YS testaa: Ajetaan me tandemilla

Karviassa on auennut mahdollisuus tandem-pyöräilyyn. Lainattavissa on kaksi tandemia, jotka on nimetty Willi Karvia -hengen mukaisesti Wilmaksi ja Wihtoriksi.

Päädyin kokeilemaan kirkkaanpunaista Wilma -pyörää ystäväni Essi Penttilän kanssa. Ensimmäinen ajatus tandempyörän nähdessämme oli, että mitähän tästäkin tulee. No, ei kuin kokeilemaan.

Itse hyppäsin ensin etummaiseen satulaan. Lähtö oli aluksi hieman kankea, mutta kun vauhtiin pääsi, niin polkeminen sujui kuin rasvattu! Yhteinen polkemistahti löytyi nopeasti. Vaihteita tandemissa on seitsemän, mikä oli hyvä plussa.

Kylälle emme uskaltaneet härvelillä lähteä, joten kiersimme urheilukenttää ympäri. Matka taittui mukavasti, ja rupattelukin onnistui samalla. Totesimme, että tämähän on mukava sosiaalinen hetki, ja samalla tulee liikuttua yhdessä.

Toki edessä olevaan on oltava luotto kunnossa. Hyvä oli aina varoittaa käännöksestä tai jarruttamisesta – tandemilla jyrkän käännöksen tekeminen kun ei ollut kovin sukkelaa. Luulen, että tässäkin tapauksessa harjoitus tekee mestarin.

Itse tykkäsin olla enemmän edessä polkemassa, sillä takana ollessa iski ensimmäiseksi pakokauhu: pyörä on kokonaan toisen käsissä, eikä itsellä ollut kontrollia vekottimen ohjaamiseen. Toisaalta takana ei tarvinnut murehtia muusta kuin polkemisesta, ja sai nauttia vain kyydistä.

Sanoisin, että kokemus tandemilla ajosta oli hyvin positiivinen – siinä sai ainakin nauraa. Voimme yhdessä Essin kanssa suositella tandempyörien kokeilemista kenelle tahansa.

Tarkoitus tuottaa elämyksiä

Karvian kunta on hankkinut tandempyörät matkailua varten. Liikuntasihteeri Sirpa Ala-Rämin mukaan niiden tarkoituksena on tuottaa elämyksiä henkilöille, jotka eivät yksin kykene liikkumaan. Tandem-pyöräily sopii esimerkiksi näkövammaisille tai henkilölle, jolla on tasapaino-ongelmia. Pyörät ovat oiva tapa liikkua kaverin kanssa tai ne voivat toimia vaikka parisuhdeterapiana.

Wilman ja Wihtorin käyttö on toistaiseksi ilmaista. Karvian kunta haastaa ihmisiä vaihtamaan auton tandemiin esimerkikiksi matkailureitille Kammikylä-Skantz.