Kolmostie on täysin omassa luokassaan

Ei liene yllätys, että valtatie 3:n liikennemäärät ovat Parkanon, Karvian ja Kihniön suunnalla täysin omassa luokassaan muuhun tiestöön nähden. Parkanon kohdalla Kolmostiellä liikkui keskimäärin 6 592 ajoneuvoa vuorokaudessa vuonna 2018.

Vt 3:lla Parkanon pohjoispuolella liikennemäärä on noin 4 500 ajoneuvoa vuorokaudessa ja eteläpuolella noin 5 700:n kieppeillä.

Liikennemäärät kasvavat Kolmostiellä kuljettaessa kohti etelää. Esimerkiksi ennen Ylöjärveä määrä on jo yli 12 000 ajoneuvoa vuorokaudessa ja Ikaalisissakin liki 10 000.

Luvut käyvät ilmi julkisista tietokannoista, joihin pääsee käsiksi Liikenne- ja viestintäviraston Oskari-nimisen palvelun kautta. Suora linkki liikennemääriin kartalla löytyy tästä.

Palvelusta löytyvät liikennemäärät vuosilta 2012–2018, joten myös pienimuotoista vertailua liikennemäärien kehityksestä voi tehdä.

Tuhat raskasta ajoneuvoa per vuorokausi

Tilastoista on eriteltävissä raskaan liikenteen osuus. Raskaan liikenteen määrällinen vaihtelu on huomattavasti vähäisempää kuin koko ajoneuvoliikenne huomioiden.

Esimerkiksi Parkanon ohittaa keskimäärin tuhat raskasta ajoneuvoa vuorokaudessa. Ikaalisten kohdalla lukema on vain reilut sata suurempi. Ylöjärven nurkilla Kolmostien raskas liikenne on luokkaa 1 300 ajoneuvoa vuorokaudessa.

Järvisuomentie toiseksi vilkkain

Järvisuomentie, eli valtatie 23 on Ylä-Satakunnan levikkialueen tiestöstä toiseksi vilkkain. Parkanon ja Virtain välillä liikennemäärä vaihtelee osuuksittain suuresti tuhannen ja kahden tuhannen vuorokautisen ajoneuvon välillä.

Parkanon ja Kankaanpään välillä ajoneuvojen vuorokausittainen määrä on noin 1 700. Kankaanpäästä kohti Poria liikennemäärät kasvavat huomattavasti.

Tarkkailua myös pienemmillä teillä

Valtiovalta tekee tarkkailua myös pienemmillä valtionteillä. Esimerkiksi huonossa kunnossa oleva ja julkisuudessakin esillä ollut Alkkiantie on valtateitä selvästi hiljaisempi. Kolmen eri mittauspätkän tulokset ovat 328, 187 ja 221 ajoneuvoa vuorokaudessa.

Äskettäin uuden asfalttipinnan saaneen Nerkoontien liikennemäärät ovat länsipäässä 234 ajoneuvoa vuorokaudessa ja itäpuolella vain 48.

Parkanon rautatieasemalle piisaa ajoneuvoliikennettä. Parkanon suunnalla liikennettä kyseisellä maantiellä on 725 ajoneuvovuorokaudessa, josta raskasta liikennettä 47. Pohjoiseen Kihniön suuntaan vastaavat lukemat ovat 409 ja 30.

 

Näin liikennemäärät selvitetään

Liikenteen laskennasta vastaa valtionyhtiö ITM Finland Oy, joka toimittaa tiedot viranomaisille, tässä tapauksessa Liikenne- ja viestintävirastolle (Traficom).

Tiedon keräämisen rungon muodostavat kiinteät, automaattisesti toimivat LAM-laskentapisteet. Ne lähettävät tiedot kerran vuorokaudessa.

Kiinteitä LAM-pisteitä on sijoitettu muun muassa isompien valtateiden varteen ja taajamien kohdalle.

Laskentapiste tuottaa tiedon ohittavan ajoneuvon ohitusajasta, nopeudesta, suunnasta, kaistasta, pituudesta ja ajoneuvoluokasta.

Muilla valtionteillä tehdään niin sanottua yleistä liikennelaskentaa, johon käytetään siirrettäviä laskentapisteyksiköitä.