Toni Lepistö auttoi tukehtuvaa, Pirkanmaan pelastuslaitos palkitsi

Tässä kuvassa Toni Lepistö on kotonaan Kihniössä. Torstaina 28. marraskuuta hän onkin sitten Tampereen keskuspaloasemalla tilaisuudessa, jossa huomioidaan onnettomuuksissa hyvin toimineita.

– Pirkanmaan pelastuslaitokselta päivää.

Kihniöläinen Toni Lepistö kertoo saaneensa melkein sydänkohtauksen, kun vastasi pari viikkoa sitten kyseisillä sanoilla alkaneeseen puheluun.

– Olin ihan varma, että kotona sattunut jotain.

Syy soittoon oli kumminkin aivan toinen. Pelastuslaitos nimittäin huomioi kerran vuodessa onnettomuuksissa hyvin ja neuvokkaasti toimineita kansalaisia. Tänä vuonna kunnian saa 8 pirkanmaalaista, joista yksi on Lepistö.

Huomionosoitukseen johtanut tapaus sattui Pyhäniemen terassilla viime kesänä. Lepistö oli viettämässä iltaa pienen porukan kanssa, kun samaisella terassilla olleen henkilön terveydentilassa tapahtui äkillinen muutos huonompaan.

Pelastuslaitoksen tietojen mukaan henkilö oli lakannut hengittämästä. Lepistö löi tätä muutaman kerran kunnolla selkään, jonka seurauksena tukehduttava ruoka irtosi hengitysteistä ja lensi maahan. Henkilö alkoi jälleen hengittää.

Pyhäniemen henkilökunta oli ehtinyt hälyttää apua. Paikalle saapui ensin ensivaste ja sitten ambulanssi, mutta Lepistön auttama henkilö oli tuolloin jo vironnut.

– Onneksi ruoka irtosi lyömällä. Heimlichin ote arveluttaa, kun siinä pitää riuhtoa niin kovaa.

Lepistö kävi vuosia sitten Kihniössä pidetyn EA-kurssin, mutta hänen mukaansa EA-kortti on mennyt vanhaksi. Opitut taidot ovat silti ilmeisesti jääneet mieleen. Lepistö sanoo olleensa mielissään, kun huomasi tosipaikan tullen pystyvänsä pysymään rauhallisena ja toimimaan.

Ensitoimet vaikuttavat

Pirkanmaan pelastuslaitos haluaa huomioimisellaan tuoda esille kansalaisten omatoimisuuden ja vastuun tärkeyttä erilaisissa onnettomuuksissa. Ensitoimiin pystyvät vaikuttamaan vain paikalla olevat, ja siksi onkin tärkeätä, että toiminta onnettomuuksissa olisi tuolloin tehokasta.

Pelkästään ruokaan tukehtuu monta kymmentä suomalaista joka vuosi. Tilastokeskuksen kuolemansyy-tilastojen mukaan vuonna 2016 ruokaan tukehtui 58 ihmistä ja vuonna 2017 63 ihmistä.

Toni Lepistö kertoo pelastuslaitoksen huomionosoituksen tulleen täysin puun takaa. Auttaminen on hänelle kuitenkin tärkeää. Tapana on ollut varmistaa tilanne, mikäli tiellä liikkuessa kohdalle on osunut esimerkiksi auto, joka on ojassa tai jolla on hätävilkut päällä.

– Kai sitä myös toivoo, että joku tulee auttamaan, jos itselle tapahtuu joskus jotain.

Kerran näin on jo käynytkin. Lepistölle sattui vuonna 2004 työtapaturma, jossa työkaveri auttoi ripein ottein. Ilman apua lopputulos olisi voinut olla hyvinkin huono.