Olemme kaikki saaneet lukea, että 9Lives Pirkanmaa Oy purki kotihoidon palvelusopimuksen Kolmostien Terveys Oy:n kanssa. En ota tässä kantaa 9Livesin toimiin tai niiden perusteisiin enkä kummankaan mainitun yrityksen toimintaan. Mutta mitä sopimuksen purkaminen oikein tarkoittaa? Kuulostaa niin kovin helpolta ja yksiselitteiseltä.
Yksiselitteistä se ei kuitenkaan ole. Toistaiseksi voimassa oleva sopimus voidaan päättää irtisanomalla tai purkamalla. Nämä kaksi oikeustoimea sekoitetaan keskenään varsin usein. Kuitenkin perusteet, joilla ne voidaan tehdä tai niistä johtuvat seuraukset, ovat aivan erilaisia.
Sopimus on aina irtisanottavissa, ellei itse sopimuksesta tai sopimustyyppiä säätelevästä erityislaista muuta johdu. Sopimuksen irtisanominen ei siis pääsääntöisesti vaadi sitä, että toinen osapuoli olisi syyllistynyt sopimusrikkomukseen. Lähtökohtaisesti yritysten väliset sopimukset voidaan aina irtisanoa. Irtisanottaessa sopimus tulee osapuolten noudattaa sopimusta sovitun irtisanomisajan esim. 6 kuukautta ja siten sopimus lakkaa olemasta voimassa.
9Lives ei turvautunut sopimuksen irtisanomiseen vaan päätti purkaa sen. Sopimuksen purkaminen on hyvin vahva toimenpide. Se vaatii, että toinen osapuoli on syyllistynyt olennaiseen sopimusrikkomukseen. Purkuperusteiden täyttyessä sopimus voidaan purkaa välittömästi, jolloin sopimusvelvoitteet lakkaavat heti. Usein purkuilmoituksen ohessa annetaan myös vaade vahingonkorvauksesta, koskien sopimusrikkomuksella aiheutettuja vahinkoja. Jälleen saattaa kuulostaa yksinkertaiselta, mutta harvoin asiat menevät tässä kohtaa kuten purkanut osapuoli toivoisi.
Purkaminen ja siihen johtanut olennainen sopimusrikkomushan on sopimuksen purkaneen osapuolen mielipide, josta toinen osapuoli on lähes aina eri mieltä. Kuka sitten päättää kumpi on oikeassa? Ensisijaisesti osapuolet neuvottelevat asiasta keskenään ja riita voi ratketa sopimalla. Viimekädessä asian kuitenkin päättää tuomioistuin. Voi olla, että sopimuksen purkanut osapuoli julistetaan voittajaksi ja hän saa vielä vaatimansa korvaukset. Voi olla myös niin, että sopimus katsotaan puretuksi perusteettomasti ja sopimuksen purkanut osapuoli katsotaankin itse syyllistyneen sopimusrikkomukseen perusteettoman purkamisen takia. Tällöin vahingonkorvauksen maksajakin vaihtuu pöydän toiselle puolelle. Sopimuksen purkaminen on siis aina riski.
Kotihoitoon liittyvän sopimuksen ollessa kyseessä asia on vielä hieman monimutkaisempi, koska puhutaan palvelusta, johon ei voi tulla katkoksia ja sen tuottamista säädellään monin eri tavoin. Perusasetelma taustalla on kuitenkin edellä kuvatun kaltainen.
Kirjoituksen otsikossa kysyn, että onko sopimuksella 9 elämää? Vastausta on, että yhdeksän elämään lienee vain kissalla. Sopimuksella sitä on yleensä vain yksi. Sitä elämää voi kuitenkin pidentää, jos sopimukset tehdään huolellisesti ja osapuolet ymmärtävät riittävän hyvin toistensa motiivit. Sopimusriskien hallinnassa tärkein vaihe onkin sopimuksen laatiminen.
Juha Tuominen
yrittäjä, hallituksen puheenjohtaja
KTM, lakiekonomi
Suomen Lakiekonomit Oy
Kirjoittaja toimii Parkanon kaupunginhallituksen ja Kolmostien Terveys Oy:n hallituksen jäsenenä.
Ylä-Satakunnan alueen tapahtumia ja menovinkkejä
Parkanontie 45, 39700 Parkano
Y-tunnus 0214255-5
Puhelin: 029 1706 680
asiakaspalvelu@ylasatakunta.fi
toimittajat@ylasatakunta.fi
etunimi.sukunimi@ylasatakunta.fi
Sivustomme käyttää evästeitä.