Koko Suomi menee kiinni, ja koko maailma menee kiinni. Mutta yksi on ja pysyy. Nimittäin ylioppilaskirjoitukset. Kirjoitus tahtia tänä vuonna loppupäästä vähän kiristettiin, mutta muuten kirjoitukset toteutettiin täysin normaalisti…
Kokelaat tulevat sisään tyhjään kouluun ja liikuntasaliin, jossa on vain pulpetit. Nimetyille ja numeroiduille pulpeteille tuodaan vain opettajan tarkastamat välineet, joissa ei saa lukea mitään. Sitten odotellaan, että kello tulee yhdeksän ja siitä on kuusi tuntia aikaa istua ja kirjoittaa omalla pulpetilla, yhdessä kymmenien muiden samassa salissa istuvien kanssa.
Jos karanteeni aikana haluaa lähiopetusta järjestää, niin näin se pitää tehdä: istutaan omilla nimetyillä paikoilla kaukana toisista, ei saa puhua mitään kenellekään, liikkua saa vain luvan kanssa, yksitellen, ennakkotarkastetuissa ja valvotuissa tiloissa. Kuusi tylsää valveillaolotuntia ilman tupakkaa.
Ja karanteeniajan lähiopettajat eivät tietenkään ole vuorovaikutuksessa oppilaiden kanssa, paitsi saattavat heidät ennakkotarkastettuun vessaan.
Mutta vaikka olisi ulkonaliikkumiskielto, miksi ylioppilaskirjoitukset pitää järjestää normaalisti?
1) Ei tiedetä muuta tapaa. Näin on aina (=vuodesta 1853) tehty, ja näin tullaan aina tekemään.
2) Kyllähän näin voidaan tehdä, koska tässä lähiopetuksen muodossa vuorovaikutusta ja tartuntamahdollisuutta ei oikeasti ole.
3) Koska nuorten pitää saada ylioppilastodistus, koska sitä tarvitaan jatko-opintoihin pyrkimiseen, joka pitää tapahtua normaaliaikataulussa, koska… (Hupsista, tähän kirjoittaja ei keksinytkään mitään selitystä...)
4) Jos dystopia etenee tästä, nämä saattoivat olla viimeiset nykymuotoiset ylioppilaskirjoitukset. Ja siinä tapauksessa olisi hyvä, että tuli järjestettyä vielä ne 165. kevään ylioppilaskirjoitukset, koska puolipyöreään lukuun on siistimpi päättää.
Hetkinen… Eihän se nyt noin mennyt? Jos vuonna 1853 oli ensimmäiset kirjoitukset, vuonna 1862 oli kymmenennet… ja niin vuonna 2002 olisi ollut sadannetviidennetkymmenennet ja niin siis 2020 olisi ollut 168:nnet.
Totta. Mutta kolmena keväänä 1918, 1940 ja 1942 katsottiin, että kansakunnalla ja sen nuorisolla oli riittävästi muutakin tekemistä, ettei enää tarvittu ylioppilaskirjoituksia, vaan ylioppilastodistukset annettiin lukion suoritettujen kurssien perusteella.
MOT
Jaakko Viitala
Ylä-Satakunnan alueen tapahtumia ja menovinkkejä
Parkanontie 45, 39700 Parkano
Y-tunnus 0214255-5
Puhelin: 029 1706 680
asiakaspalvelu@ylasatakunta.fi
toimittajat@ylasatakunta.fi
etunimi.sukunimi@ylasatakunta.fi
Sivustomme käyttää evästeitä.