Kihniö kääntyi soteasiassa lakimiehen puoleen

Kihniön vuodeosaston lakkautus hiertää Parkanon ja Kihniön välejä. Kuva keväältä 2019, kun Kolmostien Terveys Oy:n silloiselle toimitusjohtajalle TImo Hokkaselle luovutettiin adressi vuodeosaston säilyttämiseksi.

Kihniön kunta on sotesopimusasiassaan nyt kääntynyt lakimiehen puoleen. Kunnanjohtaja Petri Liukku kävi Tampereella viime viikolla tapaamassa asianajajaa, ja seuraava tapaaminen on keskiviikkona 2. lokakuuta.

Liukku ei tässä vaiheessa halua avata tarkemmin neuvottelujen sisältöä, mutta ne koskevat Kihniön ja Parkanon sotesopimusta kokonaisuudessaan. Liukku valotti sotetilannetta maanantaina kunnanvaltuuston kokouksessa.

Juuri tällä hetkellä akuutti huoli on Kolmostien Terveyden ilmoitus vuodeosaston lakkauttamisesta. Kunnanjohtajan mukaan ongelmia on kuitenkin ollut koko ulkoistetun soten ajan eli vuodesta 2015 saakka.

– Monessa kohdassa emme ole saaneet sitä palvelua, mistä on sovittu ja mistä olemme koko ajan maksaneet täyden hinnan. Sopimusrikkomuksia on ollut monenlaisia.

Liukku toteaa muun muassa, että Kihniö maksaa omassa kunnassa tuotetuista lähipalveluista, ei aluepalveluista. Nyt palveluita kuitenkin keskitetään Parkanoon.

Palveluiden saatavuuden lisäksi päänvaivaa aiheuttaa Parkanon kaupungin välinpitämättömäksi koettu suhtautuminen Kihniön huolenaiheisiin. Kihniö teki neljä vuotta sitten sopimuksen soten ulkoistamisesta Parkanon kaupungin kanssa. Kun Kihniö on kääntynyt soteasioissa sopimuskumppaninsa Parkanon puoleen, Kihniötä on koko ajan kehotettu asioimaan suoraan Kolmostien Terveyden kanssa.

Kihniöllä ei kuitenkaan siis ole sopimusta Kolmostien Terveyden kanssa. Liukun mukaan Kihniö on hoitanut yhteydenpidon itse, koska muuta vaihtoehtoa ei ole ollut. Nyt sopimuksen tulkintaan haetaan siis ulkopuolista asiantuntija-apua asianajotoimistosta. Petri Liukku korostaa, että Kihniön kunta haluaa lakimiestä käyttämällä päästä yhteisymmärrykseen.

– Meillä on ollut monenlaista yhteistyötä Parkanon kanssa ja on jatkossakin, joten emme halua riidellä. Kuitenkin haluamme, että sotesopimusta noudatetaan.