Kesän juttuja, blogi 27/19

Tässä on taas joitakin viime aikojen tapahtumia. Huomasin, että innokas blogien kirjoittaja on valtuustossa oleva leipurimestari Reijo Ojennus, jolla jo aamuvarhain oli tuore juttu omalla sivustollaan  paakari.fi.  Hänen juttunsa alkaa yleensä siitä, mitä viime päivinä on tehty tai koettu. Sen jälkeen asia siirtyy aina politiikan puolelle. Viimeksi hän valitti, ettei torilla pidetyssä valtuuston kokouksessa tullut riittävästi suuren yleisön mielipiteitä esille.

Politiikkahan on juuri mielipiteistä väittelemistä, joka on minua aina inhottanut. Olen harrastanut eksakteja tieteitä: matematiikkaa ja luonnontieteitä, missä ei  juuri mielipiteet auta. Useimpiin kysymyksiin on vain yksi vastaus. Jos kysytään, mitä on 1+1 , ei siinä ole mielipiteille sijaa.

Eilen illalla pääsin tutustumaan koulukampuksemme uuteen Wrede-saliin. Siellä oli Tea Karvisen esitys Suomen kansallispuistoista lukuisin upein valokuvin ja videoesityksin havainnollistettuna. Tea Karvinen mainitsi olleensa erämaaoppaana mm. Ruovedellä.  Hän oli suorittanut valokuvajournalistin tutkinnon Alaskan yliopistossa. Hän kertoi olleensa kolme vuotta Salt Lake Cityssa USA:ssa ja kiertäneensä maailmaa yli 20 v. Nyt näimme monipuolisen kuvaesityksen kaikista maamme 40 kansallispuistosta. Näitä kuvia ja filmejä löytyy myös hänen sivustoltaan TeaKarvinen.com.  Kuvista on myös julkaistu kirja, jota  oheisella sivustollakin markkinoidaan. Varsin moni yleisöstäkin jäi lopuksi kirjantilausjonoon.

Tuota Wrede-salia pidin hieman omituisen synkkänä paikkana tummine seinineen. Erityisesti huolestutti epätasainen lattia, missä oli porrasaskelmia aivan yllättävissä paikoissa. Hämärässä liikkuessa jalka helposti hupsahti alemmalle tasolle. Mielestäni askelmien reunat kaipaisivat jonkinlaisen valkoisen varoitusnauhan, jotta eivät huonokuntoiset ihmiset kaatuilisi siellä sikin sokin.

Viikon uutisissa pääsivät etusivulle ruotsalaiset Granholmin veljekset, joista aina paljastuu lisää tietoja ja kuvia. Jo sunnuntaina Porvoon tapahtumien jälkeen oli poliisin tiedotustilaisuus, jossa ei irronnut vielä mitään tietoja. Esiin nousi vain hierarkinen järjestelmä: poliisiylijohtaja antoi puheenvuoron alemmalle tasolle, tämä seuraavalle jne. Asian teki mielenkiintoiseksi uutinen: miehet ovat paenneet Tampereen kautta Ylöjärven suuntaan. Esim. Aamulehden sivuille tippui jatkuvasti lisähavaintoja, oli ammuskeltu Kyröskoskella, heitelty tavaroita pientareelle, ammuttu ja kolhittu poliisiautoja. Roistot oli lopulta saatu pysäytettyä Ikaalisten puolella. Kuvista oli helppo tunnistaa paikkakin, mistä alkaa keskikaiteellinen osuus tiessä. Paikan nimi oli välillä Sikuri, välillä Sarkkila ja tiekin oli välillä numero 12 (sehän olisi Tampere – Lahti -tie!). Tässä tarkoitettiin kolmostien toista merkintää E12 eli Eurooppa-tien numerointia. Jos roistot olisivat ehtineet Parkanoon asti, olisi taas tullut lisää kuuluisuutta.

Parkanon seutua on ollut lehdistössä vain kätketysti. Ilta-Sanomien ristikossa oli kuva-aiheena Janne Kataja, joka elokuvassa näyttelee Kalevi Keihästä. Kataja on lihottanutkin itsensä jo valmiiksi, paljastui ristikon tekstistä. Kihniöstä on kotoisin ristikkotaituri Riitta Rustari, joka lauantain lehdessä aloitti oman palstansa: Miten minusta tuli  mestariratkoja. Hän kertoi, miten jo hänen äitinsä harrasti ristikoita ja että kouluaikana hänkin ryhtyi hankkimaan ristikkolehtiä. Jutussa ei kuitenkaan mainita koulupaikkakuntia Kihniö ja Parkano.

Myös oli eräässä ristikossa vihje: taidekahvilan pitäjä. Tähän oli helppo antaa vastaus, koska käväisimme juuri myös Karviassa Annen Taidekahvilassa. Olipa tuokin paikka näkemisen arvoinen, siellä oli useita rakennuksia ja metsässä kiemurteli taidepolku. Tuon polun varrella oli taideteoksia, patsaita ja maalauksia ja pieni lammikkokin. Paljon oli myös ulkona terassitilaa ja musiikkisalikin. Vieraita oli myös yllättävän paljon, jopa ulkomailta asti. Tästä kahvilasta oli myös laaja lehtijuttu, jota oli tullut Porista saakka yllättäen laatimaan Paula Bagge, jonka vaimoni tuntee sisustuskirjojen laatijana.

Oli sentään Parkanon nimi mainittuna IS:n kuvassa, missä Matti ja Teppo esiintyivät Käenkosken lavalla, se taisi olla jo viime vuonna.