Kirjoittaja on Ylä-Satakunnan päätoimittaja.
Äskettäin tuttavani, joka on kokenut ensihoidon ammattilainen, pohti sosiaalisessa mediassa hoitajapulaa, terveydenhuollon ammattilaisten jaksamista, korona-ajan puurtajien muistamista sekä alan palkkauksen ongelmallisuuksia.
Olkapäälle on taputeltu "jaksuhaleja" ... Olisi kiva saada jotain konkreettista tuolta Arkadianmäeltä. Totta on, ettei yhteiskunnan talous kestä sitä, että terveydenhuollon parissa työskentelevien palkkaa nostettaisiin esimerkiksi 400 euroa kuussa. Eikä tuosta jäisi juuri mitään verottajan muistamisen jälkeen.
Saman aiheen ympärillä pyöriviä julkaisuja on some-fiidissäni tullut eteen aiemminkin – monista eri näkökulmista. Kun oma puoliso sattuu olemaan terveydenhuollon ammattilainen, on tuttavapiirissäni ja siis myös some-kuplassani toista sataa sote-ammattilaista. Toki heitä on päätynyt kuplaan myös oman työni kautta.
Julkaisu keräsi tietysti paljon tykkäyksiä sekä kohtuullisesti keskustelua. Yhdessä kommentissa kritiikkiä sai alan edunvalvoja Tehy, jonka suurin ammattiryhmä – noin puolet edustettavista – on sairaanhoitajat. Tehyn edunvalvottavista 90 prosenttia on naisia.
Räväkkä Millariikka Rytkönen valittiin Tehyn puheenjohtajaksi vuonna 2017. Odotukset Tehyn ryhdistäytymisestä edunvalvonnassa ovat olleet sen jälkeen korkealla. Keskeisin kannustin on palkkaus, jossa sen kummempaa muutosta ei kuitenkaan ole tapahtunut. Jäsenkentässä on ollut aistittavissa pettymystä, joskin koronan ja poikkeusajan aikalisän kaikki varmaan ymmärtävät.
Rytkönen sai vastikään jatkomandaatin, joten nähtäväksi jää, joko ensi talvena alan etuja ajettaisiin paperimiesten tai peräti satamien väen tapaan?
Terveydenhuollon palkkaus on monimutkainen vyyhti. On ammattikoulutettuja, korkeakoulutettuja ja kaikkea mahdollista täydennys- ja lisäkoulutusta tuolta väliltä. Työtehtävät ja vastuut menevät osin limittäin, toki näin tapahtuu monella toimialalla. Pelkkä osaaminen ei riitä, vaan vaaditaan myös monenlaisia pätevyyksiä ja lupia.
Kuvaavaa kuitenkin on, että lähihoitajan ja sairaanhoitajan kuukausipalkassa ei ole kummoista eroa. Lääkärit ja kovimmat pomot ovat tietysti omissa lukemissaan. Vuorotyö on vielä oma erikoisuutensa. Vuorotyötä tekevä lähihoitaja peittoaa ansioillaan helposti päivätyötä tekevän sairaanhoitajan. Vastaavasti vuorotyötä tekevä sairaanhoitaja peittoaa sote-organisaation pikkupomon, jolla saattaa olla harteillaan käytännössä 24/7-vastuita.
Tulevan sote-uudistuksen myötä tapahtunee niin sanottu palkkojen harmonisointi. Yhteiskunnan kulut kasvavat, kun palkkoja yhtenäistetään. Julkinen pelivara merkittävämpien tai radikaalimpien uudistuksien toteuttamiseksi pienenee osaltaan. Julkinen talous on pahasti alijäämäinen ja Sari Sairaanhoitajastakin on vinoiltu jo pitkälti toista kymmentä vuotta.
Ei siis käy kateeksi niitä, ketkä vyyhtiä ratkovat. Yksinkertaisia vastauksia ei ole. Toistaiseksi on siis tarjolla vain jaksuhalien voimaa.
Jukka Huikko
Ylä-Satakunnan alueen tapahtumia ja menovinkkejä
Parkanontie 45, 39700 Parkano
Y-tunnus 0214255-5
Puhelin: 029 1706 680
asiakaspalvelu@ylasatakunta.fi
toimittajat@ylasatakunta.fi
etunimi.sukunimi@ylasatakunta.fi
Sivustomme käyttää evästeitä.