On haluttu kertoa tavallisista ihmisistä, jotka ovat vaikuttaneet Parkanon kehitykseen. Näin Parkano-Seura ry:n puheenjohtaja Kauko Karhuluoma kuvailee loppuvuonna 2019 ilmestynyttä Parkanolaisia arjen ahertajia -kirjaa.
Toimittaja Maarit Lehdon mukaan teoksen tekemiseen meni noin puolitoista vuotta, ja alkunsa se sai Leena Perälän laatimista kirjoituksista. Vapaa-aikatoimen ohjaaja Elisa Vahosalmi ehdotti, että Parkano-Seura kustantaisi niistä oman vihkosen.
Vihkosta pidettiin kuitenkin liian pienenä julkaisuna. Kun Leader Pohjois-Satakunta myönsi seuralle avustusta, alkoi lopulta 250 sivun pituuden saavuttaneen kirjan työstäminen.
Lehto kertoo, että arjen ahertajia haettiin kahlaamalla vanhoja kotiseutulehtiä ja henkilöitä etsittiin myös Ylä-Satakunnassa olleiden ilmoitusten avulla. Lisäksi muutama kirjoitus tilattiin erikseen.
Niinpä kansien väliin päätyivät tarinat esimerkiksi kansanparantajasta, kyläsuutarista, kauppiaista, kyläkoulun opettajasta, terveyssisarista, autoilijasta, poliisista, maanviljelijästä ja osuustukkukauppalaisista. Teoksen ensimmäinen osa päättyy asiaankuuluvasti Esko Sirolaan ja Parkanon Kehräämöön.
Kaksi muuta osaa koostuvat parkanolaisista sananparsista ja vanhoista valokuvista. Sananparsia seura keräsi jo vuosia sitten, ja Niina Kivioja on kuvittanut niistä muutaman kirjaa varten.
Valokuvat on valikoitu Parkano-Seuran omasta arkistosta. Tehdas-aiheiset kuvat valitsi Karhuluoma, ja muut Lehto etsi seuran kuvia skannaamaan palkatun Laura Paldaniuksen kanssa.
Menekkiä ollut
Kirjan myynti alkoi hieman yli kuukausi sitten Käsityömarkkinoilla, ja teosta saa Parkanon kirjastosta, Setlementtikeskus Parkanopirtiltä, Kehystämögalleria Raamikosta, Eräpäivästä ja seuran kotisivujen kautta tilattuna. Kauko Karhuluoman mukaan menekkiä on riittänyt.
– Ilmeisesti ihmiset ovat kiinnostuneita nimenomaan tavallisista parkanolaisista.
Maarit Lehto sanoo tähän mennessä eniten tulleen kommentteja Osmo Mäkysen eli Jäykkä-Mäkysen sananparsista ja Hanna Laapaksesta eli Nappi-Liisasta kertovasta kirjoituksesta.
– Ilmestymisen jälkeen moni on tullut sanomaan, että on hienoa, kun kirjassa on Jäykkä-Mäkysestä.
Lehto kertoo itselleen yllättävimmän tiedon tulleen Anna-Liisa Lindroosin parturi-kampaamoa käsittelevästä kirjoituksesta, jonka laativat tämän tyttäret Briitta ja Sari Lindroos. Siitä selvisi, että Anna-Liisa ja Oiva Lindroos rakensivat Parkanon ensimmäisen elokuvateatteri Kuva Miilun 1950-luvun lopulla.
– En ollut ikinä kuullutkaan, että täällä olisi ollut Siriusta ennen elokuvateatteria. Joillekin tieto on itsestäänselvyys, minulle se tuli täytenä yllätyksenä.
Laura Jokisalo
Ylä-Satakunnan alueen tapahtumia ja menovinkkejä
Parkanontie 45, 39700 Parkano
Y-tunnus 0214255-5
Puhelin: 029 1706 680
asiakaspalvelu@ylasatakunta.fi
toimittajat@ylasatakunta.fi
etunimi.sukunimi@ylasatakunta.fi
Sivustomme käyttää evästeitä.