Oli vuosi 2013 ja allekirjoittaneelle tarjottiin sivutoimista pestiä valokuituyhtiö Lupinet Oy:n toimitusjohtajana. Otin pestin vastaan ja huomasin, että ensimmäinen palaveri, johon sain kutsun, oli 5 miljoonan euron sopimuksen allekirjoittamistilaisuus. Tarkoitus oli aloittaa valokuidun rakentaminen kaikkialle Parkanoon. Laajakaistaa kaikille, kuten tällöin puhuttiin.
Ei siinä sinänsä ollut mitään erikoista, näinhän sitä Suomessa kaikkialla muutenkin toimittiin ja ajatuksena oikein kaunis. En kuitenkaan sopimusta allekirjoittanut, juotiin vaan kahvit ja vaihdettiin kuulumiset säästä ja laajakaistan maailman valloituksesta.
Miksi sitten en allekirjoittanut? Siksi, että hanke olisi rahoitettu pääosin velalla. Onneksi oli takana Lammin Heikin pitkä matematiikka, joka on monesti muutenkin osoittautunut todella hyväksi ponnahduslautaksi. Velka pitää maksaa takaisin ja investoinneista pitää tehdä poistot. Asiakaspotentiaali ei olisi riittänyt edes korkojen maksamiseen ja tulos olisi kuollut pystyyn heti ensimmäisiin poistokirjauksiin.
Kuuntelin tänään varsin tutuksi tullut uutista – laajakaistayhtiö on kriisissä, konkurssissa tai kunnat pumppaavat sinne lisää rahaa. Tässä uutisessa todettiin, että Keski-Suomen Verkkoholding Oy hakeutuu velkasaneeraukseen, kuntien takausvastuut ovat yhtiössä noin 30 miljoonaa euroa. Pahimmillaan pienten kuntien päälle kaatuvat takausvastuut aiheuttavat näiden kuntien ajautumisen kriisikunniksi. Vastaavia uutisia on saanut lukea mm. naapurikuntien Pohjois- Satakunnan Seutuverkko Oy:stä tai vaikkapa kuusiokuntien Kuuskaistasta ja lukuisista muista syrjäseutujen laajakaistayhtiöistä.
Mitä meillä sitten tehtiin toisin? Lupinet Oy:n toiminta on tulossa siihen pisteeseen tänä vuonna, että suurin osa rakentamisesta on saatu päätökseen.
Ensimmäinen ero moneen muuhun on se, että laajakaista on rakennettu public-private-mallilla. Lupinet Oy:n toinen omistaja Parkanon kaupungin ohella on IPP Oy, joka on varsin merkittävästi rahoittanut verkon rakentamista. Itse asiassa IPP Oy on siten mahdollistanut koko hankkeen toteutumisen.
Toinen merkittävä päätös on ollut, että laajakaistaa ei voida rakentaa kaikille. Yhden metrin rakentamiskustannus on noin 10-15 euroa. Lupinetin liittymismaksu on 1230 euroa, josta yhtiölle jäävä arvonlisäveroton osuus on 992,00 euroa. Jos kuitua rakennettaisiin yhdelle asiakkaalle, vaikka kilometrin verran, maksaa se noin 10 000 – 15 000 euroa. Tästä suurimman osan maksaa joku muu kuin asiakas itse.
Monessa laajakaistayhtiössä on rakennettu kymmeniä ja taas kymmeniä kilometrejä kuituverkkoa miljoonilla euroilla Suomen korpimaisemiin, joita kukaan ei edes koskaan ole ottanut käyttöönsä tai käytä enää. Tätä Lupinetissä ei koskaan tehty.
Hauskaa tässä on se, että ELY-keskuksen tukipolitiikka, syystä tai toisesta, kerta toisensa jälkeen tuki mieluummin tätä verorahojen kaivamista isänmaan multiin, kuin järkevää ja kustannustehokasta rakentamista. Onneksi Lupinet Oy:n verkon rakentamisen aikainen hallitus on aina pitänyt päänsä kylmänä ja katseen pallossa, ja ELY-keskuksen politiikasta huolimatta kieltäytynyt järjettömistä investoinneista.
Lopputulos on se, että suurin osa halukkaista, vaikka eivät toki kaikki, ovat Parkanon kylissä saaneet laajakaistayhteyden. Lupinet Oy:llä ei ole eurokaan korollista velkaa, eikä se siten muodosta minkäänlaista riskiä omistajilleen.
Kuntien laajakaistamaailman iso kuva on se, että osissa kunnista verkko ei ole rakentunut lainkaan ja osassa kunnista taas verkko on rakentunut, mutta tästä aiheutuneet velat vaarantavat kuntien talouden, jopa niiden olemassa olon. Osassa kunnista asia on tasapainossa. Verkkoa on rakennettu taloudellisesti kestävästi, joka tosin tarkoittaa sitä, että ihan joka savuun kuitu ei maata pitkin tule. Nyt puhutaan paljon 5G:n tulemisesta. On mielenkiintoista nähdä miten 5G muuttaa maailmaa kuntien osalta. Se mitä ei useinkaan huomata on, että 5G toimiakseen tarvitsee kattavan kuituverkon.
Juha Tuominen
Kirjoittaja on kaupunginhallituksen 2. varapuheenjohtaja
Lupinet Oy:n hallituksen sihteeri ja vuodesta 2019 IPP Oy:n hallituksen jäsen
Ylä-Satakunnan alueen tapahtumia ja menovinkkejä
Parkanontie 45, 39700 Parkano
Y-tunnus 0214255-5
Puhelin: 029 1706 680
asiakaspalvelu@ylasatakunta.fi
toimittajat@ylasatakunta.fi
etunimi.sukunimi@ylasatakunta.fi
Sivustomme käyttää evästeitä.