Kihniö ja Parkano pitkästä aikaa yhteisessä neuvottelupöydässä

Kihniön kunnanvaltuutetut saivat kokouksessaan vahvan tietopaketin nuorten osallistamisesta nuorisokeskus Marttisen edustajilta. Marttisen unkarilainen harjoittelija Enikö Gosztom jakoi materiaalia Leila Törmälle ja Juha-Matti Markkolalle.

Kihniön maanantain valtuustokokouksen uutinen oli, että Kihniö ja Parkano ovat päässeet yhteiseen neuvottelupöytään keskustelemaan sote-yhteistoimintasopimuksen soveltamisesta. Kolmantena neuvottelupöydässä on Kolmostien Terveys.

– Ensimmäinen tapaaminen oli 5. päivä tätä kuuta eli samana päivänä kun uutisoitiin, että Mehiläinen ostaa Pihlajalinnan, kunnanjohtaja Petri Liukku kertoi.

Kunnanhallituksen puheenjohtaja Juha-Matti Markkola totesi neuvotteluissa käydyn läpi Kihniön kipupisteitä.

– Erimielisyys kiteytyy kysymykseen siitä, mitä ovat lähipalvelut. Tilanne on haastava, mutta nykyinen pattitilanne ei ole Kihniön eikä Parkanon etu. Meidän pitää päästä eteenpäin.

Hannu Tiainen (ky) piti lähipalveluita vaarallisena sanana, koska se voidaan tulkita eri tavoilla. Monessa kunnassa sisäiset etäisyydet ovat pitemmät kuin matka Kihniön kirkolta Parkanon kirkolle.

– Siksi meidän pitää pitää kiinni sopimuksesta ja sen palvelukuvauksesta.

Muuttaa saa, mutta yhteistyössä

Markkola oli toista mieltä.

– Meidän linja ei ole se, että sote-palvelut on betonoitu sellaisiksi kuin ne olivat vuonna 2015. Maailma muuttuu, mutta muutokset pitää tehdä yhdessä ja neuvotellen.

Kunnanjohtaja oli samoilla linjoilla: palveluita on vaikea kehittää, jos kaikki vaaditaan pitämään ennallaan.

– Mutta emme hyväksy sitä, että meille vain yksipuolisesti ilmoitetaan muutoksista.

Kaikki olivat yhtä mieltä siitä, että tässä on eniten korjaamisen varaa. Tiaisen mukaan kotihoidon ulkoistus 9Lives Pirkanmaalle yllätti.

– Kerrottiinko siitä ajoissa Kihniön sote-ohjausryhmälle tai yhteiselle perusturvalautakunnalle? Ainakin hoitajat ovat olleet käärmeissään muutoksista.

Ohjausryhmälle tiedoksi jälkikäteen

Ohjausryhmän puheenjohtaja Pilvi Kärkelä kertoi, ettei 9Livesin sopimusta käsitelty ohjausryhmässä.

– Lautakunnalle se tuli tiedoksi erillisellä liitteellä ja asiaa käsiteltiin jälkikäteen. Samoin Kihniön vuodeosaston lopettamisesta tuli vain ilmoitus, sitä ei käsitelty ohjausryhmässä eikä perusturvalautakunnassa.

Kärkelä muistutti, että ohjausryhmän pöytäkirjat tuodaan tiedoksi kunnanhallitukselle, joten niistä näkee, mitä asioita on käsitelty.

– Ei kai tämmöinen ole rehellistä yhteistyötä, Hannu Tiainen huudahti.

Kunnanjohtaja oli samaa mieltä.

– Ongelma on koko ajan ollut, että olemme olleet yksin. Parkano on tuonut selvästi esille, että Kihniön asiat eivät heitä kiinnosta eivätkä kuulu heille.