Lintuharrastaja Jyrki Pynnönen, Luonto-Liiton Sommer Ackermann, Greenpeacen Matti Liimatainen, Luonnonmetsä-työryhmän Ida Korhonen ja Elokapinan Vilma Alaklaavu tarkkailivat hakkuun etenemistä torstaina iltapäivällä.
Heikki Pettinen
Metsähallituksen hakkuut Häädetkeitaan luonnonsuojelualueen liepeillä ovat olleet pysähdyksissä viime torstai-illasta saakka. Luonnonsuojelijat saapuivat paikalle estääkseen hakkuiden etenemistä suojelualueen rajalle saakka. Sen jälkeen paikalla on päivystänyt puolenkymmentä aktivistia Luonto-Liitosta ja Elokapinasta.
Kysymys ei ole koko leimikosta vaan muutamista hehtaareista, jotka rajoittuvat suoraan suojelualueeseen. Greenpeacen metsävastaavan Matti Liimataisen mukaan kiistanalainen metsäkappale täyttää hyvin Metso-suojeluohjelman kriteerit ja se täydentää nykyisellään Häädetkeitaan suojelualuekokonaisuutta.
– Luontokato etenee juuri tällä tavalla: hakkaamalla uhanalaisten lajien elinympäristöjä ja suojelualueiden lähimetsiä. Etelä-Suomen suojelualueita pitäisi laajentaa ja niiden kytkeytyneisyyttä toisiinsa parantaa, ei parturoida suojelualueisiin suoraan liittyviä luonnonmetsiä, Liimatainen sanoo.
Hän pitää nurinkurisena sitä, että valtio ostaa yksityisiltä metsiä suojeluun väljilläkin kriteereillä, mutta hakkaa samaan aikaan omista metsistään suojelun kannalta paljon arvokkaampia kohteita.
Joku viime vuosien myrskyistä on tuottanut lahopuuta Joutsenlamminkankaalle.
Heikki Pettinen
Laholuoman Joutsenlamminkankaalle oli torstaina saapunut Greenpeacen lisäksi väkeä muun muassa Luonto-Liitosta, Elokapina-liikkeestä ja Koneen säätiön Luonnonmetsä-työryhmästä. Heidän tarkoituksenaan on pysytellä paikalla ja pitää näin hakkuukoneet poissa kiistanalaiselta alueelta.
Metsähallituksen Metsätalous Oy:n tiimiesimies Ilkka Korhonen arvioi, että erimielisyys koskee noin 7 hehtaarin osuutta leimikosta. Hakkuutyöt etenevät mahdollisuuksien mukaan.
– Turvallisuusohjeet ovat sellaiset, että työt pitää keskeyttää, jos työmaalla on ylimääräistä porukkaa.
Torstai-iltana koneet olivat siirtymässä kiistanalaiselle alueelle, mutta ne pysähtyivät, kun koneen turva-alueella oli ihmisiä.
Tilanne ei tullut osapuolille yllätyksenä, sillä Metsähallituksen, Greenpeacen ja Suomen Luonnonsuojeluliiton yhteinen työryhmä on toiminut jo 2 vuotta. Siinä on käsitelty valtion hakkuusuunnitelmia, myös Laholuoman tilannetta. Matti Liimataisen mukaan monessa paikassa on päästy yhteisymmärrykseen, mutta hankalampia tapauksia on lykätty eteenpäin.
Metsähallitus on merkinnyt säästettävät palokannot punaisilla kepeillä.
Heikki Pettinen
Joutsenlamminkangas ei ole varsinaista vanhaa metsää, mutta Liimatainen laski jo pinossa olevista männyistä vanhimpien olevan 130–140-vuotiaita. Kasvupaikka on karu, minkä vuoksi iäkkäätkään männyt eivät ole välttämättä kovin järeitä.
Luonnonmetsä-työryhmä kartoitti alueen vuonna 2020 ja löysi sieltä uhanalaisia ja silmälläpidettäviä lajeja, kuten ryväsjäkälää, hongantorvijäkälää ja kastanjansuomujäkälää. Avohakkuisiin merkityllä alueella pesii myös silmälläpidettäviin lajeihin kuuluva kanahaukka, jonka kanta on viime vuosina laskenut voimakkaasti metsien hakkuiden ja vanhojen metsien vähenemisen takia.
Kiistanalaisella alueella on myös kanahaukan pesä. Parin sadan metrin päässä siitä havaittiin poikuekin viime kesänä, mutta tietoa ei ole siitä, oliko poikue tästä pesästä.
Heikki Pettinen
Sama alue on aikoinaan palanut, mistä muistona on pitkin männikköä runsaasti palokantoja. Metsähallitus on merkinnyt palokannot punaisilla kepeillä, jotta harvesterikuski näkee väistellä ne. Luonnonmetsä-työryhmän jäsenen Ida Korhosen mukaan se tuskin pelastaa tilannetta.
– Palokantojen säästäminen ehkä hidastaa niistä riippuvien lajien häviämistä, mutta se ei auta kauan, jos hakkuut vievät metsästä lahopuun.
Heikki Pettinen
Juttua on päivitetty 30.11. kello 13.15: Tilanne keskiviikkona iltapäivällä.
Häädetkeitaan suojelualueen ja talousmetsän rajalla karttaa tutkivat Greenpeacen metsävastaava Matti Liimatainen, järjestön tiedottaja Mari Vaarja ja lintuharrastaja Jyrki Pynnönen. Suojeltu alue vasemmalla ja suojelematon oikealla.
Heikki Pettinen
Heikki Pettinen
Ylä-Satakunnan alueen tapahtumia ja menovinkkejä
Parkanontie 45, 39700 Parkano
Y-tunnus 0214255-5
Puhelin: 029 1706 680
asiakaspalvelu@ylasatakunta.fi
toimittajat@ylasatakunta.fi
etunimi.sukunimi@ylasatakunta.fi
Sivustomme käyttää evästeitä.