Kaikessa urheilussa tarvitaan tuomareita. Erityisesti pallopelejä millään sarjatasolla on vaikea kuvitella ilman erotuomaria, kylätappeluiksihan ne pahimmillaan voisivat kääntyä. Pillinhaltijaa kannattaisi siis kohdella kuin kukkaa kämmenellä, mutta eihän se niin mene.
– Ei siellä saa kauheasti kavereita, paitsi toiset tuomarit, Arto Vehkapuru sanoo.
Hän on tuomaroinut aikanaan jääkiekkoa ja jalkapalloa, mutta erityisesti salibandyä – ja viime vuosina vain sitä parisataa ottelua vuodessa. Rakkaudesta lajiin, sillä kuten todettua, erotuomaria harvoin kiitellään. Päinvastoin: varsinkin aloittelevaa tuomaria koetellaan erityisesti.
– Kun uusi naama tulee, niin varmaa on, että kokeillaan mitä kaveri kestää. Siinä pitää olla pää kunnossa. Yleensä ensikertalainen pannaan kokeneemman tuomarin kaveriksi.
Mutta uusia tuomareita tarvitaan. Vehkapuru lupaa auttaa, jos joku kiinnostuu tehtävästä.
Vehkapuru tuli tuomarin hommiin luonnollista tietä. Hän pelasi itse jalkapalloa ja jääkiekkoa Ilveksessä, ja aloitti valmentamisenkin jo 15-vuotiaana. Kun jääkiekko hiipui Kihniössä ja salibandy tuli, tarvittiin tuomareita. Hän lähti Rami Kuuselan ja Jyrki Järventaustan kanssa kurssille.
Arto Vehkapuru aloitti Tampereen erotuomarikerhon väreissä vuonna 2000, mutta siirtyi Pohjanmaan puolelle vuonna 2013. Ottelut ovat enimmäkseen Kokkolan ja Tampereen välisellä alueella.
Yksi erä liigan välierää
Arto Vehkapurun tuomariuran tähtihetki oli Seinäjoella 19. maaliskuuta 2017. Salibandyliigan välierä SPV–Espoon Oilers oli alkamassa, mutta ottelun toinen tuomari oli myöhässä. Miestä ei jääty odottelemaan. Sen sijaan järjestäjät bongasivat katsomosta kihniöläisen ja kysyivät häntä tuuraamaan. Vehkapuru oli aiemmin päivällä viheltänyt C-nuorten SM-sarjaa, joten kamppeet olivat matkassa. Ne niskaan ja raikuvien aplodien saattamana kentälle.
– Onneksi se oli vain yksi erä, kunto ei olisi kestänyt sitä vauhtia enempää. Pulssi oli varmaan yli 200, Vehkapuru muistelee liigadebyyttiään, josta kirjoitti myös seuraavan päivän Ilta-Sanomat.
Vehkapuru on tuominnut salibandyotteluita kaikilla sarjatasoilla kakkosdivarista sekä B- ja C-nuorten SM-sarjoista alaspäin. Vaikka sääntökirja on sama, niin tyyli muuttuu sarjatason mukaan. Puulaakipeleissä tarvitaan joskus kollikissan luonnetta, hän muotoilee.
– Vähän kaikkea siellä saa kuulla, mutta pitää vain ymmärtää sulkea se pois. Onneksi pahimmat huutelijat alkavat jo kadota katsomoista.
Terveellistä vaihtelua valmentajalle
Tietenkään salibandykatsomossa ei istuta kuin kinkereillä. Pelin kuuluukin herättää tunteita, muutenhan urheilussa ei olisi mitään ideaa. Arto Vehkapuru lämpenee kyllä itsekin silloin, kun seuraa ottelua valmentajana. Tuomarikokemus kuulemma kyllä hillitsee reaktioita valmentajan penkillä.
– Mun mielestä jokaisen valmentajan kannattaisi viheltää edes yksi kausi, niin näkisi asiat myös toisella lailla. Ainahan tuomari ei ole oikeassa, mutta hyvä tuomari pystyy myöntämään virheensä.
– Ei sitä virhettään silti pidä koko salille kuuluttaa. Mutta voi käydä asian lyhyesti läpi parin pelaajan tai valmentajan kanssa.
Ohukainen, Paksukainen ja 2 pilliä
Jos tuomari ei saakaan kavereita katsomosta, niin kollegoista saa paitsi kavereita myös erittäin pitkäaikaisia ystäviä. Kun yhteistyö sujuu erityisen saumattomasti, muodostuu vakituisia tuomaripareja. Niin kuin Arto Vehkapuru ja Ari-Pekka Harju.
– Pohjanmaan legendaarinen kaksikko Ohukainen ja Paksukainen. Jokainen voi arvata kumpi on kumpi, Vehkapuru nauraa.
Yhteistyö ei ole pelkkää telepatia, vaan nykyisin myös teletekniikkaa. Tuomarit voivat viestiä kuulokemikrofonin avulla keskenään, minkä ansiosta he voivat olla tietoisia tilanteen kehityksestä muuallakin kuin suoraan edessään.
Arto Vehkapuru suunnittelee viheltävänsä vielä ainakin pari vuotta eli kuusikymppiseksi. Mikään ikäraja se ei ole, sillä tuomarointia voi jatkaa iästä riippumatta, kunhan läpäisee vuosittaiset sääntökokeet ja kuntotestit. Se on siis virallinen puoli.
– Enhän minä voisi tehdä tätä, jos ei vaimo olisi ymmärtäväinen. Tietysti sekin vaikuttaa, että kaikki 4 lastamme pelaavat säbää ja ovat tosi hyviä jokainen.
Heikki Pettinen
Ylä-Satakunnan alueen tapahtumia ja menovinkkejä
Parkanontie 45, 39700 Parkano
Y-tunnus 0214255-5
Puhelin: 029 1706 680
asiakaspalvelu@ylasatakunta.fi
toimittajat@ylasatakunta.fi
etunimi.sukunimi@ylasatakunta.fi
Sivustomme käyttää evästeitä.