Vatajankylän Upea herutti satatuhatta maitolitraa

Ari ja Seija Lehtisen tilan satatonnari Upeaa juhlittiin perjantaina. 14-vuotias lehmä sai koristeekseen ruusukkeet, joista saavutuksen saattoi lukea.

Vatajankylässä maitotilaa pitävien Seija ja Ari Lehtisen ayrshirelehmä Upea saavutti satatonnarin arvon, eli se on elämänsä aikana lypsänyt maitoa satatuhatta litraa.
Jo 14-vuotias lehmä ei omistajiensa mukaan ole tuotokseltaan karjan paras, vaan pikemminkin keskiarvon alapuolella. Herutus on siis tehty pitkän ajan kuluessa, ja sen on mahdollistanut hyvä terveys. Upea on sairastunut vain kerran, laidunhalvaukseen vuonna 2015. Lehmä saatiin kuitenkin eläinlääkärin avulla jaloilleen, ja se toipui nopeasti.
Ari Lehtinen luonnehtii, että satatonnaria ei tehdä, lehmästä tulee sellainen, jos on tullakseen. Terveyden ja hyvän hoidon lisäksi ehkä tässä tapauksessa myös kunnon kotiruualla on osuus asiaan, sillä Lehtisen lehmien popsima tuorerehu ja vilja ovat oman tilan satoa.
Iäkkään daamin sukujuuret juontavat Karviaan Mäki-Patolan tilalle, josta sen esiäiti ostettiin Lehtiselle viisi lehmäsukupolvea sitten. Seija ja Ari Lehtinen luonnehtivat, että tämän suvun lehmät ovat nuorina melko temperamenttisia, mutta iän ja lapsiluvun karttuessa tasaantuvat.
Upea on poikinut 11 kertaa, ja sillä on kaikkiaan 12 jälkeläistä. Vasikoista 9 on ollut lehmiä ja 3 sonneja, joukossa yhdet sonnikaksoset.
Upea on parhaillaankin tiineenä ja poikii seuraavan kerran huhtikuussa, Seija Lehtisen sanoin “mikäli Luoja suo”. Isäntäväki toivoo saavansa pitää jo kunnioitettavaan ikään ja tuotokseen yltäneen lehmän vielä mahdollisimman pitkään karjassaan.