JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
Kuva keväällä järjestetyn Suomalaisen messun harjoituksista.

Kuva keväällä järjestetyn Suomalaisen messun harjoituksista.

Eleonora Printz

Uutiset
2.11.2024 14.00

Kohuttu saarna on nyt litteroitu sanasta sanaan ja luettavissa – myös audioraita on kuunneltavissa

Pai­kal­lis­leh­ti Ylä-Sa­ta­kun­ta on saa­nut kä­siin­sä 17. maa­lis­kuu­ta jär­jes­te­tyn Suo­ma­lai­sen mes­sun au­di­o­rai­dan. Pai­kal­lis­leh­ti jul­kai­see mes­sus­sa kuul­lun saar­nan niin ver­kos­sa kuun­nel­ta­va­na au­di­o­rai­ta­na kuin sii­tä te­ko­ä­lyn avul­la lit­te­roi­dun teks­ti­ver­si­on. Lit­te­roi­tu ver­sio voi poi­ke­ta al­ku­pe­räi­ses­tä teks­tis­tä pie­nel­tä osin.

Mes­sus­sa saar­na­si Par­ka­non seu­ra­kun­ta­pas­to­ri Simi Vir­ta­nen. Saar­na nou­si jul­ki­suu­teen uu­del­leen syk­syl­lä, kun Par­ka­non kant­to­rin teh­tä­väs­tä eron­nut Sa­mu­li Nii­les viit­ta­si sii­hen pai­kal­lis­leh­den läh­tö­haas­tat­te­lus­sa (YS 20.9.2024).

Suomalaisen messun saarna 17.3.2024.

Ylä-Sa­ta­kun­ta jul­kai­si vii­me lau­an­tai­na uu­ti­sen, jo­hon oli upo­tet­tu­na mes­sus­ta teh­ty Yo­u­tu­be-tal­len­ne. Seu­ra­kun­ta pois­ti kui­ten­kin saar­nan ver­kos­ta yl­lät­tä­en myö­hem­min lau­an­tain ai­ka­na.

Kirk­ko­her­ra Lii­sa Myy­ry­läi­nen pe­rus­te­li pois­ta­mis­ta te­ki­jä­noi­keu­del­li­sil­la ky­sy­myk­sil­lä.

Pai­kal­lis­leh­ti jul­kai­see saar­nan, jot­ta jo­kai­sel­la seu­ra­kun­ta­lai­sel­la ja muil­la asi­as­ta kiin­nos­tu­neil­la on mah­dol­li­suus kuun­nel­la tai lu­kea saar­na ja teh­dä sen jäl­keen oma tul­kin­tan­sa asi­as­ta.

Simi Virtasen saarna litteroituna

"Tä­män päi­vän Raa­ma­tun koh­dis­sa me kuu­lem­me kah­des­ta nai­ses­ta, Han­nas­ta ja Ma­ri­as­ta. He kum­mat­kin oli­vat saa­neet ko­kea Ju­ma­lan suur­ta hy­vyyt­tä.

Ja kum­pi­kin heis­tä al­koi ylis­tää Ju­ma­laa. Moni muu­kin asia oli näil­le nai­sil­le yh­teis­tä. Moni muu­kin asia yh­dis­ti hei­tä.

Sekä Han­na et­tä Ma­ria oli­vat Her­ran pal­ve­li­joi­ta tai pal­ve­li­jat­ta­ria. On myös tär­ke­ää huo­ma­ta, et­tä he kun­ni­oit­ti­vat luo­jaan­sa jo en­nen sitä het­keä, jol­loin sai­vat kuul­la nämä suu­ret uu­ti­set las­ten syn­ty­mis­tä. 

Han­na oli vuo­si­kau­sia ol­lut lap­se­ton. Joka vuo­si hän oli mie­hen­sä kans­sa läh­te­nyt ko­ti­kau­pun­gis­taan Sii­loon ru­koi­le­maan. To­den­nä­köi­ses­ti Han­na oli use­am­paan ker­taan ru­koil­lut tätä sa­maa asi­aa, et­tä Ju­ma­la an­tai­si hä­nel­le oman lap­sen. Mut­ta sitä vas­taus­ta Han­nan ru­kouk­seen ei ol­lut kuu­lu­nut.

Han­na ei ol­lut saa­nut las­ta ja kai­ken li­säk­si hän oli jou­tu­nut kär­si­mään pilk­kaa, kun Pe­nin­na kiu­sa­si Han­naa tä­män lap­set­to­muu­des­ta. Tuon kai­ken ah­dis­tuk­sen ja toi­vot­to­muu­den al­la Han­na kui­ten­kin yhä luot­taa Her­raan­sa. Hän ei mis­sään vai­hees­sa kiel­lä Ju­ma­lan hy­vyyt­tä. Vaik­ka tä­hän ru­kouk­seen ei ol­lut tul­lut vas­taus­ta.

Vaan kai­kes­sa epä­var­muu­des­saan­kin hän yhä py­syy lu­ja­na us­kos­sa. Ja vii­mein koit­taa päi­vä, jol­loin Han­na on jäl­leen mie­hen­sä mu­ka­na mat­kus­ta­nut Sii­loon ru­koi­le­maan. Tuol­la ker­ral­la hän it­kee kat­ke­ras­ti ja vuo­dat­taa koko sy­dä­men­sä tus­kan Ju­ma­lal­le.

Pai­kal­le saa­puu pap­pi ni­mel­tä Ee­li, joka luu­lee Han­nan ole­van hu­ma­las­sa, kun huu­let vain liik­ku­vat, mut­ta ään­tä ei kuu­lu lai­sin­kaan. Mut­ta ei Han­na ole juo­vuk­sis­sa, vaan hän vain ru­koi­lee pit­kään ja har­taas­ti koko sy­dä­mes­tään, sie­lus­taan ja voi­mas­taan.

Kun pap­pi Ee­li kuu­lee tä­män ja Han­nan se­li­tyk­sen, hän pyy­tää Is­ra­e­lin Ju­ma­laa an­ta­maan Han­nal­le sen, mitä Han­na oli toi­vo­nut. Kaik­ki­val­ti­as isä oli kuul­lut Han­nan ru­kouk­set ja nyt oli sen ai­ka, jol­loin hän kat­soi par­haak­si vas­ta­ta tuo­hon Han­nan toi­vee­seen. Raa­ma­tus­sa sa­no­taan, et­tä Han­na tuli ras­kaak­si ja syn­nyt­ti ai­ka­naan po­jan. Hän an­toi po­jal­leen ni­men Sa­mu­el sa­no­en, her­ral­ta minä hän­tä pyy­sin.

Yh­tä lail­la Ju­ma­lan pal­ve­li­ja oli myös neit­syt Ma­ria. Vaik­ka hä­nen elä­mäs­tään ei meil­le ko­vin pal­jon ker­ro­ta en­nen Jee­suk­sen syn­ty­mää, käy Raa­ma­tus­ta kui­ten­kin sel­väk­si se, et­tä Ma­ri­a­kin kun­ni­oit­ti luo­jaan­sa jo en­nen näi­tä ih­meel­li­siä ta­pah­tu­mia.

Kun Ma­ria kuu­lee en­ke­lil­tä ar­mon sa­nat, hän vas­taa, minä olen Her­ran pal­ve­li­ja­tar, ta­pah­tu­koon mi­nul­le niin kuin sa­noit. Han­na ja Ma­ria ovat meil­le siis lois­ta­via esi­ku­via Ju­ma­lan pal­ve­li­joi­na. Kum­pi­kaan näis­tä nai­sis­ta ei ko­ro­ta it­se­ään.

He ei­vät pi­tä­neet it­se­ään suu­ri­na, vaan an­toi­vat kai­ken kun­ni­an Her­ral­le luo­jal­le. He ei­vät myös­kään et­si­neet ih­mis­ten tah­toa, vaan Ju­ma­lan tah­toa. Mitä me ys­tä­vät voi­sim­me op­pia tänä päi­vä­nä näil­tä kah­del­ta Her­ran pal­ve­li­jal­ta, Han­nal­ta ja Ma­ri­al­ta? It­se­ä­ni pu­hut­te­lee oi­ke­as­taan kak­si asi­aa, hei­dän nöy­ryy­ten­sä sekä Ju­ma­lan pel­kon­sa.

Ku­ten sa­noin, nämä nai­set ei­vät ylen­tä­neet it­se­ään, mut­ta sen li­säk­si he myös vil­pit­tö­mäs­ti kun­ni­oit­ti­vat Ju­ma­laa ja hä­nen sa­nan­sa. Il­moi­tus­ta, jon­ka he oli­vat saa­neet.

Vii­me ai­koi­na olen sy­dä­mes­sä­ni mu­reh­ti­nut sitä, et­tä mis­sä on mei­dän ai­kam­me Ju­ma­lan pel­ko? Mis­sä sa­man­lai­nen Ju­ma­lan pel­ko, mitä Han­na ja Ma­ria osoit­ti­vat? Mis­sä on Ju­ma­lan sa­nan kun­ni­oi­tus sil­loin, kun yhä kas­va­vis­sa mää­rin kirk­koom­me yri­te­tään ajaa sel­lai­sia aja­tuk­sia, jot­ka sel­ke­äs­ti ovat Ju­ma­lan sa­nan vas­tai­sia?

Kuun­te­le, mitä Ma­ria lau­sui ylis­tä­es­sään Ju­ma­laa.

Hä­nen ni­men­sä on Pyhä, pol­ves­ta pol­veen hän osoit­taa lau­peu­ten­sa niil­le, jot­ka hän­tä pel­kää­vät. Hä­nen kä­ten­sä on teh­nyt mah­ta­via te­ko­ja, hän on lyö­nyt ha­jal­le ne, joil­la on yl­pe­ät aja­tuk­set sy­dä­mes­sään. Tämä Ma­ri­an puhe tai ylis­tys toi mie­lee­ni van­han vir­ren 189 ja sen vii­den­nen sä­keis­tön.

Ha­jo­ta hen­get yl­pe­ät, ne puh­taan sa­nan hyl­kää­vät, ja ai­na uut­ta tar­jo­ten muut­ta­vat sel­vän to­tuu­den. Vi­hol­li­sen työn tun­nis­taa kah­des­ta asi­as­ta. Tun­nis­taa ai­na sii­tä, et­tä hän pyr­kii ky­see­na­lais­ta­maan Ju­ma­lan sa­nan to­tuu­det sekä toi­saal­ta sii­tä, et­tä hän pyr­kii li­sää­mään Ju­ma­lan sa­naan jo­tain sel­lais­ta, mikä sii­hen ei kuu­lu.

Muis­tat­te jo Raa­ma­tun al­ku­leh­dil­tä sen, mitä käär­me sa­noi nai­sel­le: on­ko Ju­ma­la to­del­la sa­no­nut?

 Ha­lu­an roh­kais­ta tei­tä jo­kais­ta pi­tä­mään kiin­ni Ju­ma­lan sa­nas­ta, sii­tä, et­tä Raa­mat­tu on Ju­ma­lan sana, sil­lä ai­no­as­taan sii­nä le­pää mei­dän toi­vom­me. Älä kuun­te­le vie­rai­ta ope­tuk­sia, älä sel­lai­sia ää­niä, jot­ka kiel­tä­vät Ju­ma­lan sa­nan py­hyy­den.

Ole kuin Han­na ja Ma­ria, jot­ka lait­toi­vat toi­von­sa Ju­ma­lan sa­naan ja Ju­ma­lan lu­pauk­siin. Han­nan ja Ma­ri­an ase­ma ei mis­sään ni­mes­sä ol­lut help­po. He jou­tui­vat ko­ke­maan pal­jon vas­tus­tus­ta, pal­jon pilk­kaa, mut­ta sii­tä huo­li­mat­ta he luot­ti­vat Her­ran.

Apos­to­li Paa­va­li roh­kai­si ai­kan­sa kris­tit­ty­jä sa­no­en: Ju­ma­lan val­ta­kun­taa mei­dän on men­tä­vä mo­nen ah­dis­tuk­sen kaut­ta. Täs­sä ajas­sa jo­kai­nen Ju­ma­lan lap­si jou­tuu mo­nen­lai­siin ko­e­tuk­siin, jo­kai­nen meis­tä tie­tää sen omas­ta ko­ke­muk­ses­ta. Vi­hol­li­nen yrit­tää sam­mut­taa us­kom­me, oma liha tais­te­lee si­nua vas­taan ja maa­il­man hen­ki yrit­tää joh­dat­taa si­nua har­haan.

Olen vii­me päi­vi­nä lu­ke­nut kii­na­lai­ses­ta pas­to­ris­ta ni­mel­tä Zhang Rong­li­ang. Tämä kii­na­lai­nen mies Zhang toi­mi aluk­si Kii­nan kom­mu­nis­ti­puo­lu­een jä­se­ne­nä ja hä­nel­lä oli mah­dol­li­suu­det saa­vut­taa hy­vin ar­vo­kas ase­ma tuos­sa puo­lu­ees­sa 1950-lu­vul­la. Nuo­re­na mie­he­nä hän kui­ten­kin kään­tyi Kris­tuk­sen puo­leen ja jou­tui sen vuok­si van­ki­laan työ­lei­riin ja ki­du­tet­ta­vak­si.

Täl­lä mie­hel­lä hän oli­si pääs­syt van­ki­las­ta heti pois, jos oli­si suos­tu­nut te­ke­mään kak­si asi­aa. En­sin­nä­kin kiel­tä­mään Jee­suk­sen sekä toi­sek­si il­mi­an­ta­maan mui­ta paik­ka­kun­nan kris­tit­ty­jä. Mut­ta kum­paa­kaan Zhang ei suos­tu­nut te­ke­mään.

Hän ei kos­kaan kiel­tä­nyt Jee­sus­ta, kos­ka hän oli op­pi­nut tun­te­maan kuka on Jee­sus Kris­tus. Hän tie­si sen, et­tä Jee­sus oli an­ta­nut hä­nel­le kaik­kein kal­leim­man. Jee­sus oli an­ta­nut hä­nel­le elä­män.

Ris­til­lä vuo­ta­nut veri oli vuo­ta­nut myös hä­nen syn­tien­sä täh­den. Hän oli saa­nut kaik­ki syn­tin­sä an­teek­si ja sii­tä hän oli ikui­ses­ti kii­tol­li­nen. Jos sinä olet Her­ran pal­ve­li­ja, mut­ta suh­tee­si on kyl­men­ty­nyt Jee­suk­seen, niin mene tänä il­ta­na Ju­ma­lan eteen. Tun­nus­ta omat rik­ko­muk­se­si ja luo­ta us­kos­sa sii­hen, et­tä Jee­sus on ris­til­lä si­nun syn­ti­si so­vit­ta­nut. Hän an­taa si­nun sy­dä­me­si rau­han ja ilon ja täyt­tää si­nut Py­häl­lä hen­gel­lä.

Roh­kai­sun sa­nat tah­don vie­lä lau­sua jo­kai­sel­le, joka on vä­sy­nyt kul­kea. Jätä taak­ka­si Her­ral­le ja luo­ta sii­hen, et­tä Her­ra myös si­nun sy­dä­me­si vir­voit­taa. Hän tu­lee an­ta­maan si­nul­le oi­ke­al­la ajal­laan juu­ri sitä, mitä sinä tar­vit­set. An­na myös eh­tool­li­sen tä­nään ra­vi­ta sie­lu­a­si ja vah­vis­taa us­ko­a­si.

Hy­vät ys­tä­vät, meil­lä on sel­lai­nen Ju­ma­la, joka ei mei­tä kos­kaan jätä, ei mei­tä kos­kaan hyl­kää. Hän on jo­kai­sen tei­dän kans­sa maa­il­man lop­puun as­ti. Aa­men."

Ylä-Sa­ta­kun­nan työ­ryh­mä: Emil Kui­va­nen, Juk­ka Huik­ko