Jätkä teki kynttilän

Hannu Hietamäki sahaa puupölliin ristikkäin kaksi viiltoa. Alapuolelle saa jäädä kantaa noin yksi kolmannes pöllin pituudesta.

MTK Parkanon Jukka Vesanto ja Hannu Hietamäki ovat kokeneita jätkänkynttilän tekijöitä. Miesten tehtävänä on jo neljättä kertaa sahata kuivista havupölleistä kymmeniä jätkänkynttilöitä tuottajajärjestön joulutempaukseen.
Valkeita varten on ollut kuivamassa viime talvena kaadettuja pystykuivia mänty- ja kuusipuun runkoja, jotka on pätkitty metrin mittaisiksi pölleiksi.
Halkaisijaltaan pölkyt ovat vähintään 20 senttiä.

Sopivan kokoisten pölkkyjen lisäksi työvälineiksi tarvitaan moottorisaha ja pora. Poranterän pitää olla vähintään 25-millimetrinen.

Oikeaoppiseen jätkänkynttilään kairataan ensin joko käsiporalla tai akkuporakoneella kaksi reikää ristiin pölkyn läpi niin, että reikien alapuolelle jää kannaksi noin yksi kolmasosaa pölkyn pituudesta.

Sen jälkeen pölkkyyn sahataan vähintään reikiin asti ulottuvat ristikkäiset viillot.

Ja siinä se on kaikessa yksinkertaisuudessaan. Valmis jätkänkynttilä.

Sytykkeiksi ruokaöljyä tai tervaksia

Sahaus ei vie paljon aikaa, jos on tottunut käyttämään moottorisahaa, mutta haastavin vaihe on sytytys.

Vesannon mukaan sytykkeenä voi käyttää lastuja, ruokaöljyä tai sytytysnestettä.

– Ruokaöljyä voi kaataa puun sisälle, jolloin se imeytyy puuhun. Syttymistä edesauttaa myös se, että pölkyt viedään sisälle kuivumaan ennen polttamista, hän opastaa.

Puulastuja voi laittaa viiltojen sisälle, ja sytyttämisessä voi käyttää tervaksista puutikkua. Sytytysvaiheessa on tärkeää saada ilma virtaamaan alhaalta ylös asti.

Tuulinen sää on riskitekijä

Paloturvallisuus on tärkeä muistaa jätkänkynttilöiden kanssa. Varsinkin tuulisella ilmalla kynttilä pitää sijoittaa turvallisen matkan päähän rakennuksista ja palavista materiaaleista tai jättää kynttilä kokonaan polttamatta.

– Havupuusta lentää aina kipinöitä, Vesanto muistuttaa.

Parkanon, Karvian ja Kihniön tuottajayhdistykset polttavat jätkänkynttilöitä jouluaattoa edeltävänä perjantaina Kolmostien varrella. Parkanolaiset toimittavat paikalle 30 kynttilää. Saman verran puisia valonlähteitä tuovat tien varteen kihniöläiset ja karvialaiset. Pitkä rivistö soihtuja pimenevässä illassa on vaikuttava ja juhlava näky.

Jätkänkynttilä palaa tunnista jopa neljään tuntiin, pölkyn koosta ja sääoloista riippuen.

Ennen viiltojen sahausta puun läpi porataan ristikkäin kaksi reikää. Vanhan hirsiporan sijasta työ luonnistuu myös akkuporakoneella.

Sytykkeenä voi käyttää tervaksisia puulastuja ja tikkuja.

Jätkänkynttilää ei saa polttaa rakennusten ja palavien materiaalien läheisyydessä.

Jätkä teki kynttilän