Eräpäivä on Parkanon vuoden yrittäjä

Vesa Ahola ja Eija Ojanen ehtivät tehdä kunnon työurat vieraan palveluksessa ennen kuin ryhtyivät yrittäjiksi.

Parkanon vuoden yrittäjä on Matkailupalvelu Eräpäivä Oy eli Eija Ojanen ja Vesa Ahola. Valinta julkistettiin tänä iltana Parkanon Yrittäjien yrittäjäjuhlassa.
Eräpäivän toimiala on laaja ja ennen kaikkea eläväinen, tällä haavaa pakettien välittämisestä ja junalippujen myymisestä passikuvauksiin.
– Pienistä puroista tämä koostuu. Koko ajan täytyy pitää tuntosarvet pystyssä ja miettiä, mitkä palvelut kannattavat ja mistä pitää luopua, Eija Ojanen sanoo.
Yrityksen nimi kertoo siitä, miten toiminta sai alkunsa. 20 vuotta säästöpankin palveluksessa oltuaan Eija Ojanen otti virkavapaata ja ryhtyi vetämään Parkanon matkailuhanketta. Kun hanke päättyi, hän rupesi miettimään palaako pankkiin vai ryhtyykö yrittäjäksi.
– Vuonna 2000 aloin toiminimellä tarjoamaan matkailupalveluita ja vuoden 2003 alusta perustimme osakeyhtiön. Vesa tuli silloin mukaan.
Neljän Matkahuollon imperiumi
Uusi suunta liiketoimintaan löytyi vuonna 2004, kun Matkahuolto tarvitsi Parkanoon asiamiehen. Neljä vuotta myöhemmin Eräpäivä otti hoitoonsa myös Alavuden ja Ähtärin matkahuoltopalvelut ja myöhemmin myös Virtain.
– Moni ei taida tietää, että meillä oli enimmillään neljä paikkakuntaa hoidettavana, Eija Ojanen arvelee.
Vesa Ahola oli aluksi töissä Fennosteelillä, mutta toiminnan kasvaessa hän jäi sieltä pois ja rupesi pyörittämään Alavuden Matkahuoltoa. Ähtärissä ja Virroilla oli palkatut työntekijät.
Kilpailu pakettiliiketoiminnassa kuitenkin kiristyi ja Matkahuolto vastasi siihen muun muassa pudottamalla reilusti yrittäjiensä palkkioita. Vierasta työvoimaa ei enää kannattanut pitää, joten Eräpäivä lopetti ensin Ähtärissä, sitten Virroilla ja toissa vuonna Alavudellakin.
– Vaikka verkkokauppa kasvaa, niin saapuvista paketeista yrittäjälle ei jää juuri mitään ainakaan työmäärään verrattuna. Lähtevistä korvaus on parempi, Eija Ojanen kertoo.
Vesa Aholaa työllistää nyt ennen kaikkea pakettien jakelu asiakkaille Parkanoon, Kihniöön ja välillä Karviaankin. Matkahuollon pakettien lisäksi Eräpäivä hoitaa entisen Kiitolinjan, nykyään DB Schenkerin lähetykset perille.
– Aiemmin olimme Tuohenmaan alihankkija, mutta tämän kuun alusta meillä on sopimus suoraan Schenkerin kanssa, Ahola kertoo.
Vuoden vilkkain pakettisesonki on jo käsillä. Jo Black Friday lisää kuljetettavaa ja jouluna kiirettä riittää kunnolla.
– Jossain sanottiinkin, kun menin pakettisäkin kanssa, että joulupukki tulee. Vastasin, että joulupukki tulee sitten aattona, minä olen vaan tonttu.
Bussiliput jäivät, passikuvaus tuli
Matkoja Eräpäivä ei enää juuri myy, se kauppa on siirtynyt nettiin. Linja-autolippujen myyntikin loppui, kun kilpailu vapautui ja jokainen bussifirma alkoi hinnoitella matkat omalla tavallaan. Western Unionin kansainvälistä rahanvälitystä Eräpäivä tarjosi 10 vuoden ajan ja kysyntääkin oli, mutta siitä luovuttiin, kun tämäkin palvelu siirtyi verkkoon ja välityspalkkio kuihtui olemattomaksi.
Uutena tuli pari vuotta sitten passikuvaus.
– Niko Korhonen tuli vain yhtenä päivänä ovesta sisään ja kysyi ottaisimmeko passikuvauksen, koska valokuvaamo Luminka muutti pois Parkanosta. Passikuvat työllistävät aika mukavasti, Eija Ojanen kertoo.

 

Juttua korjattu 4.11. kello 12.23: Western Unionin palvelusta luovuttiin siksi, että se siirtyi verrkkoon ja muuttui kannattamattomaksi, ei pankkilainsäädännön vuoksi.