Kihniö paalutti takarajan sote-riidan ratkaisulle

Kihniön kunnanhallitus päätti nostaa kanteen Tampereen käräjäoikeudessa Parkanon kaupunkia vastaan, jos erimielisyys sote-sopimuksen tulkinnasta ei ratkea viimeistään ensi viikolla. Käräjille mennään, mikäli kaikkia kiistanalaisia asioita ei ole ratkaistu 29. marraskuuta mennessä.

Kunnanhallitus kuitenkin korostaa, että Kihniön ensisijainen tavoite on päästä neuvottelutulokseen.

Kunnat neuvottelivat viimeksi maanantaina ennen kunnanhallituksen kokousta.

Kihniön kunnanjohtajan Petri Liukun mukaan neuvotteluissa ei tullut sellaista läpimurtoa, että asiat rupeaisivat selviämään. Hän pitää kuitenkin myönteisenä sitä, että osapuolet ovat päässeet yhteiseen neuvottelupöytään.

Perustavanlaatuinen näkemysero on kuulemma siitä, mitä ovat lähipalvelut.

– Parkanon näkemys on se, että yhteistoiminta-alueella annettava palvelu on lähipalvelua. Kihniö pitäytyy sopimuksen sanamuodossa, eli lähipalvelu tarkoittaa, että kihniöläiset hoidetaan Kihniössä Kihniön kunnan osoittamissa tiloissa.
Liukku toteaa, että jos lähipalvelujen sijasta olisi sovittu aluepalveluista, niin Kihniön maksama hintakin olisi toisenlainen.

– Ymmärrämme toki, että aluepalvelut ovat halvemmat järjestää, mutta Kihniön pitää katsoa sitä, mistä se on maksanut.

Vuodeosaston sulkemisen ei ole ainoa asia. Kihniö katsoo myös hammaslääkäripalvelujen huonontuneen ja sosiaaliohjaajan palveluita tarjotaan nyt Parkanossa.

– Emme väitäkään, ettemme saisi näitä palveluita jossain muodossa, mutta emme saa niitä sillä asteella kuin olemme tilanneet, Petri Liukku sanoo.

Parkanon kaupunginjohtaja Jari Heiniluoma luonnehtii maanantain neuvottelua hyvähenkiseksi. Hänenkin mukaansa lähipalvelujen määrittelystä kunnilla on erilaiset näkemykset.

– Sosiaalipalvelujen osalta varmasti toteutuu palvelujen määrä ja laatu Kihniössä. Nykymallilla ei Parkanossakaan ole yksi henkilö odottamassa, tuleeko joku paikalle. Sosiaalipalveluissa on eri alojen asiantuntijoita ja he jalkautuvat asiakkaiden luo. Parkanossa vastaanotto on vain ajanvarauksella, mutta Kihniössä on avoin vastaanotto edelleen kahtena päivänä viikossa, vaikka asiakasmäärä on ollut vähäinen. Toisena päivänä kunnan sosiaaliohjaaja, toisena päivän Kolmostien Terveyden palvelu.

Hammaslääkäripalveluissa on Heiniluomankin mukaan ollut Kihniössä vajausta, mutta tilanne on hänen tietämän mukaan parantunut.

Vuodeosaston tilalle asuntoja ja palveluja

Parkanon ja Kihniön yhteinen perusturvalautakunta käsittelee torstai-iltana Kihniön vuodeosaston tilojen uutta käyttöä otsikolla Hyvinvointikeskuksen kehittäminen Kihniössä. Aloite on tullut Kihniön kunnalta ja ideana on saneerata tiloihin sekä asuntoja että palvelutiloja vanhuksille. Heiniluoma uskoo, että tätä kautta päästään pattitilanteesta eteenpäin.
Petri Liukku sanoo, että jotakin täytyy tulla tilalle, kun Kolmostien Terveys lopetti vuodeosaston.

– Hyvinvointikeskus on hieno sana, mutta konkretiaa sen ympäriltä puuttuu vielä toistaiseksi.

Asuntojen lisäksi Kihniö on esittänyt hyvinvointikeskukseen kuntouttavaa toimintaa ja intervallihoitoa, josta on kova pula Kihniössä.

– Suutarinpihlajassa on 2 intervallipaikkaa, mutta kysyntää olisi paljon enemmän. Omaishoitajat uupuvat taakkansa alle, olisi tärkeää saada heille vapaita. He säästävät aika paljon palveluntuottajan rahoja, Liukku muistuttaa.