Kriisitilanteessa huomio yleensä kiinnittyy elämän perusasioihin. Yksi niistä on ruoka. Koronakriisi on osoittanut meille kotimaisen ruoantuotannon tärkeyden.
Keväällä Ruotsista alettiin aika pian jo kysellä lihaa suomalaisilta, koska naapurimaassa omavaraisuusaste on vain 50%. Ulkomaisen tuonnin hidastuessa tietyt raaka-aineet loppuivat Ruotsissa nopeasti. Tämä jälleen kerran osoittaa meille, kuinka tärkeää on ylläpitää omavaraisuutta ja tukea kotimaista ruoantuotantoa.
Ruoan omavaraisuusaste on Suomessa korkea, noin 80%. Silti maataloustuotantomme on riippuvainen tietyistä tuontipanoksista, kuten öljystä, lannoitteista, rehuvalkuaisesta ja työkoneista. Aidompaan omavaraisuuteen kannattaa pyrkiä paitsi huoltovarmuuden myös ruokajärjestelmän ekologisuuden ja reiluuden takia.
Omavaraisuudessa kannamme vastuuta myös ruoantuotantomme ulkonaisista vaikutuksista. Näin emme sysää esimerkiksi ympäristöhaittoja, työntekijöiden riistoa tai eläinten huonoa kohtelua löyhemmän sääntelyn maihin. Lähellä tuottaminen on usein varmin tie kestävyyteen.
Kiitos kun valitset kotimaisen.
Elise Rautalahti
Kihniön MTK ry
Sihteeri
Ylä-Satakunnan alueen tapahtumia ja menovinkkejä
Parkanontie 45, 39700 Parkano
Y-tunnus 0214255-5
Puhelin: 029 1706 680
asiakaspalvelu@ylasatakunta.fi
toimittajat@ylasatakunta.fi
etunimi.sukunimi@ylasatakunta.fi
Sivustomme käyttää evästeitä.