Kolmostien Terveys Oy:n johtava lääkäri Lasse Korpi.
Ylä-Satakunnan arkisto / Niina Kivioja
Koronavirustartunnat ovat pysyneet edelleen aisoissa levikkialueella. THL:n mukaan valtakunnallisestikin uusien tartuntojen määrä on yhä varsin vähäinen, mutta niiden ilmaantuvuus on selvästi noussut heinäkuun alun jälkeen. Jos epäilee koronatartuntaa, testeihin suositellaan menemään varsin matalalla kynnyksellä.
Mikä on terveydenhuollon poikkeusjärjestelyiden tilanne tällä hetkellä, Kolmostien Terveyden johtava lääkäri Lasse Korpi?
– Tilanne on järjestelyjen suhteen oikeastaan samanlainen, mitä se on ollut kesän alussakin. Terveyskeskus palvelee melko normaalisti ja kannustamme kuntalaisia hoitamaan terveysasioitaan. Turvaväleihin sekä käsi- ja yskimishygieniaan on syytä kiinnittää huomiota. Terveyskeskuksessa ei tule asioida flunssaoireisena muuta kuin hengitystieinfektiopoliklinikalla, ja sinne hakeutuessakin tulee asioida edeltävästi puhelimitse tai terveyssovelluksen kautta.
Mikä käytäntö Kolmostien Terveydellä on koronatestien suhteen?
– Koronavirustestejä tehdään kaikille oireisille matalalla kynnyksellä valtakunnallisen strategian mukaisesti. Jos epäilee itsellään koronavirustartuntaa, kannattaa hakeutua testeihin soittamalla terveyskeskuksen ajanvarausnumeroon 03 443 3400 tai terveyssovelluksen kautta. Testejä tehdään Parkanossa ja jonkin verran myös Kihniöllä. Testaus pyritään keskittämään virka-aikaan.
Minkä verran koronatestejä on Parkanossa tehty?
– Testimäärät ovat viime aikoina nousseet, kun flunssaa on enemmän liikkeellä. Testejä on nyt otettu viikkotasolla 40–50 kappaletta, Lasse Korpi sanoo.
Koronatilanne on toistaiseksi vakaa myös PoSan alueella, jossa uusia tartuntoja ei ole talvilomien jälkeen todettu.
Millaisia järjestelyitä terveydenhuollossa PoSan alueella noudatetaan tällä hetkellä, ylilääkäri Margit Seppälä?
– Toimintamme palautui toukokuun loppupuolella lähes normaaliksi, ja normaalina jatketaan. Mitään toimintoja ei ole alasajettu. Hengitystieoireisena ajanvarausvastaanotolle ei edelleenkään saa tulla. Kiireellisissäkin tapauksissa hengitystieoireisen tulee aina ensin soittaa flunssapoliklinikalle ja informoida tulostaan.
Mikä käytäntö on koronatestien suhteen?
– Koronatestejä otetaan matalalla kynnyksellä ja jo vähäisillä oireilla. Pelkkä nuha ei ole koronaa, mutta jos on lisäksi muita koronaan sopivia oireita, näytteille on hakeuduttava. Käytössämme on edelleen hybridistrategia: testataan paljon, positiiviset eristetään, altistuneet karanteeniin ja tartuntaketjut jäljitetään ja pyritään katkaisemaan.
– Koronatesteihin mennään ensisijaisesti omalle terveysasemalle. Kankaanpään flunssapoliklinikan näytteenotto on ruuhkautunut pahasti, joten näytteiden ottoa on jaettava eri asemille.
Minkä verran koronatestejä on tehty?
– Paljon, sekä PoSassa että koko sairaanhoitopiirin alueella. Näytteiden tutkiminen SataDiagissa Porissa on ruuhkautunut, ja vastaukset kestävät jopa 3–5 vuorokautta. Tämän ajan on valitettavasti oltava omaehtoisessa karanteenissa. Liikkumisen lisääntyminen, kesälomien loppuminen, töihin palaaminen sekä koulujen ja päiväkotien avaaminen lisäävät flunssan leviämistä ja näytteiden oton tarvetta.
– PoSan tautitilanne on erinomaisen hyvä. Emme voi kuitenkaan turvautua siihen, vaan edelleen on muistettava hygienia-asiat, Seppälä korostaa.
Aino Tuohiluoma
Juttua päivitetty 10.8. klo 11.30: Lisätty tiedot PoSan tilanteesta.
Ylä-Satakunnan alueen tapahtumia ja menovinkkejä
Parkanontie 45, 39700 Parkano
Y-tunnus 0214255-5
Puhelin: 029 1706 680
asiakaspalvelu@ylasatakunta.fi
toimittajat@ylasatakunta.fi
etunimi.sukunimi@ylasatakunta.fi
Sivustomme käyttää evästeitä.