Opetusministeri Li Andersson (vas.) perusteli perjantaina sitä, miksi pienimpien koululaisten lähiopetuslinjausta höllennettiin. Hän kuitenkin painotti, että etäopetusta on syytä hyödyntää, jos se mahdollista on.
Laura Kotila, valtioneuvoston kanslia
Peruskoulun 1.–3. luokkaa käyvien lasten oikeutta saada lähiopetusta rukattiin perjantaina. Ensin iltapäivällä Opetus- ja kulttuuriministeriö tiedotti höllennyksistä. Myöhemmin iltapäivällä opetusministeri Li Andersson (vas.) otti vielä Twitterissä asiaan kantaa uudelleen.
Aiemmin tällä viikolla koulut siirtyivät etäopetukseen. Lähiopetusta on ollut tarjolla vain niille lapsille, joiden vanhemmat ovat töissä kriittisillä toimialoilla tai joilla on esimerkiksi erityisen tuen tarve.
Perjantain käänteet herättivät runsaasti kommentointia sosiaalisessa mediassa muun muassa opettajapiireissä sekä vanhempien keskuudessa.
Näin ministeriö tiedotti
Ministeriö tiedotti siis ensin, että jatkossa lähiopetus on mahdollista kenelle hyvänsä. Käytännössä laajennettu lähiopetus alkaa maanantaina. Kouluun ei kuitenkaan ole pakko mennä, vaan etäopiskelu on edelleen mahdollista. Ministeriö suositti vahvasti, että etäopetusta hyödynnettäisiin, jos se vain mahdollista on.
Ministeriö tarkensi linjausta, koska aiemman määritelmän on kerrottu herättäneen hämmennystä. Myös perusopetuksen järjestäjien tulkinnat ovat poikenneet toisistaan.
Opetusministeri Twitterissä
Myöhemmin Iltapäivällä opetusministeri Li Andersson otti asiaan vielä kantaa kuudella Twitter-viestillä. Linjanmuutos oli jo tuolloin herättänyt voimakasta keskustelua. Andersson painotti edelleen etäopetusmahdollisuuden hyödyntämisen tärkeyttä, mutta avasi myös höllentämisen taustoja ja seurauksia.
– Pienimpiä lapsia ei yksinkertaisesti voi jättää yksin kotiin. Jos sulkisimme 1-3 lk osalta koulut kokonaan, emme voisi turvata yhteiskunnan kriittisten toimintojen, kuten sairaaloiden, ruokakauppojen ja sähkölaitosten jatkuvuutta, Andersson kirjoitti.
– Muutos aiheuttaa stressiä kouluissa, mikä on todella valitettavaa, hän jatkoi.
Näin kunnat reagoivat
Parkanon kaupunki toivoo tiedotteessaan lähiopetukseen osallistuvien ilmoittautuvan Wilmassa sunnuntai-iltaan mennessä. Myös lähiopetukseen jo osallistuneiden kaupunki toivoi ilmoittautuvan uudelleen. Opetus alkoi maanantaina aamuyhdeksältä.
Mitään oppilasryntäystä ei kuitenkaan ole kouluun tullut, päin vastoin. Johtava rehtori Jenni Annala kertoo, että maanantaina lapsia oli paikalla 23. Tämä on 3 vähemmän kuin viime viikolla, jolloin lähiopetukseen ilmoittautui 26 oppilasta.
– Muutama oppilas lisää saattaa tulla kouluun myös satunnaisesti vanhempien työvuorojen vuoksi, Annala sanoo.
Myös Kihniössä lähiopetukseen osallistumisesta kysyttiin viikonlopun aikana. Sivistystoimenjohtaja, rehtori Matti Sillanpää kertoo, että lähiopetukseen ilmoittautui 5 lasta lisää. Heistä kuitenkin maanantaina oli paikalla vain 2.
Alun perin lähiopetuksessa oli Kihniössä viime viikolla 5–6 lasta, joten lukema nousi nyt kaikkiaan noin 10:een.
Karviassa pyydettiin lähiopetukseen halukkaita ilmoittautumaan sunnuntaihin mennessä Wilman kautta. Karvian yhtenäiskoulun rehtori Arimo Koivisto kertoo, että lisäystä tuli viime viikosta vain yhden lapsen verran. Tällä viikolla Karviassa on lähiopetuksessa päivästä riippuen 4–6 oppilasta.
Jukka Huikko
Juttua päivitetty 23.3. klo 11.38, lisätty rehtorien kertomat tiedot tällä viikolla lähiopetuksessa olevien oppilaiden määristä.
Ylä-Satakunnan alueen tapahtumia ja menovinkkejä
Parkanontie 45, 39700 Parkano
Y-tunnus 0214255-5
Puhelin: 029 1706 680
asiakaspalvelu@ylasatakunta.fi
toimittajat@ylasatakunta.fi
etunimi.sukunimi@ylasatakunta.fi
Sivustomme käyttää evästeitä.