Neulominen on aivojumppaa, joka rauhoittaa mielen

Minna Lepistö esittelee kirjoneulesukkia, jotka hän on kutonut korin pohjalle kertyneistä langanlopuista. Ohje löytyi netistä. Lepistön vetämä neulekerho alkaa kokoontua kirjastossa syyskuun alussa.

Neuleharrastus ja erityisesti sukkien kutominen on kokenut uuden tulemisen. Suosiotaan kasvattavat niin neulekahvilat kuin alan harrastuspiirit. Lisäksi netti on täynnä blogeja ja sivustoja, joista löytyy ohjeita ja vinkkejä kutimiin hurahtaneille.

Neulomista pienestä asti harrastanut Minna Lepistö haluaa jakaa ilosanomaa omassa kotikaupungissaan. Kun työkaveri ehdotti neulekahvilan perustamista, Lepistö keksi neulekerhon, jonka käynnistämistä hän ehdotti Petäjä-opistolle.

Petäjä-opisto otti vinkistä kopin, ja innokkaan käsityöharrastajan vetämä neulekerho alkaa kokoontua kirjastossa syyskuun alussa.

Lepistön mukaan kerhon idea on kokoontua yhteen, vaihtaa kokemuksia ja vinkkejä, jakaa malleja ja ohjeita, ylipäätään harrastaa yhdessä.

Hän korostaa olevansa itse myös harrastaja, ei mikään ammattilainen.

– Osaan perusasiat, kuten neuvoa kantapään teossa ja opettaa tekemään kirjoneuletta, mutta opettelen mielelläni myös uusia tekniikoita ja haluan inspiroitua muiden tekemisistä. Ja kerhossa saa tehdä muitakin neuleita kuin sukkia, vaikka villasukat on tällä hetkellä oma juttuni, hän toteaa.

Kerhoon toivotetaan tervetulleiksi kaikki neuleharrastuksesta kiinnostuneet. Mukaan voivat tulla vasta-alkajat ja kokeneet käsityöharrastajat.

Yllätyssukat jämälangoista

Minna Lepistö ymmärtää hyvin, miksi neulomisesta on tullut niin suosittua. Se on mitä parhain tapa hoitaa mieltä kiireisessä elämänmenossa. Kutimet vähentävät stressin oireita ja pitävät aivot virkeinä.

Lepistö tietää sen omasta kokemuksestaan. Työpäivän jälkeen on terapeuttista ja virkistävää ottaa kutimet käteen ja kuunnella samaan aikaan vaikka äänikirjaa. Jos kyseessä on vaativa työ, syventyminen edellyttää hiljaisuutta. Yleensä Lepistöllä on meneillään samaan aikaan monenlaisia kutimia eri tilanteisiin.

Viime aikoina hän on innostunut kirjoneulesukkien nettiohjeista, jotka päivittyvät kuvio kerrallaan. Aloittaessa ei tiedä, minkälaista sukkaa on tekemässä. Tällaiset yllätyssukat Lepistö on tehnyt muun muassa käsityön harrastajille tutuista lankakerien jämistä.

Käsitöiden tekeminen yksin kotona onnistuu nykyään entistä paremmin, koska uusia kirjoja ja oppaita julkaistaan koko ajan lisää, ja netti on täynnä malleja ja tekniikkaohjeita. Silti on kiva kokea myös yhdessä tekemisen iloa.

Petäjä-opiston kerhoon tullut jo ensimmäiset ilmoittautumiset, mutta rutkasti lisää osallistujia mahtuu vielä mukaan.

– Heti ei tarvitse ruveta tekemään vaativia kirjoneuleita, sillä lankamarkkinoilta löytyy nykyään myös lankoja, jotka tekevät valmista raitaa ja kuviota, Lepistö vinkkaa.