Havaintoja onnettomuuksista, bl. 34/19

Kerron hieman lisätietoja onnettomuuksista, jotka havaitsin parvekkeeltani.

Juuri viime viikolla samassa kerrostalossa asuva naisihminen kaatui polkupyöränsä kanssa kadulla. Hän jäi kadulle makaamaan niin kauan kunnes ambulanssi tuli apuun ja vei hänet hoitoon. Eräs talon asukas nouti polkupyörän pois. Ihmettelin vain, miksi hän ajoi kadulla, vaikka vieressä olisi ollut pyörätiekin.

Paljon pahempi onnettomuus tapahtui tiistaina. Aamulehti kertoi, että katu oli suljettuna ainakin kaksi tuntia, kun poliisit tutkivat asiaa. Mainittiin, että parkanolainen poika ajoi mopoautolla 14-vuotiaan tytön päälle.

Minulle tuli puhelinsoitto klo 15.24. Silloin jo katsoin ikkunasta ja näin, että liikenne oli pysähdyksissä kadulla. Siinä oli paloauto ja kaksi ambulanssia. Kohta kuului myös helikopterin ääni. Kone laskeutui kaupungintalon lähellä olevalle nurmikolle. Luulen, että sieltä tuli lääkärikin paikanpäälle.

Väkeä alkoi kertyä tien reunalle. Itsekin kävin kävelemässä helikopterin luona ja näin kadulla märkiä jälkiä ja rikkoutuneen mopoauton tien reunassa. Kohta tuli paikalle kaksi poliisiautoa, jotka pysäyttivät liikenteen ajamalla autot poikkipäin kadulle onnettomuuspaikan molemmille puolille. Onnettomuuspaikka oli lähellä suojatietä.

Iltalehden sivulla näyttää olevan tapahtumasta video, joka on kuvattu vasta illan hämärässä. Kun ambulanssi ja helikopteri olivat poistuneet, näin paikalla liikuskelevan kolme heijastinasuista tutkijaa useita tunteja. Kun eräs tuttava soitti minulle klo 19.38, kerroin hänellekin, että täällä on ollut liikenne katkaistuna jo yli neljä tuntia. Kummastelimmekin, mitä tutkimista paikalla riitti näin pitkäksi aikaa.

Aina välillä autojono kadulla kasvoi. Yksi poliiseista joutui opastamaan autoja kääntymään kerrostalomme pihassa ja palaamaan takaisin. Vaikein tapaus oli pitkä perävaunullinen rekka, jolla oli perävaunun lastina suuri kaivinkone. Poliisien opastuksella se käännettiin ensin naapuritalon pihaan, josta se pääsi peruuttamaan tien toiselle puolelle ja siten palaamaan takaisin. Lopulta katu aukesi, kun poliisiautotkin poistuivat.

Satakunnankatu on pitkään ollut mopoautojen kiihdytyskaistana. Eräänä yönä näin, miten kuusi mopoautoa ajoi kaksi rinnan ja kolme peräkkäin talomme ohi täyttäen siis koko kadun. Olisi siinä vastaantulija ollut hädissään. Kerran tiellä ajoi keuliva mopo. Sen etupyörä nousi niin korkealle, että ajaja putosi selälleen maahan. Onneksi lähellä oli jalankulkija, joka soitti ambulanssin paikalle. Kerran jo aloitettiin hidastustöyssynkin teko talomme kohdalle, mutta sitten työ peruutettiin ja töyssy purettiin pois.

Pihassa kuulin katselijoiden toteavan: ei kahta ilman kolmatta. Jäämme siis odottamaan, kuinka paha onkaan se kolmas onnettomuus.