Lähes kaikki ajavat liian kovaa Kaarnan kohdalla

Parkanon kaupunki on seurannut omilla nopeusnäytöillään nopeusrajoitusten noudattamista Satakunnankadulla ja Parkanontiellä. Tulokset ovat karuja. Koulu- ja kulttuurikampus Kaarnan kohdalla juuri kukaan ei noudattanut nykyistä 30 kilometrin tuntinopeusrajoitusta. Myös aiempaa 40 kilometrin nopeusrajoitusta rikottiin jatkuvasti.

Parkanontiellä näyttö on ollut lähellä koulukampuksen liittymää ja suojatietä keväästä 2018. Tuolloin nopeusrajoitusta alennettiin 50 kilometrin tuntivauhdista 40:een.

Satakunnankadunkin näyttö on koulukampuksen lähialueella. Museokujan ja Pentintien välisen osuuden nopeusrajoitusta alennettiin ennen lukuvuoden alkua 40 kilometrin tuntivauhdista 30:een.

Kunnallistekniikan päällikkö Kari Santikolta saatujen ajonopeuksien mittaustulosten mukaan Satakunnankadun uutta nopeusrajoitusta ei ole noudattanut juuri kukaan.

– Hyvä jos 10 ajoneuvosta 2 ajaa rajoituksen mukaisesti.

Mittaustulokset ovat havaintoja karummat: yli 99 prosenttia ajoneuvoista on ajanut kovempaa kuin 30 kilometrin tuntivauhtia. Keskinopeus on ollut 54 kilometriä tunnissa eli reilusti yli vanhan 40 km/h -rajoituksenkin.

Tulosten mukaan 85 prosenttia kuskeista on ajanut korkeintaan 60 kilometrin tuntivauhtia tai sitä hiljempaa. Matalin mitattu nopeus on ollut 28 kilometriä tunnissa, korkein 101 kilometriä tunnissa.

Santikko kertoo, ettei Satakunnan kadun näyttö mittaa alle 20 kilometrin tuntivauhteja. Toisaalta näyttö ei myöskään näytä kuskille tulosta, jos nopeutta on enemmän kuin 50 kilometriä tunnissa. Näin yritetään välttää esimerkiksi tahallista kilpa-ajoa korkeiden lukemien saavuttamiseksi.

Juttua varten saadut Satakunnankadun mittaustulokset ulottuvat perjantaihin 16. elokuuta asti. Tallennettuja ajonopeuksia oli 2 300 kappaletta.

Parkanontiellä hillitympää

Parkanontien näytön mittaustulokset ovat vuoden 2018 alkupuoliskolta. Tuona aikana näytön kautta ajonopeuksia tallentui yli 215 000 kappaletta.

Tulokset kertovat, että meno Parkanontiellä on ollut hillitympää, vaikka nopeusrajoitus on korkeampi kuin Satakunnankadulla. Ajoneuvojen keskinopeus oli 49 kilometriä tunnissa, ja 85 prosenttia kuskeista ajoi korkeintaan 56 kilometrin tuntivauhtia tai sitä hiljempaa. Korkein mitattu nopeus oli 156 kilometriä tunnissa.
Parkanontien näyttö on nyt tyhjennetty, joten tällä hetkellä se tallentaa jälleen ajankohtaista tietoa nopeuksista.