Valtioneuvoston käytäviltä Parkanon valtuustosaliin

Nuorisovaltuuston varaedustaja Markus Kuivanen esittäytyy Parkanon kaupunginvaltuuston kokouksessa 26.3.2018. Kuva: Sakari Piippo

Valokuvataiteen museossa Helsingissä on parhaillaan esillä Sakari Piipon (s. 1981) dokumentaarinen trilogia Eräitä huomioita Suomen poliittisesta järjestelmästä (2015–2019). Piippo kuvasi maamme päätöksentekoa poliittisen vallan huipulta valtioneuvoston tiedotustilaisuuksista kunnanvaltuustojen kokoussaleihin ja vaalien alla äänestyspaikoille.
Sakari Piippo kävi kameroineen myös Parkanossa maaliskuussa 2018 kuvaamassa kaupunginvaltuuston kokousta. Siitä näyttelyssä on mukana muun muassa kuva nuorisovaltuuston silloisesta varaedustajasta, nykyisestä puheenjohtajasta Markus Kuivasesta esittäytymässä valtuutetuille.
Kuvien toisessa ääripäässä ovat otokset valtioneuvoston tiedotustilaisuuksista. Suurten uutisaiheiden ja poliittisen valtapelin asemasta Piippo tarkastelee politiikan kuivakkaa arkipuurtamista: ryppyyn istuttuja puvuntakkeja, pitkiksi venyviä valtuustokokouksia ja ostosreissun yhteydessä suoritettua pientä mutta arvokasta rituaalia, äänestämistä.
Valtioneuvosto-sarjan kuvat nousivat tosin itse otsikoihin vuonna 2016, kun valtioneuvoston kanslia pyrki estämään niiden julkaisemisen.
Piipon valokuvatrilogian osat ovat Valtioneuvosto, Kunnanvaltuustot ja Vaalit.
Näyttelyn yhteydessä julkaistaan Sakari Piipon ensimmäinen valokuvakirja Eräitä huomioita Suomen poliittisesta järjestelmästä. Kuvat Parkanon valtuustosalista ovat mukana myös siinä.