HHJ-koulutus valmistaa toimimaan pk-yrityksen hallituksen jäsenenä. Kuva elokuussa päättyneen kurssin tutkintopäivältä. Tutkintoon liittyvä koe järjestettiin etänä. Kurssin vetäijin lukeutunut Olli Manninen käymässä läpi yrityksen talouden seurantaa ja ohjausta koskevia ennakkotehtäviä.
Juha Koski
Hallituksen tehtävä on valvoa yrityksen etua. Pätevä ja aktiivinen hallitus voi löytyä yrityksen sisältä, mutta mukaan voi ottaa myös yrityksestä riippumattoman jäsenen.
Erityisesti yrityksen muutosvaiheessa ulkopuoliset hallituksen jäsenet ovat hyödyksi. Näitä muutoksia ovat esimerkiksi sukupolvenvaihdos, yrityskauppa tai viennin aloittaminen.
– Lisäksi nykypäivänä yritykset ovat muutenkin jatkuvan muutoksen edessä. Esimerkiksi korona on tuonut paljon uudenlaisia muuttujia yrityksille, Tampereen kauppakamarin johtaja Juha Koski sanoo.
Ulkopuolinen hallituksen jäsen on joku muu kuin yrityksen omistaja tai työntekijä. Sellainen voi löytyä omasta tuttavapiiristä, puskaradion avulla, Hallituspartnerien tai rekrytointiyrityksen kautta.
– Millaista osaamista yrityksen hallitukseen tarvitaan juuri nyt lisää? Kun kriteerit kirkastuvat, osaaja voi löytyä omista verkostoistakin, Tampereen Hallituspartnerit ry:n toiminnanjohtaja Eija Vartila opastaa.
Yrityksen ulkopuolelta tuleva hallitusjäsen voi Kosken mukaan terävöittää hallituksen toimintaa: kokouksiin saadaan suunnitelmallisuutta, ja yrityksen strategia tulee kirkastettua sekä itselle että ulkopuoliselle jäsenelle. Hyötynä on myös uskottavuus sijoitusneuvotteluissa, laajentunut tietotaito sekä entistä laajempi kontaktiverkosto.
Juha Koski suosittelee, että riippumattomia hallitusjäseniä olisi vähintään kaksi. Dynamiikka hallituksen sisällä on silloin tasapainoisempi.
Koski ja Vartila näkevät, että ulkopuolisista hallitusjäsenistä on yritykselle pääosin pelkkää hyötyä. Aivan yrityksen alkumetreillä yritys voi pärjätä omin voimin.
– Vain omistajista koostuva hallitus on hyödyllisin yritystä perustettaessa ja silloin, kun yritys on vielä hyvin pieni. Myös silloin, jos yritys on perustettu vain omistajien työllistämiseen eikä suuria kasvutavoitteita ole, Vartila pohtii.
Viimeistään kun hallitukseen nimitetään ulkopuolinen jäsen, hallitukselle aletaan yleensä maksaa. Palkkio voidaan maksaa kuukausikohtaisesti tai kokouspalkkioina. Palkkion suuruus vaihtelee. Yleisesti puheenjohtajan palkkio on suurempi kuin rivijäsenellä.
– Palkkiohaarukka voi olla kahvikupista tuhansiin euroihin kuukaudessa. Toki voi miettiä, että jos palkkana on pullakahvit, saako sitä vastaan illallisen arvoista hallitustyöskentelyä, Koski huomauttaa.
Vieraan jäsenen pestaaminen voi mietityttää. On uskottava yrityksen luottamuksellisia tietoja ulkopuoliselle, ja oltava valmis kuulemaan uusia näkökulmia ja ajatuksia.
Jos vieraan jäsenen kutsuminen hallitukseen on liian korkea kynnys, voi käyttää muita asiantuntijoita. Hallituksen kokoukseen voi kutsua neuvonantajia, joilla ei ole äänioikeutta kokouksessa. Hallitus voi käyttää täsmätarpeisiin myös konsulttia tai esimerkiksi asianajajaa.
– Hallituksen jäsen sitoutuu kuitenkin yrityksen toimintaan sataprosenttisesti, konsulttiin verrattuna. Jäsen kantaa myös henkilökohtaisen taloudellisen riskin. Ulkopuolinen hallituksen jäsen on täysillä mukana yrityksen etua edistämässä, Vartila sanoo.
Tiettävästi yritykset ovat lähes aina tyytyväisiä käyttämiinsä ulkopuolisiin hallitusjäseniin. Vartila ja Koski muistuttavat, että viime kädessä yhtiökokous valvoo hallituksen kokoonpanoa ja sen toimivuutta.
– Yhtiökokous eli yhtiön omistajat voivat aina myös erottaa tai vaihtaa hallituksen jäsenen, jos häneen ei olla tyytyväisiä.
Ilona Savitie
Fakta
Hallituspartnerit: Valtakunnallinen verkosto hallitusammattilaisia. Edistää pienten ja keskisuurten yritysten halltustyötä välittämällä ammattimaisesti toimivia, ulkopuolisia ja riippumattomia hallitusjäseniä yrityksiin. Valtakunnalliseen verkostoon kuuluu 11 alueyhdistystä.
Tampereen kauppakamari: Edustaa yrityksiä ja pyrkii edistämään alueellista elinkeinoelämää. Viranomaistehtävänä kauppakamarilla on myöntää ja vahvistaa ulkomaankaupan asiakirjoja. Tampereen kauppakamari toimii Pirkanmaan alueella, ja sillä on yli 2000 yritys- ja yhteisöjäsentä. Yli puolet yritysjäsenistä on alle 10 henkilön yrityksiä.
HHJ-koulutus: Koulutuskokonaisuus pk-yrityksen hallituksen tehtävistä, toiminnasta ja vastuusta. HHJ-koulutusta järjestetään 20 eri paikkakunnalla. Kurssin jälkeen voi suorittaa HHJ-tutkinnon, joka pidetään kahdesti vuodessa. Tutkinnon läpäissyt voi käyttää HHJ-nimikettä, joka on tähän mennessä hieman yli 4700:lla henkilöllä.
Ylä-Satakunnan alueen tapahtumia ja menovinkkejä
Parkanontie 45, 39700 Parkano
Y-tunnus 0214255-5
Puhelin: 029 1706 680
asiakaspalvelu@ylasatakunta.fi
toimittajat@ylasatakunta.fi
etunimi.sukunimi@ylasatakunta.fi
Sivustomme käyttää evästeitä.