Lähetä oma kirjoituksesi sähköpostitse toimittajat@ylasatakunta.fi. Kirjoita napakasti.
Jukka Huikko
Kaupunginhallituksen puheenjohtaja Klaus Myllymäki kirjoitti Facebookissa yksityishenkilönä – tosin jo poistetussa tekstissään – ihmetellen Erämessujen avustuspäätöstä. Hänen mukaansa kaupungin panos on 0 euroa. Katsotaan nyt kolikon toinen puoli.
Ensin pitäisi luoda periaatteet, jotka huomioisivat selkeästi, onko kyseessä yleishyödyllinen yhdistys vai ei, vai yritys. Myydäänkö lippuja vai onko kaikille vapaa pääsy? Vai onko tapahtuma puhtaasti kaupallinen? Onko yhdistyksen toiminta ympärivuotista, toisin sanoen aktiivinen ja useita tapahtumia vuodessa? Vaikuttaako jäsenmäärä?
Yrityksen tulisi kantaa kulunsa aina itse. Kuitenkin vähäpätöinen ns. De minimis -tuki on laillinen tapa avustaa yrityksiä markkinoita vääristämättä. Siinä on omat ehtonsa. Yhdistystuet ovat myös tavanomaisia.
Otan esimerkiksi nyt keskusteluissa vilahtaneen Pirkanmaan Erämessut. Elämyksentekijät ry, jossa taitaa olla seitsemän jäsentä, ovat luoneet tämän hienon tapahtuman, kiitos heille. Tämä ei ole yleishyödyllinen yhdistys.
Toinen asia, joka mutkistaa tukea määritellessä, on taustalla oleva Montaco Oy, jossa hallituksen puheenjohtajana on kaupunginhallituksen puheenjohtaja. Erämessujen rahavirrat siis kulkevat yhdistykseen ja osakeyhtiöön. Kokonaisuudessaan tämä on kaupallista toimintaa.
Erämessut oli tulossa kesälle ennen avustuksen hakua, joten avustus ei ollut oleellinen järjestämisen kannalta. Paitsi tilojen osalta, jotka varmaankin oli luvattu jo aiemmin. Siitä löytynee viranhaltijapäätös? Ellei löydy, niin Myllymäen puhe 0 euron tuesta tarkoittanee että he maksavat tilavuokratkin?
Jos tapahtuma saa kaupungilta veloituksetta tilat ja tarvikkeita, muun muassa teltan, sähköt, veden, jätehuollon, työpanosta ym., arvoksi voidaan laskea helposti 10 000–15 000 euroa.
Avustuksissa tulisi huomioida myös ”rahattomat” tuet ja tuoda ne avoimesti esille. Ja määritellä se, missä tapauksessa tilat saa veloituksetta ja milloin pitää maksaa vuokraa. Vuokraa tiloista maksaneitakin on. Kohdellaan järjestäjiä täten tasapuolisesti. Jokainen tapahtuma on tärkeä Parkanolle!
Erämessujen kohdalla kaupunginhallitus päätti pöytäkirjan mukaan niin sanotusta tappiotakuusta. Eli jos tapahtuma menee tappiolliseksi, kaupunki tulee vastaan 11 000 euroa. Kaupungille ei kuulu riski kaupallisista tapahtumista, mutta tämä on hyvä tapa turvata osa, jos pahin toteutuu.
Mobilistit, satoja jäseniä ja lukuisia tapahtumia vuosittain, koskettaa merkittävää ihmismäärää. Parkanon Urheilijat, puhutaan kymmenistä tuhansista suoritteista vuosittain, mitä toiminta koskee. Miten nämä kaikki määritellään? Paljonko on oikeudenmukainen tuki kullekin ja mikä on yläraja? Muualla nämä on pystytty määrittelemään. Miksei siis täällä?
Selkeät periaatteet puuttuvat. Nämä olisi luotu, kuten vuokraamisen osalta hallintosäännössäkin määrätään, jos halua olisi ollut. Joku ei ole hoitanut tonttiaan. Pärstäkerroinlinja juontaa tästä, samoin variaatiot asioita käsitellessä, kun selkeitä linjauksia ei ole. Luodut periaatteet antavat viranhaltijalle työkalun ja selkeän tavan toimia tasapuolisesti.
Taloutta sopeutetaan, mutta ilman sääntöjä tuilla ei ole ylärajaa. Ristiriidoilta ei vältytä. Tälle vuodelle sopeutusohjelmaan kirjattiin -10 000 euroa pois kaupunginjohtajan ja kaupunginhallituksen avustuksista. Jos olisi verrattu viime vuoteen, tulos olisi nolla.
Näen silti plussaa kaupungin osalta. Hyviä tapahtumia toivoen ja kannattaen.
Jari Sammatti
Kaupunginhallituksen jäsen (ps)
Ylä-Satakunnan alueen tapahtumia ja menovinkkejä
Parkanontie 45, 39700 Parkano
Y-tunnus 0214255-5
Puhelin: 029 1706 680
asiakaspalvelu@ylasatakunta.fi
toimittajat@ylasatakunta.fi
etunimi.sukunimi@ylasatakunta.fi
Sivustomme käyttää evästeitä.