Kihniönkylän koulun vuoden 1959 joulujuhlasta.
Liisa & Raimo Paasikoski / Kihniön kirjasto
Oli koulun joulujuhlista vierähtänyt aikaa sitten 5, 15 tai 50 vuotta, jättävät ne usein pysyviä muistijälkiä. Niinpä Ylä-Satakunta kerää nyt lukijoiden joulujuhlamuistoja, joita julkaistaan joulun alla.
Toimitus ottaa vastaan sekä kirjoituksia että kopioita valokuvista. Niitä voit lähettää oheisella lomakkeella, sähköpostitse osoitteeseen toimittajat@ylasatakunta.fi tai postitse osoitteeseen Ylä-Satakunta / Joulujuhlamuisto, Parkanontie 63, 39700 Parkano.
Liitä joulujuhlamuistoosi nimesi ja yhteystietosi. Kirjoitusten ja valokuvien on oltava perillä toimituksessa viimeistään tiistaina 7. joulukuuta 2021.
Kaikkien osallistuneiden kesken arvotaan palkintoja.
Juttu jatkuu lomakkeen jälkeen.
Joulujuhlamuisto 2021
Kihniön kirjastosta löytyy pieni aarreaitta, mitä tulee koulun joulujuhliin ja ylipäänsä kyläkoulujen elämään. Kirjaston kokoelmissa on nimittäin Kihniönkylän koululla liki neljä vuosikymmentä vaikuttaneiden opettajien Liisa ja Raimo Paasikosken valokuvia vuosilta 1959–1996.
Näistä kaksiopettajaisen kyläkoulun arjen ja juhlan kuvista on ollut näyttely esillä vuosina 1997 ja 2015. Kuvasarjan jäädessä kirjaston omistukseen Paasikosket laativat oheen muistelukirjoituksen.
Joulujuhlista kerrotaan muun muassa näin:
– Joulujuhla vuoden tärkeimpänä koulun juhlana oli pienellä koululla melkoinen voimain ponnistus. Siinä tuli niin sanottu taitoaineiden ja luovuuden tehokurssi käytännössä toteutettuna joka vuosi. Tämä oli meistä tärkeätä opetuksessa. Juhla oli tärkeä koko kyläyhteisölle. Sali oli aina täynnä yleisöä.
Kihniönkylän joulujuhla vuonna 1968.
Liisa & Raimo Paasikoski / Kihniön kirjasto
Paasikoskien kirjoituksessa kerrotaan, kuinka hyvissä ajoin lokakuulla lapset tulivat silmät loistaen kysymään, koska aletaan harjoitella ohjelmia joulujuhlaan. Vähitellen innostus tarttui opettajiinkin.
– Mutta opettajilta se ei käynyt heti noin vain. Oli etsittävä ohjelmakirjoja Kihniön, Parkanon ja joskus Tampereenkin kirjastoista ja omista varastoista. Sovitus oman koulun tarpeisiin alkoi. Omiakin näytelmiä ja runoja syntyi.
Kyläkoulun joulujuhla olikin kovan työn takana, ja opettajaparin omaan jouluun oli aikaa valmistautua vain kaksi päivää, jos sitäkään.
Vuonna 1984 esitettiin Joulu tulee Tuomiston taloon -näytelmä, johon osallistuivat poikkeuksellisesti 3.–6. luokan oppilaat. Useimmiten 3.–4. ja 5.–6. luokalla oli oma näytelmä.
Liisa & Raimo Paasikoski / Kihniön kirjasto
Kihniönkylän koululla näyttämö rakennettiin voimistelu-käsityötilaan. Paasikoskien mukaan kenraaliharjoituspäivänä avattiin salaovi keittolasta näyttämölle komeron kautta. Siitä tuli harjoitusten kohokohta.
Käytännön syistä avaaminen jätettiin viime hetkeen, koska keittäjä valmisteli herkullista jouluateriaa samaan aikaan. Se nautittiin harjoitusten lomassa, ja varsinainen juhla oli illalla.
– Rautakanki ja puunuija toimivat toistuvasti kirkonkelloina ja näytelmien aloitusäänenä. Aivan aito ääni syntyi. Ihme ja kumma!
Juhla alkoi jouluvalojen sytyttämisellä. Valot sammutettiin salista melkein kokonaan ja esittäjät tulivat etualalle. Alkukuvaelmassa olivat Joosef, Maria ja Jeesus-lapsi, evankeliumin lukijat, paimenet ja enkelit. Lopuksi juhlaväki yhtyi virren 21 viimeiseen säkeistöön.
Näytelmien lisäksi ohjelmassa oli erilaisia musiikkiesityksiä. Paasikosket kirjoittavat, että kun koulun pienimmät lauloivat hartaina Joulupuu on rakennettu, kiilteli monen silmäkulma. Mieleen on jäänyt myös poikien kuoron "bravuurinumero" Nisse-polkka ja Petteri Punakuono oikein koreografian kera. Ääntä lähti kuin pienestä kylästä ja rytmi oli kohdillaan.
– Seuraavana aamuna tulimme kouluun normaalisti. Kuusi siirrettiin keskemmälle, ja sen ympärillä lauloimme, leikimme ja muistelimme vielä joulujuhlaa.
Laura Jokisalo
Esimerkkimuisto
Runoja ja rikkinäisiä partakoneita
Jännitti hirveästi, muistanko oman värssyni. Oli Kihniön kirkonkylän koulun joulujuhla vuosimallia 1994, ja alkamassa oli ekaluokkalaisten runoesitys, jossa lausuttiin vuorotellen lyhyt säe.
Oma vuoroni oli ensimmäisenä. Tammikuun alussa syntyneenä oli luokkani vanhin, ja ilmeisesti minulla katsottiin olevan 7-vuotiaiden joukossa eniten elämänkokemusta tähän vastuulliseen hommaan.
Muistin kuin muistinkin säkeeni – ja muistan edelleen 27 vuotta myöhemmin: "Elokuusta joulukuuhun asti, paiskittu on töitä ahkerasti."
Tulkinnassa luokkani ei ehkä ihan olisi päässyt palkintopallisijoille. Toisin oli laita ala-asteen loppupuolella.
Esitimme tuolloin näytelmän, jossa stressaantuneet tontut ottivat omaa etelänlomaa ja jättivät joulupukille lahjojen teon.
Pukiltahan se ei sitten sujunut, ja lopputulos ilmeni aattoillan perhekäynnillä. Perheen isä sai lahjaksi partakoneen, jota piti heti mennä testaamaan näyttämön verhojen taakse.
Konehan oli täysi susi. Isää näytellyt karjui verta hyytävästi katseilta piilossa, ja me tonttujen esittäjät lätkimme ketsuppia hänen naamalleen.
Isä palasi "vertavuotavana" lavalle yleisön naurunremakan saattelemana.
Laura Jokisalo
Ylä-Satakunnan alueen tapahtumia ja menovinkkejä
Parkanontie 45, 39700 Parkano
Y-tunnus 0214255-5
Puhelin: 029 1706 680
asiakaspalvelu@ylasatakunta.fi
toimittajat@ylasatakunta.fi
etunimi.sukunimi@ylasatakunta.fi
Sivustomme käyttää evästeitä.