Poliisi: Kihniön henkirikos tilastovirhe

Sisä-Suomen poliisilaitokselta kerrotaan, että tammi–kesäkuun 2019 toimintatilastoissa ollut tieto Kihniön henkirikoksesta on tilastoihin jäänyt virhe.

– Eli poliisilla on ollut tutkinnassa juttu rikosnimikkeellä tappo, mutta tutkinnassa on selvinnyt, että rikosta ei ole syytä epäillä, sanoo Rikostiedustelu- ja analyysiryhmän rikosylikonstaapeli Juha Ahola.

Ylä-Satakunta kysyi asiasta uudestaan, koska tiedonsaanti ja kommentointi on ollut niukkaa. Viime ja tämän viikon tiedustelujen välisenä aikana henkirikostilastoihin oli tullut muutos.

Ahola kertoo Kihniön tilastossa aiemmin näkyneen tapon pudonneen pois. Ylä-Satakunnalle lähetettiin molemmilla kerroilla kyseinen tarkempi henkirikostilasto, josta pystyi varmistamaan muutoksen tiedoissa.
Asiaa kysyttiin uudestaan myös siksi, että Parkanon kohdalla oli jo aiemmin todettu erhe tilastoissa.

Torstaina 1.8.2019 ilmestyneessä lehdessä kerrottiin, että uusista toimintatilastoista ei löytynyt Parkanon kohdalta lainkaan talvella paljastunutta murhaa, vaikka rikokset tilastoidaan nimenomaan niiden tapahtumapaikan mukaan.

Ahola selventää vielä Parkanon tapaustakin:

– Rikostutkinnan alkuvaiheessa käytettävissä olleen tiedon mukaan henkirikos oli tapahtunut Ylöjärvellä, mutta myöhemmin selvisi, että tapahtumapaikka oli Parkano. Rikosilmoituksen tapahtumapaikan kohdalle oli tehty muutos, mutta rikosnimikkeiden kohdalta se oli tekemättä. Tilasto-ohjelma ottaa tietonsa rikosnimikkeittäin, koska saman ilmoituksen eri rikokset ovat saattaneet tapahtua eri kuntien alueella. Esimerkiksi ensin on pahoinpidelty Ikaalisissa ja myöhemmin tapettu Hämeenkyrössä.

Poliisilaitoksen kotisivuilla luettavissa olevassa kuntakohtaisessa toimintatilastossa nämä virheet Kihniön ja Parkanon henkirikoksissa näkyivät yhä keskiviikkona 7. elokuuta kello 14.

Lue myös:

Ylä-Satakunta 2.8.2019: Poliisin tietoon tullut vähemmän rikoksia kuin vuosi sitten