Maailma tarvitsee toivoa

Willin Kansan tilateatterikatselmuksessa tulkittiin tänä vuonna teemaa Toivo. Mukana oli kuusi teatteriryhmää, jotka esittivät teemaan liittyviä lyhyitä näytelmiä ympäri kylänraittia. Mukana oli Ryhmä Lymy Seinäjoelta, Pokka Pitää Parkanosta, Kasvatit ja Kootut Ilmajoelta ja Ainot ja Reinot sekä Improt Karviasta.

Ryhmien ikähaarukka oli ala-asteikäisistä eläkeläisiin. Katselmus alkoi kunnantalon valtuustosalista, ja kiersi yhtenäiskoululta Willelän rantaan, sieltä ulkomuseoalueelle ja lopuksi Sampolaan.

Ryhmät tulkitsivat teemaa monin eri tavoin. Näkökulmat liittyivät esimerkiksi koulukiusaamiseen, ilmastonmuutokseen, sydänsuruihin ja rikkinäiseen perheeseen. Toivoa kuvailtiin ystävän avuksi ja jaksamisen edellyttäjäksi, mutta toisaalta myös maailman julmaksi pilaksi, koska se pidentää ihmisen kärsimystä. Teemaa tulkittiin musiikin, runojen, komiikan ja draaman keinoin.

Lyyti Kylänluuta -kiertopalkinto päätyi Karviaan runoryhmälle Ainot ja Reinot. Tuomaristo luonnehti runoin esitetyn näytöksen Aina on toivoa olevan tunteita herättävä, elämänkokemuksesta puhutteleva sekä rehellinen.

Toiseksi sijoittui Ilmajoen Kasvatit, jonka esitystä Toivo on erilainen kuvailtiin hauskaksi ja komiikan keinoin puhuttelevaksi. Esityksessä esimerkiksi kalapuikot olivat keino lievittää sydänsuruja, mikä huvitti myös yleisöä.
Loput ryhmät saivat jaetun kolmossijan.

Lisäksi erityisen kunniamaininnan valovoimaisesta esityksestä sai Viljo Mukkala Ilmajoelta.

Elävä ja vilkas kyläkuva

Tapahtuman organisaattori, teatteriohjaaja Leena Koivula toteaa yleisöä olleen viime vuoden tapaan hämmentävän paljon. Hän arvelee väkeä olleen liikkeellä kaiken kaikkiaan kymmeniä, jopa sata. Koivula iloitsee, että ihmiset jaksoivat kiertää näytelmissä huonosta säästä huolimatta.

– Koko kyläkuva oli elävämpi ja vilkkaampi. Uskoisin, että paikkansa on tällä tapahtumalla. Ilman muuta saa jatkoa, hän toteaa.

Tilateatterikatselmuksessa on tällä hetkellä mukana kolme maakuntaa: Satakunta, Pirkanmaa ja Etelä-Pohjanmaa. Jatkossa tapahtumaa on tarkoituksena laajentaa. Koivula muistelee, että ennen seitsemän vuoden mittaista taukoa katselmuksessa oli paljon teatteriväkeä esimerkiksi Keski-Suomesta ja Uusimaalta.

Leena Koivula kehuu näyttelijöiden suorituksia. Osa heistä on ollut Koivulan vetämissä teatteriryhmissä – ja sen huomaa.

– Heistä näkee sen rohkeuden. He uskaltavat pistää itsensä likoon.

Tunnustusten jako oli valtuustosalissa, jossa tuomaristo luovutti kiertopalkinnon parhaalle esitykselle. Tuomaristossa oli mukana asiantuntevia ja tunnettujakin kasvoja: teatteriohjaaja, käsikirjoittaja ja näyttelijä Jussi Myllymäki, näyttelijä Jenni Köykkä Seinäjoelta sekä poikkitaiteilija Jaakko Viitala. Moni nuori tunnisti Pirunpelto -televisiosarjasta tutun Jussi Myllymäen.

– Jenni Köykkä tulee olemaan mukana myös ensi vuonna. Hän on nähnyt katselmuksen uudelleensynnyttämisen, joten hän on tärkeässä osassa tapahtuman kehittämisen kannalta tulevaisuudessa