta kello 7.20–9.20. Nopeusnäytön lukemia seurattiin siis yhteensä neljän tunnin ajan.

Tutkimuksessa kirjattiin ylös tulos, joka näkyi juuri ennen kuin ajoneuvo oli nopeusnäytön kohdalla. Näin meneteltiin siksi, että vaikka näyttö yleensä ilmoittaa nopeuksia jo paljon aikaisemmin, ei näin käynyt jokaisen kulkupelin kohdalla. Lisäksi piti ottaa huomioon, että muutaman kerran nopeusnäytön ohitti useamman auton letka.

Toisaalta kuljettajilla oli mahdollisuus muuttaa nopeuttaan rajoituksen mukaiseksi, kun kauemman etäisyyden päästä mitattuja ensimmäisiä lukemia ei huomioitu.

Osuuspankin ja OP-Perhepuiston parkkipaikalta Kihniöntielle kääntyneiden ajoneuvojen tuloksia ei merkitty muistiin, koska näyttö on aivan lähettyvillä.

Seuratun neljän tunnin aikana Kihniöntien nopeusnäytön ohi ajoi kaikkiaan 302 ajoneuvoa. Näistä 144 kappaletta eli noin 47,7 prosenttia ajoi nopeusrajoituksen mukaisesti eli korkeintaan 40 kilometrin tuntivauhtia. 83 ajoneuvoa ajoi 41–45 kilometrin tuntinopeutta, ja 75 kuskia ohitti nopeusnäytön vähintään 46 kilometrin tuntinopeudella.

Tiistai-iltapäivänä näytön ohi kulki 173 ajoneuvoa, joista 83 kappaletta noudatti nopeusrajoitusta. 43 kuskia ajoi 41–45 kilometrin tuntivauhtia, ja 47 kuskia ajoi vähintään 46 kilometrin tuntivauhtia.

Keskiviikkoaamuna Kihniöntietä etelästä pohjoisen suuntaan kulki 129 ajoneuvoa. Nopeusnäyttö näytti rajoituksen mukaista lukemaa 61 kuskille. Ajoneuvoista 40 kappaletta huristi 41–45 kilometrin tuntivauhtia ja 28 kappaletta vähintään 46 kilometrin tuntivauhtia.

Korkein nopeus 64 km/h

Suhteellisesti nopeusrajoitusta noudatti miltei sama määrä kuskeista sekä tiistaina (48 prosenttia) että keskiviikkona (47,3 prosenttia). Tiistai-iltapäivän ja keskiviikkoaamun suurin ero oli se, että iltapäivällä ajettiin paljon vauhdikkaimmilla nopeuksilla.

Tutkimusaikana korkein nopeusnäytöllä näkynyt lukema oli 64 kilometriä tunnissa. Kyseistä vauhtia ajoi itse asiassa useampi kuski sekä tiistai-iltapäivänä että keskiviikkoaamuna.