RSO kantaesitti Ilkka Hammon sävellyksen

Ilkka Hammo. Kuva Ville Hautakangas

Ilkka Hammo koki yhden säveltäjäuransa tähänastisista huippuhetkistä pari viikkoa sitten, kun Radion sinfoniaorkesteri kantaesitti hänen teoksensa On the Horizon Helsingin musiikkitalossa. Konsertin johti Hannu Lintu. Sävellys on Ylen tilaustyö.

Hammo pääsi nyt ensimmäisen kerran työskentelemään täysikokoisen sinfoniaorkesterin kanssa. Tilaisuus avautui Sibelius Akatemian sävellystyöpajan kautta.

– Tällainen on tosi iso juttu kenelle tahansa säveltäjälle, oli hieno juttu päästä mukaan, Hammo kertoo.

Pienille kokoonpanoille kirjoittamiaan sävellyksiä hän on päässyt testaamaan tuttujen muusikoiden kanssa etukäteen. Sinfoniaorkesterin kanssa piti toimia toisin.

– Voin verrata siihen, mitä on aikaisemmin tullut tehtyä. Pitää opiskella koko ajan partituureja ja soitintekniikoita, sitä miten soittimet toimivat yhdessä.

Se onnistui niin hyvin, että yllätyksiä ei tullut.

– Ei hirveästi, se toimi aika hyvin sillä tavalla kuin oli ajatellut. Totta kai esittäjä tuo sävellykseen aina oman panoksensa, silloin teos vasta herää eloon, Ilkka Hammo muistuttaa.

Tätä ennen suurin kokoonpano, jolle Hammo oli säveltänyt on Keskipohjanmaan kamariorkesteri. Se kantaesitti teoksen Fall Foliage vuonna 2012, jolloin Hammon sävellysopinnot olivat vasta alkuvaiheessa.

– Olen kyllä kirjoittanut isolle orkesterille opiskeluaikana, RSO oli meillä mukana sävellystyöpajassa. Mutta sitä kappaletta, jota silloin kirjoitin, ei esitetty.

Ylen tilauksessa oli määritelty teoksen kesto, noin 10 minuuttia, ja maksimikokoonpano.

– Tietysti voi käyttää pienempääkin kokoonpanoa, mutta itse halusin ehdottomasti käyttää täyttä sinfoniaorkesteria.

On the Horizon vaatii 90 hengen soittajiston, joten kovin moni suomalainen orkesteri ei sitä pysty esittämään. Käytännössä pääkaupunkiseudun orkesterien lisäksi vain Tampere Filharmonian kokoonpano on tarpeeksi iso.

– Se on aika paljon kiinni puhaltajista, noin paljon puhallinsoittajia ei muilla orkestereilla ole.

Myös Tampere Filharmonia on tilannut Ilkka Hammolta pienen orkesterisävellyksen.

– Se liittyy Taidetestaajat-projektiin, jossa yläasteikäiset koululaiset piirtävät kuvia, joista otan inspiraatiota ja teen sävellyksen. Se esitetään toukokuussa. Sen lisäksi on tulossa vähän kitaramusiikkia eri tekijöille.

Hammot ovat asuneet Tampereella vuodesta 2014, jolloin musiikin maisteri ja alttoviulisti Anni-Tiainen Hammo sai paikan Tampere Filharmoniassa. Ilkka Hammo paitsi säveltää, myös opettaa kitaransoittoa Käpylän musiikkiopistossa Helsingissä ja Pirkanmaan musiikkiopistossa Tampereella.

Esiintyvänä kitaristina häntä nähdään harvoin.

– Aika vähiin se jää. Joka vuosi koetan saada jonkin projektin aikaiseksi ja yritän pitää soittamistakin yllä. Mutta säännöllinen konsertointi on aika mahdotonta opetus- ja sävellystyön lisäksi.

RSO:n musiikkitalossa 27. syyskuuta pitämä konsertti on kuunneltavissa ja katsottavissa Yle Areenassa. Ilkka Hammon On the Horizon kuullaan konsertin ensimmäisenä numerona. Väliajalla toimittaja Lotta Emmanuelsson haastattelee Ilkka Hammoa (1.17.30–1.25.50).