Yrittäjä Heikki Saarela on kuulunut yrittäjäyhdistykseen jo 50 vuotta. Hän toimi yhdistyksen puheenjohtajana 1980- ja 90-lukujen vaihteessa. Valokuva Saarelasta työssään on vuodelta 2018.
Minna Lautamäki
Parkanon Yrittäjät ry:n 90-vuotisjuhlajulkaisu on ilmestynyt. Voit tutustua sen näköislehtiversioon täällä täällä.
Juhlalehti jaetaan 2.10.2024 ilmestyvän Ylä-Satakunnan välissä.
Yhdistys viettää 90-vuotisjuhlaa lauantaina 26. lokakuuta Käenkoskikeskuksessa Parkanossa. Lisätietoja juhlasta Parkanon Yrittäjät ry:n verkkosivuilta.
Parkanon Yrittäjillä on valtakunnallisestikin katsoen poikkeuksellisen pitkä historia. Yrittäjäyhdistyksen perustamiseen johtanut kehitys alkoi 1800-luvun puolella. Vuonna 1879 annettu keisarillinen asetus elinkeinovapaudesta tarkoitti käytännössä vapaan yritystoiminnan alkua Suomessa. Asetuksen myötä Suomen kansalainen sai harjoittaa vapaasti sitä tai niitä elinkeinoja, jotka hän hyväksi näkee.
Käytännössä vuoden 1879 asetus salli esimerkiksi jokaisen täysi-ikäisen ja hyvämaineisen henkilön perustaa kauppapuodin ainoastaan jättämällä ilmoitus viranomaisille. Tämä synnytti Parkanoonkin uusia kauppaliikkeitä 1800- ja 1900-lukujen vaihteessa. Perustamistahti oli alkuvaiheessa nopeaa, ja useimmat uudet kauppiaat alalla täysin kokemattomia. Niinpä kauppoja tuli ja meni vilkkaaseen tahtiin, monet kauppaliikkeet toimivat vain muutaman vuoden.
Vuonna 1914 Parkanosta löytyi 13 rekisterissä olevaa yksityiskauppiasta, joista neljä sijaitsi nykyisen Kihniön alueella. 1900-luvun ensimmäisinä vuosikymmeninä kaupan kehitys oli kuitenkin hyvin nopeaa, ja varsinkin parantuneet liikenneyhteydet vilkastuttivat alaa. Niinpä Parkanoon alkoi vähitellen vakiintua jo vahvojakin kaupan alan yrityksiä, kuten Kiviniemen ja Korpelan kauppaliikkeet.
Yritystoiminnan kehittyessä niin Parkanossa kuin koko Suomessa alkoi kasvaa myös tarve yritysmaailman järjestäytymiseen. Vuonna 1933 perustettiinkin valtakunnallinen Yksityisyrittäjien Liitto, joka on sittemmin vaihtanut nimeään useasti; nykyään järjestö toimii nimellä Suomen Yrittäjät ry. Alusta lähtien uusi keskusjärjestö pyrki edistämään yrityselämän toimintamahdollisuuksia vaikuttamalla niin päättäjiin kuin yleiseen mielipiteeseen.
Parkanossa yrittäjien järjestäytyminen tapahtui hämmästyttävän varhaisessa vaiheessa. Siinä missä valtakunnallinen jäsenjärjestö perustettiin siis vuonna 1933, lähdettiin Parkanossa liikkeelle perustamalla paikallinen yrittäjäyhdistys jo seuraavana vuonna. Sama trendi näkyi koko lähialueella, kun Ikaalinen ja Kankaanpää saivat oman yhdistyksensä samaan aikaan Parkanon kanssa.
Virallisesti Parkanon Yksityisyrittäjät ry. perustettiin 11.6.1934. Yhdistyksen perustajajäseniä olivat kauppiaat Paavo Korpela, V.F. Väinölä, M. Kuoppasalmi, L. Mettomäki, Toivo Päljänoja, ––––O.A. Laine ja K. Nieminen, sahanomistaja Anselmi Ylijärvi ja liikemies E. Roiha. Kokouksen oli kutsunut koolle Korpela, joka valittiin myös ensimmäisen hallituksen puheenjohtajaksi. Sihteeriksi valittiin Väinölä.
Yhdistyksen tarkoitukseksi määriteltiin yksityisyritteliäisyyttä haittaavien epäkohtien poistaminen, toimiminen hyödyllisten uudistusten aikaansaamiseksi yrittäjyyden alalla, yksityisyrittäjien etujen valvominen ja yksityisyrittäjien välisen toverihengen ja ymmärtämyksen kasvattaminen. Käytännön toiminnassa ”toverihengen kasvattaminen” tapahtui muun muassa keskinäisten tapaamisten ja yhteisten retkien avulla.
Viisi vuotta perustamisen jälkeen alkanut sota-aika heijastui myös yrittäjäyhdistyksen toiminnassa. Niinpä jatkosodan vuosina 1941–1943 valtakunnallisen yrittäjäviikon tunnuksena oli ajan henkeen sopiva ”Yksityisyritteliäisyys on tämän maan voima” ja viimeisenä, vaikeana vuonna 1944 ”Nyt jos koskaan on yritettävä”. Sodan jälkeen parkanolaiset yrittäjät puolestaan toivoivat Ylä-Satakunnassa säännöstelyn purkamista ja markkinoiden vapautumista.
Heti sodan jälkeen pulaa oli yhä monista hyödykkeistä, mikä vaikeutti yrittäjien toimintaa, mutta 1950-luvulla tilanne parani, mikä näkyi myös yritysyhdistyksen toiminnassa. Tuolloin yhdistys alkoi panostaa voimakkaasti yleisöjuhliin ja pienempiinkin tempauksiin, kuten kahvitarjoiluihin asiakkaille yksityisyrittäjien viikon aikana. Vuonna 1953 yrittäjien johtoon asettui Erkki Syrjänen, joka on yhdistyksen pitkäaikaisin puheenjohtaja, toimien nuijan varressa peräti 12 vuotta.
Tärkeänä teemana 1950-luvulla yhdistykselle oli kaupan vapauttaminen sota-ajalta peräisin olleesta valtion holhouksesta. Myös viimeisistä säännöstelyistä haluttiin eroon. Koulutus ja opintoretket olivat tärkeä osa käytännön yhdistystoimintaa, kun kaupankäynti vilkastui ja loi uusia haasteita ja mahdollisuuksia yksityisyrittäjille.
Samalla vuosikymmenellä myös naiset nostivat profiiliaan, kun helmikuussa 1955 perustettiin Parkanon Yrittäjänaiset ry. Puheenjohtajaksi valittiin Sisko Maria Laine, sihteeriksi Elma Tiensuu ja muiksi jäseniksi Kerttu Ruhala, Vappu Tuomi, Laina Kiviniemi, Tyyne Aarnio, Eeva Hyttinen, Helmi Kantola, Elli Peltomaa ja Sanelma Syrjänen. Naisyhdistys oli muutaman vuoden ajan hyvin aktiivinen, järjestäen tilaisuuksia niin yleisölle kuin jäsenilleen. Melko pian toiminta kuitenkin käytännössä sulautui Parkanon Yksityisyrittäjien toimintaan, vaikka virallisesti naisyhdistys jatkoikin olemassaoloaan.
Seuraavalla vuosikymmenellä elinkeinon rakennemuutos vaikutti voimakkaasti myös Parkanossa, muun muassa kaupankäynnin ja kauppaliikkeiden määrän lisääntymisenä. Paikkakunnalla aloitti toimintansa entistä suurempia yrityksiä.
Samalla muuttui kuitenkin yhteiskunnallinen ilmapiiri, ja yrittämisen kannalta huonompaan suuntaan. Poliittisesti latautuneella 1960-luvulla ja vielä seuraavan vuosikymmenen alussa yrittäjyyteen asennoiduttiin julkisessa keskustelussa väheksyen, jopa kielteisesti.
– Yrittäjyyteen suhtauduttiin todella nurjasti, yrittäjä oli oikeastaan kirosana. Ilmapiiri oli sellainen vielä 70-luvun alkupuolellakin, muistelee jo 50 vuotta yhdistyksen jäsenenä vaikuttanut, ja 1980- ja 90-lukujen vaihteessa puheenjohtajanakin toiminut Heikki Saarela.
Hankalassa ilmapiirissä yrittäjäyhdistyksenkin toimintakin hiljeni Parkanossa 1960-luvulla, rajoittuen lähinnä harvoihin kokouksiin. Ajan hengestä kertoo esimerkiksi vuoden 1966 yrittäjäviikon teema Vapaan kilpailun puolesta valtiollistamista vastaan.
Tilanne alkoi kuitenkin vähitellen parantua 1970-luvun kuluessa. Parkanon yrittäjäyhdistyksen johdossa aloitti 1974 Anneli Humala, joka oli paitsi ensimmäinen naispuolinen puheenjohtaja, myös yksi pitkäaikaisimmista (1974–1985). Yhdistyksen toiminnalle määriteltiin kolme osa-aluetta: yhteiskunnallinen vaikuttaminen, koulutustoiminta ja jäsenten yhteinen toiminta.
Yleisötapahtumien järjestäjänä yhdistys aktivoitui jälleen voimakkaasti, osallistuen muun muassa Parkanon markkinoiden ja messujen järjestämiseen. Iso merkitys oli myös omille jäsenille suunnatuilla tilaisuuksilla.
– Järjestettiin esimerkiksi huutokauppoja, johon jäsenet lahjoittivat huudettavat tuotteet. Sillä saatiin yhdistykselle varoja, kun jäsenmaksuja tuli tuolloin aika niukasti, kertoo Saarela.
Varainhankinnan keinot olivat monet. Usein oltiin aika kekseliäitäkin.
– Yksi hauska tapa kerätä rahaa yhdistyksen tilaisuuksissa oli se, että sidottiin vodkapullo siimasta roikkumaan. Siihen sitten yritettiin osua tikkanuolilla, joita sai viidellä markalla viisi. Se, joka osui, voitti pullon omakseen, Saarela naurahtaa.
Parantunut yleinen ilmapiiri näkyi siinäkin, että 1980-luvulla kaupunki alkoi jakamaan yhdistyksen aloitteesta vuosittaista yrittäjäpalkintoa. Ensimmäiseksi vuoden yrittäjäksi Parkanossa valittiin vuonna 1982 Pentti Kiviniemi Ky. Vuosikymmenen lopulla yhdistys vaihtoi myös aluejärjestöä, Satakunnasta Pirkanmaahan.
Heikki Saarelan mukaan yrittäjäyhdistyksen henki oli erittäin hyvä.
– Toiminta oli innostunutta. Esimerkiksi kun lähdettiin yrittäjäpoliittisiin tilaisuuksiin Tampereelle, oli bussi aina täynnä. Omalta puheenjohtajakaudelta voi mainita vaikkapa yrittäjätreffit, joihin kutsuttiin niin isompia kuin pienempiä yrityksiä mukaan. Aktiivista aikaa se oli, muistelee Saarela.
Taloudellinen lama 1990-luvulla vaikutti jälleen yhdistyksen toimintaan, niin vähenevänä jäsenmääränä kuin hiljentyneinä yleisötilaisuuksina. Siitä huolimatta toimintaa jatkettiin sitkeästi. Jäsenille tarjottiin voimavarojen mukaan edunvalvontaa, koulutustilaisuuksia ja muuta hyödyllistä.
Taloudellisen tilanteen vaihtelujen heijastuminen yhdistystoimintaan ei ole uutta. Sama trendi on jatkunut näihin päiviin saakka; heikentyvä talous näkyy yhteisössä jokaisella osa-alueella, myös yrittäjäyhdistyksen toiminnassa. Parkanon Yrittäjät on kuitenkin jatkanut myös uudella vuosituhannella sitkeästi toimintaansa paikkakunnan hyväksi, niin Parkanon elinvoiman kuin elävyyden vahvistajana.
Paikkakuntalaisille tämä on näkynyt etenkin yleisötilaisuuksina, kuten erilaisina markkinoina ja isompinakin tapahtumapäivinä, paikallisille yrityksille neuvontana, verkostoitumisen edistämisenä, tiedon jakamisena ja vuoropuheluna kaupungin suuntaan. Kuten yhdistyksen nykyinen puheenjohtaja Janne Holma totesi paikallislehden haastattelussa pian valintansa jälkeen, paikkakunta menestyy, kun yritykset menestyvät. Yrittäjäyhdistyksen toiminnalla on tässä yhtälössä tärkeä rooli tänäkin päivänä.
Jussi Rantala
filosofian tohtori, Tampereen yliopiston historian dosentti
Lähteet: Anneli Humala: Parkanon Yrittäjät ry 1934–1994; Timo Mikkilä: Työn tekijät. Suomen Yrittäjät ja sen edeltäjät 1898–2016; Heikki Rantatupa (toim.): Parkanon ja Kihniön Kirja; Ylä-Satakunta 10.3.2024; Heikki Saarelan haastattelu.
Tutustu Parkanon Yrittäjät ry:n 90-vuotisjuhlajulkaisun näköislehtiversioon täällä.
Ylä-Satakunnan alueen tapahtumia ja menovinkkejä
Parkanontie 45, 39700 Parkano
Y-tunnus 0214255-5
Puhelin: 029 1706 680
asiakaspalvelu@ylasatakunta.fi
toimittajat@ylasatakunta.fi
etunimi.sukunimi@ylasatakunta.fi
Sivustomme käyttää evästeitä.