Ohjelmia, blogi 36/19

Hämärinä ja kosteina syyspäivinä etsii mielellään ajanvietettä netistä tai TV:stä.

Kirjastossa 11.11. luettiin koko päivä Kalle Päätaloa, kun hänen syntymästään tuli 100 vuotta. Siellä pyöri myös aikaisemmin tehty videonauha, jossa haastateltavana oli mm. Päätalon tyttärentytär. Lukupiirin aiheenakin oli Päätalon teokset. Sattumalta huomasin, että samaan aikaan tuli Aamulehden verkkosivulla suora lähetys Messukylän kirjastosta, missä historioitsija Teemu Keskisarja luennoi Päätalon Iijoki-sarjasta. Ajattelin, että tuo ohjelma sopisi hyvin lukupiiriläisillekin. Se oli tarkoitettu kuitenkin vain lehden kanta-asiakkaille. Sain kuitenkin toimituksesta salasanan, jolla ohjelma oli avattavissa muillakin koneilla. Niinpä menin ennen lukupiirin alkua kirjastoon kokeilemaan, saisinko ohjelman näkyviin. Kyllähän se onnistui. Ohjelman piti alkaa klo 17.30, samaan aikaan kuin historian lukupiirin tuokiokin. Jostakin syystä alkaminen myöhästyi puoli tuntia, joten ehdimme sen ajan keskustella omista havainnoistamme. Sitten vasta klo 18 Keskisarja aloitti ja kertoili mielenkiintoisella tavalla omista havainnoistaan Päätalon kirjoista. Kaikki seurasivat kiinnostuneina.

Toinen Aamulehden sivuilta seuraamani luento oli uniapneasta. Se tuli kirjasto Metsosta, missä ylilääkäri Marianne Schwensson kertoili havainnollisesti, miten uniapneasta on tulossa kansantauti. Koska itsekin olen potenut pitkään tätä tautia, ajattelin, että tuokin luento sopisi uniapnean vertaisryhmän tilaisuuteen. Niinpä sitten vertaisryhmän vetäjän kanssa päätimme siirtää marraskuun tilaisuuden myös kirjastoon, missä oli esitykseen sopivat laitteet. Ryhmä kokoontuikin kirjastoon 21.11. Sain ohjelman jälleen avattua   sivustolta aamulehti.fi/live. Siinäkin oli lähetyksen alussa äänentoisto-ongelmia, joten osasin kelata alun valmiiksi 12 minuutin kohdalle, jossa luennoitsija kysyi hieman hassusti: “kuuluuko nyt mikrofoni”. Sitä se  lähti menemään. Schwensson totesi, että nykyisin jo 50 % miehistä ja n. 20 % naisista sairastaa uniapneaa, joten siitä on todella tullut kansantauti. Tämä oli tunnin mittainen havainnollinen esitys, jota kaikki seurasivat kiinnostuneina.

Eilen illalla klo 21 avasimme TV:stä kokeeksi kanavan 15, josta joskus on tullut mielenkiintoisia musiikkiesityksiä. Siellä alkoikin juuri ohjelma nimeltä Romantiikan jättiläiset 2019, jonka juontajana toimi Mikko Leppilampi. Lähetys oli nauhoitettu Helsingin oopperatalolta. Ensimmäinen kappale oli Viron kansallisoopperan poikakuoro Estonian esitys. Suuren kuoron johtajana toimi Hirvo Survo ja ensimmäinen esitys oli suomenkielinen Oi nouse Suomi… Sen jälkeen tuli lavalle Kyösti Mäki-Mattila, joka esitti R. Helismaan laulun Kaksi kitaraa. Sitten tuli venäläisiä solisteja. Nimistä jäi mieleen Diondra ja Elena Putina. Juontaja Leppilampikin lauloi jotain. Tunnettu solisti oli myös Pentti Hietanen, joka lauloi sekä suomeksi että venäjäksi. Myös jäi mieleen, miten eräs venäläinen solisti lauloi kaunista venäläistä laulua, jonka sanat yhtäkkiä muuttuivat suomalaisiksi laululla  “talvella Talikkalan markkinoilla ja kesällä Tamperella…” Kovin viihdyttävä oli tuo puolitoistatuntinen ohjelma. Venäjän kieli tuntuu hyvin sopivan romanttisiin lauluihin.  Ohjelman  uusinta näyttäisi olevan vielä maanantaina 25.11. klo 10. Nämä aamupäivälähetykset näkyvät kuitenkin vain kaapeliverkossa.  [Lisäys: ohjelma esitetään myös illalla 25.11. klo 18 – 19.30]  Ohjelman  löytää myös netistä:

alfatv.fi/ohjelmisto/romantiikan-jattilaiset/

Seuraavassa lukupiirissä 9.12. ovat aiheena isänmaalliset runot. Kuinka sattuukaan onnekkasti, kun jälleen samaan aikaan ma 9.12. klo 18 kirjastossa esiintyy taiteilija Ahti Jokinen, joka esittää isänmaallisia runoja. Hän  on aikaisemminkin esiintynyt kirjastossamme, koska on käynyt koulua Parkanossa yhtaikaa vaimoni kanssa. Luulenpa, että kaikki lukupiiriläisetkin siirtyvät seuraamaan tämän tunnetun taiteilijan esitystä.