Professori kummeksuu Kopar-aiesopimuksen salaamista – laajempi arviointi tarpeen

Vaasan yliopiston professori emeritus Ari Salminen kummeksuu Kopar-aiesopimuksen salaamista. Kuva: Riikka Kalmi, Vaasan yliopisto.

Koparin tuotantotiloja koskevaan kauppaan liittyy kysymyksiä ainakin veronmaksajille syntyvien riskien, avoimuuden ja yrittäjien tasapuolisen kohtelun suhteen.

Parkanon kaupunginhallitus on hyväksynyt aiesopimuksen (YS 27.8.2019), jonka mukaan kaupunki ostaisi teollisuusyritys Koparin Vatusentien tuotantotilat. Aiesopimuksen hyväksyminen tarkoittaa sitä, että virkamiesvalmistelu voi asiassa jatkua.

Asia tulee siis myöhemmin uudelleen kaupunginhallituksen pöydälle ja lopullisen päätöksen ostosta tekee valtuusto. Aiesopimus on julistettu salaiseksi.

Vaasan yliopiston julkisjohtamisen professori emeritus Ari Salminen kummeksuu, miksi aiesopimus on kokonaan salainen. Kunnallisen päätöksenteon tulisi lähtökohtaisesti olla avointa.

– Mikä kilpailutilanne kaupassa voisi olla? Nythän kaupunki käy neuvottelua suoraan vain yhden yrityksen kanssa, Salminen alleviivaa.

– Salaaminen herättää myös epäluuloja, hän jatkaa.

Keskeisimpänä ongelmana hän pitää kuitenkin sitä, että ulkopuoliset eivät pysty nyt sopimusta ja sen sisältöä arvioimaan.

Laajempi arviointi olisi tarpeen

Toinen keskeinen kysymys on se, onko suunniteltu toimenpide kunnan edun mukainen? Vai onko kyse enemmänkin kuitenkin yhden yrityksen edusta? Entä, jos muut yritykset esittävät samaa?

Ari Salminen näkee, että asiaa olisi hyvä arvioida ennen päätöksentekoa laajemmin kuin yhden yrityksen näkövinkkelistä.

– Päättäjien tekemä laajempi arvio esimerkiksi hyvänhallintotoiminnan toteutumisesta saattaisi tässä tapauksessa olla tarpeen, esittää professori emeritus Salminen.

Pohjimmiltaan kyse on siitä, miten ja mihin kaupunkilaisten varoja käytetään.

– Kuinka pitkälle kaupunki voi liiketoimintaan mennä ja voiko tässä syntyä merkittäviä riskejä, Salminen sanoo.

 

Lue lisää:

YS 27.8.2019: Kopar etsii ostajaa Vatusentien kiinteistölle