Jokainen paperihiutale on ainoa laatuaan

Innokas askartelija Laura Kivioja leikkasi juttua varten malliksi paperihiutaleita. Hän kertoo, että hiutaleita tulee tehtyä joulun alla ainakin koulussa.

Perinteinen ja helposti kotitarpeinkin syntyvä joulukoristelu ovat ikkunaan kiinnitettävät lumihiutaleet. Nopeasti syntyviin koristeisiin ei tarvita kuin paperia ja terävät sakset.
Materiaaliksi käy monenlainen paperi. Silkkipaperi kuultaa kauniisti läpi, mutta on herkempää hajoamaan kuin vaikkapa tavallinen piirustus- tai tulostuspaperi.
Useimmiten näkee valkoisia paperihiutaleita, mutta vaihtelua saa käyttämällä värillistä paperia. Kierrätyshenkinen voi käyttää myös esimerkiksi sanoma- ja aikakauslehtien sivuja tai mainoksia.
Lumihiutale syntyy näin: Taita paperiarkki keskeltä päällekkäin ja toista pari kertaa, kunnes sen muoto muistuttaa jäätelötötteröä. Leikkaa tötterön yläpäästä liiat pois, jotta hiutaleesta tulee symmetrinen.
Leikkaa taitetuista reunoista pois palasia sen verran kuin haluat. Mitä vähemmän jää paperia, sitä pitsisempi ja kevyemmän näköinen koristeesta tulee. Jokainen paperihiutale on oma ainutlaatuinen yksilönsä, aivan kuten luonnossa esiintyvät oikeatkin lumihiutaleet.
Hiutaleiden tavanomaisin kiinnityspaikka on ikkuna, mutta niitä voi kiinnittää toki myös esimerkiksi oviin ja seiniin.
Hiutaleista tulee eri väriselle paperille liimattuina myös kauniita joulukortteja, ja voipa niillä koristella vaikka joulukuusenkin.

Talvimaisema syntyy piimällä maalaten

Vielä näin marraskuun loppupuolella maa on musta ja vettä losottaa taivaan täydeltä. Siitä huolimatta voi saada ikkunaansa talvimaiseman.
Tähän toiseen helppoon koristeluun tarvitaan piimää ja pensseli. Ohje on helppo; kastetaan pensseli piimään ja maalataan ikkunaan haluttu kuvio. Annetaan kuivua. Kun kuvaan kyllästyy, se liukenee pois ihan pelkällä vedellä pesemällä.
Muutama niksi tuli tätä kokeillessa mieleen. Piimää ei kannata sutia liian paksua kerrosta kerralla, koska se lähtee valumaan. Piimän kuivuttua sen päälle voi maalata lisäkerroksia, jos haluaa paksun ja näkyvän jäljen.
Ohueksi jätetty piimäkerros kuultaa kauniisti läpi ja muistuttaa pakkashuurretta. Pensselillä maalattujen kuvioiden sijaan voikin tehdä tällaisen huurreikkunan käyttämällä vaikkapa maalitelaa tai pesusientä.
Kuvioimisen apuna toimii myös esimerkiksi paperista leikattu sapluuna tai maalarinteippi. Teipillä ikkunaan voi tehdä vaikkapa ruudukon.
Piimän sijasta maalina voi käyttää myös esimerkiksi vedellä hieman ohennettua rahkaa tai hammastahnaa.