Kirjoittaja on Ylä-Satakunnan päätoimittaja.
Kihniön Käskyvuorelta on kirkkaalla kelillä mielenkiintoista tiirailla horisonttia ja arvailla, mitä missäkin häämöttää. Toinen vaihtoehto on kiikaroida ja ihailla lähiseudun korpimetsiä.
Tilanne on kokonaan toinen 5–10 vuoden kuluttua, jos tuulivoiman rakentaminen etenee kuten nyt yhtiöt paperilla kaavailevat.
Kaakossa häämöttää ehkä 29 Myyränkankaan tuulivoimalaa sekä samoilla suunnilla Virtain muut myllyt. Jos kääntää katseen lännen ja etelän välille, näkee jopa sen seitsemänkymmentä tuulimyllyä ja hieman kauempana liki 30 lisää.
Tilanne on tietysti täysin vastaava alueemme toisella näköalakohteella Alkkianvuorella.
Näyttää vahvasti siltä, että myllyt toteutuvat, jos Fingrid niitä vain kantaverkkoon jatkossa huolii. Tilanne helpottuu, kun siirtoverkko saa aikanaan uutta kapasiteettia.
Oma lukunsa on vielä, joudutaanko tuulivoimaa rajoittamaan valtakunnallisesti sen suuresti ailahtelevan tuotannon vuoksi. Vai löytyykö konsti tavalla tai toisella säilöä energiaa? Ehkä vety?
Vaikka Pirkanmaan ely-keskus on nostattanut esiin runsaan tuulivoimarakentamisen kokonaisvaikutuksen arviointia, niin tuskin kaavoituksesta on voimalahankkeita varsinaisesti estämään.
Yksittäinen hanke voi ehkä peruuntua tai mylly siirtyä, mutta tulevaisuuden horisonttia myllymeri koristaa. Se alkaa olla aika varmaa.
Kolumni jatkuu kuvan jälkeen.
Kuvassa Parkanossa, Karviassa, Kihniössä sekä pitäjänrajojen lähellä olevat aktiiviset tuulivoimahankkeet.
Kaavoituksen tarkoituksena on ohjata maankäyttöä ja rakentamista niin valtakunnan tasolla, maakunnallisesti kuin kunnissa.
Maakuntakaavan on toivottu ohjaavan tuulivoiman rakentamista, mutta merkittävä osa voimaloista syntyy täysin muualle.
Kunnat taas kaavoittavat tuulipuistot pitkälti maanomistajien ja yhtiöiden nimenomaisesti toivomille alueille ja paikoille. Kaupunkiseudulla vastaavia sanotaan postimerkkikaavoiksi.
Tuulivoima on siis onnistunut jyräämään kaavoituksen ideaa, sillä sen ohjaava vaikutus on kiistatta heikentynyt. Hankkeet toki käyvät kuuliaisesti läpi ympäristövaikutusten arvioinnin ja varsinaisen kaavoituksen kaikki kolme vaihetta.
On selvää, että jopa kolmea sataa metriä pyyhkivät tuulivoimalat muuttavat maisemaa pysyvästi. Siksi on syytä esittää myös kiperä jatkopohdinta: Jos – ja kun – tilanne näin rajusti muuttuu, olisi täysin luontevaa keventää ja vapauttaa myös muuta rakentamista.
Pitäisikö rannoilla voida rakentaa rajatta veden ääreen ja muut suojapuustot unohtaen? Tai voisiko taajamassa omalla pihalla tehdä sellaisen terassin kuin huvittaa ja asentaa aurinkopaneelit vapaasti ilman lupia saati ilmoituksia?
Myös kuntien ikiaikaiset matkailuodotukset – jos niitä aidosti on ollutkaan – kärsivät kolauksen. On realismia myöntää, että luontoon perustuvan matkailun potentiaali murenee voimakkaan tuulivoimarakentamisen myötä.
Vaan jotain tulee myös tilalle. Tuulipuistot tietävät jopa kuusinumeroisia verotuloja, joille niillekin on takuuvarmasti käyttöä.
Jukka Huikko
Korjaus 29.10.2022 klo 8.40: Korjattu Myyränkankaan tuulivoima-alueen nimi oikeaksi.
Ylä-Satakunnan alueen tapahtumia ja menovinkkejä
Parkanontie 45, 39700 Parkano
Y-tunnus 0214255-5
Puhelin: 029 1706 680
asiakaspalvelu@ylasatakunta.fi
toimittajat@ylasatakunta.fi
etunimi.sukunimi@ylasatakunta.fi
Sivustomme käyttää evästeitä.