Teknologia kehittyy ja uusia teknologioita kehitetään koko ajan eteenpäin. Uudet teknologiat nähdään monta kertaa jopa uhkana. Entäpä, jos uutta teknologiaa tarkasteltaisiin ihan uudesta näkökulmasta.
Erityisryhmät voivat hyötyä ja saada aivan uusia mahdollisuuksia elämässään, kun teknologia auttaa. Yhtenä esimerkkinä voidaan ottaa, vaikka moniaististen teknologioiden mahdollisuudet.
Moniaistisessa teknologiassa hyödynnetään ihmisten aisteja monella eri tavalla. Tämän teknologian sovelluskohteet ovat hyvin laajat. Teknologiaa voidaan hyödyntää erityisryhmien elämän laadun parantamisessa tai esimerkiksi matkailualalla. Tässä blogissa tulen pohtimaan teknologian sovelluskohteita erityisryhmien keskuudessa.
Nykyään korostetaan teknologian ja ihmisen vuorovaikutusta paljon ja vuorovaikutus nähdään oleellisena osana teknologian hyödyntämistä. Robotti tuli töihin -hankkeessa ihminen ja vuorovaikutus ovat myös keskiössä. Tästä syystä moniaistisen teknologian tuominen esille on luontevaa myös hankkeen puitteissa.
Näkövammaisille on mm. kehitetty moniaistisia käyttöliittymiä. Voidaan löytää esimerkkejä ja sovelluksia, missä tietokoneen toimintaa voidaan ohjata tunto- ja äänipalautteen perusteella. Mm. Liikennevirasto kehittää näkövammaisia henkilöitä palvelevaa moniaistista suunnistamismenetelmää ja opastejärjestelmää. Tämä esimerkki on liikenteen puolelta, mutta apuvälineitä tarvitaan eri toiminnan sektoreilla. Työelämässä tarvitaan myös apuvälineitä työn suorittamiseen. Kun teknologia kehittyy, niin voidaan kehittää myös työelämän monimuotoisuutta.
Maailman mullistukset tuovat myös teknologian hyödyntämisen aivan uuteen valoon. Viime aikojen etätyö ja työn siirtäminen verkkoon on haastanut teknologia ja ihmisten osaamisen ihan uudelle tasolle. Virtuaalityöstä on tullut arkipäivää ja kaikki työasiat pitäisi pystyä hoitamaan virtuaalisesti. Jos on tottunut toimimaan verkossa ja käyttämään virtuaalisia työkaluja, niin haaste ei ole niin suuri ja muutos ei tuota ongelmia. Työn tekeminen verkossa ja viestintä virtuaalisesti on kuitenkin niin erilaista kuin kasvotusten tapahtuva viestintä ja fyysisessä tilassa tehtävä työ. Kaikki eivät pysty tässä muutoksessa mukana. Kun tuli nopea siirtyminen verkkoon, niin tämä tarkoittaa myös johtamiselle uusia haasteita ja erilaista johtamista. Onko virtuaalijohtamiseen työkaluja ja osaamista, jos on tottunut esimiehenä toimimaan pelkästään fyysisesti samassa paikassa toimivan organisaation kanssa. Uusi tilanne johtamisessa voi olla suuri haaste, mutta se voi olla myös suuri mahdollisuus. Toivottavasti esimiehet kokevat asian enemmän mahdollisuutena. Asian näkemisen mahdollisuutena ei ole kuitenkaan itsestään selvyys vaan se vaatii pysähtymistä ja miettimistä, miten tulisi toimia tässä uudessa tilanteessa.
Uskon siihen, että muuttunut maailman tilanne tuo pysyvästi virtuaalityön aivan uuteen tarkasteluun. Organisaatioissa lähdetään kehittämään asioita, niin että uutta teknologiaa voidaan hyödyntää entistä laajemmin. Yksilöt myös havahtuvat, että tarvitaan uutta osaamista pärjätäkseen muuttuvassa maailmassa.
Kannusta kaikki miettimään uusien teknologioiden mahdollisuuksia ja taklaamaan mahdolliset uhkat. Uhkien taklaaminen tarkoittaa osaamisen kehittämistä, eettisten asioiden ottamista huomioon, työn tekemisen kehittämistä. Tämä ei ole tyhjentävä lista, mutta teemat, mistä on hyvä lähteä eteenpäin.
Erica Svärd
Lehtori Jyväskylän Ammattikorkeakoulu, Robotti tuli töihin -hankkeen projektityöntekijä
Robotti tuli töihin on 1.4.2019-31.10.2021 toteutettava ESR-hanke, jossa vastataan pk-yritysten tarpeisiin ottaa käyttöön liiketoimintaa tehostavia robotiikan ja automaation ratkaisuja henkilöstön kannalta kestävällä ja tuloksellisella tavalla. Hankkeen toteuttajana on Jyväskylän ammattikorkeakoulu. Hanketta rahoittaa Keski-Suomen ELY.
Ylä-Satakunnan alueen tapahtumia ja menovinkkejä
Parkanontie 45, 39700 Parkano
Y-tunnus 0214255-5
Puhelin: 029 1706 680
asiakaspalvelu@ylasatakunta.fi
toimittajat@ylasatakunta.fi
etunimi.sukunimi@ylasatakunta.fi
Sivustomme käyttää evästeitä.