Psykoterapiaa tarjotaan Parkanon terveyskeskuksesta löytyvältä psykiatrian poliklinikalta. Kuvassa johtava lääkäri Lasse Korpi, poliklinikan vastaava hoitaja Kirsi Rauhala ja psykiatrinen sairaanhoitaja Tiina Herrala.
Noin joka toinen suomalainen käy jossain vaiheessa elämäänsä läpi jonkinlaisen psyykkisen häiriön. Mielenterveysongelmat ovat yleisiä, ja korona-ajan on vielä arvioitu lisäävän niitä.
Ongelmana on, että valtakunnallisesti psykoterapiaan on vaikea päästä – etenkin, jos kyseessä matalan kynnyksen varhaiset hoidot, kuten lyhytpsykoterapia.
Asian laita on toinen parkanolaisille ja kihniöläisille, sillä Kolmostien Terveys tarjoaa heille lyhytpsykoterapian toimintamallia Parkanon terveyskeskuksessa. Psykiatrian poliklinikan vastaava sairaanhoitaja Kirsi Rauhala ja psykiatrinen sairaanhoitaja Tiina Herrala kertovat, että lyhytpsykoterapialla tarkoitetaan 5–20 kerran psykoterapiajaksoa. Pääsääntöisesti terapiajaksot pyritään pitämään maksimissaan 10 kerran mittaisina.
– Lyhytpsykoterapialla on selkeä alku ja loppu tavoitteineen. Terapiassa ei syleillä koko elämää tai maailmaa ja kaikkia ongelmia, vaan keskitytään 1–2 ongelmaan, jotka vaikuttavat siinä vaiheessa eniten toimintakykyyn ja elämänlaatuun.
Sekä Rauhala että Herrala ovat koulutukseltaan myös ratkaisukeskeisiä psykoterapeutteja eli Kolmostien Terveydeltä löytyy psykoterapiakoulutuksen käyneitä omasta takaa. Lisäksi poliklinikalla on aloittanut uusi työntekijä, koordinaattorina toimiva psykiatrinen sairaanhoitaja Elina Mansukoski.
Johtava lääkäri Lasse Korpi sanoo, että täällä ollaan tavallaan edelläkävijöitä, kun matalan kynnyksen psykoterapiaa saa terveyskeskuksesta. Palvelun piiriin pääsee terveydenhuollon ammattilaisen ohjaamana.
Suomessa suurin osa psykoterapiasta toteutetaan yksityisesti Kelan tukemana kuntouttavana psykoterapiana, joka on pitkää, vuosien kestoista terapiaa.
– Yleisesti ottaen järjestelmässä on paljon pielessä, koska asiakkaan pitää yleensä tehdä paljon työtä saadakseen psykoterapiaa, eikä sitä siltikään tahdo saada. Jostain syystä tämä on mennyt päälaelleen.
Korven mukaan on erikoista, ettei lyhytpsykoterapia ole enempää yleistynyt maassamme, vaikka siitä on niin hyvät kokemukset. Mitä nopeammin psyykkisiin häiriöihin pystytään puuttumaan, sitä paremmat ovat tulokset.
Lyhytpsykoterapian hyvä puoli onkin sen vaikuttavuus. Puolet potilaista toipuu lyhytpsykoterapian avulla, ja loputkin yleensä hyötyvät terapiasta.
Jos lyhyempiä terapiajaksoja suosittaisiin vuosia kestävien terapiajaksojen sijaan, psykoterapiaa olisi paremmin saatavilla kaikille sitä tarvitseville oikeaan aikaan ilman pitkiä jonotuksia.
– Yksi asiakas kuvasi lyhytpsykoterapian auttavan, sillä sen myötä saa kokemilleen asioille nimen, oireilleen selityksen ja sitten oireilleen avun, Tiina Herrala kertoo.
Toiminta otettiin omiin käsiin
Alun perin parkanolaisille ja kihniöläisille tarjottiin matalan kynnyksen lyhytpsykoterapiaa yhteistyössä Psykoterapiakeskus Vastaamon kanssa. Pilottihanke oli käynnissä vuoden 2018 ajan, ja palvelun tarjoaminen jatkui senkin jälkeen.
Yhteistyö Vastaamon kanssa päättyi, kun yrityksen tietoturvasta paljastui suuria puutteita. Tietomurron myötä kymmenien tuhansien suomalaisten tiedot vuotivat, ja tietoja hallussaan pitänyt taho pyrki kiristämään Vastaamoa ja suoraan asiakkaita. Helsingin käräjäoikeus asetti yrityksen konkurssiin helmikuussa.
Kolmostien Terveys onkin nyt ottanut psykoterapiatoiminnan täysin omiin käsiinsä.
Johtava lääkäri Korpi kuvailee Vastaamon tapausta traagiseksi. Tälläkin alueella tietomurrosta on jouduttu kärsimään, ja samalla yleinen luottamus psykoterapiaan koki kolauksen.
Koska psykoterapiasta on kaiken kaikkiaan niin paljon apua ihmisille, on tärkeää palauttaa luottamus toimintaan.
– Olen perustellut asiakkaille tilannetta niin, että meillä tietojärjestelmät ovat erilaiset. Suojausjärjestelmät ovat parhaimmalla tasolla, sanoo Tiina Herrala.
Laura Jokisalo
Ylä-Satakunnan alueen tapahtumia ja menovinkkejä
Parkanontie 45, 39700 Parkano
Y-tunnus 0214255-5
Puhelin: 029 1706 680
asiakaspalvelu@ylasatakunta.fi
toimittajat@ylasatakunta.fi
etunimi.sukunimi@ylasatakunta.fi
Sivustomme käyttää evästeitä.