Talousneuvoksen arvonimi myönnettiin Juho Kotilalle elinkeinoelämän luottamustehtävissä saavutettujen ansioiden perusteella.
Tasavallan presidentti myönsi kesäkuussa yhteensä 37 kansalaiselle arvonimen osoituksena yhteiskunnan hyväksi tehdystä työstä. Parkanolainen Juho Kotila oli yksi heistä, jolle julkinen arvonanto osoitettiin. Kotila on nyt talousneuvos.
– Kyllähän tällainen huomio lämmittää. Otan nöyrästi arvonimen vastaan, mutta en toivo sitä kuitenkaan arkikäyttöön.
Talousneuvoksen arvonimeä hakivat OP Satapirkka ja Ylä-Satakunnan Sanomalehti Oy. OP Satapirkkaa edeltäneessä Parkanon Osuuspankissa Kotila teki yhtäjaksoisen, 22 vuotta kestäneen uran luottamustehtävissä. Vuodesta 1976 lähtien hän toimi hallintoneuvoston puheenjohtajana 14 vuotta ja sen jälkeen johtokunnan puheenjohtajana vuoden 1998 loppuun asti.
Kotila valittiin vuonna 1990 Ylä-Satakunnan hallitukseen, jossa hän toimi vuoden 2020 loppuun saakka. Kotila oli yhtiön hallituksen puheenjohtaja 20 vuotta, vuosina 2000–2019.
– Erityisesti mieltä lämmittää se, että hakijatahot ovat arvostaneet puheenjohtajuuttani ja ihmiset ovat luottaneet.
Kotila kuitenkin korostaa luottamushenkilöiden välisen yhteistyön merkitystä, vaikka nuijamiehen tehtävä on kopauttaa päätös.
Myös sanomalehtien ja kaupunkilehtien julkaisijoiden ja muiden yksityisten uutismedioiden toimialajärjestö Uutismedian liitto antoi puoltolausunnon talousneuvoksen arvonimelle. Lausunnossa todetaan Kotilan tehneen poikkeuksellisen pitkän uran itsenäisen paikallislehtiyhtiön hallitus- ja puheenjohtajavastuussa.
Laihialta lähtöisin olevan Juho Kotilan mukaan vuosikymmenten urat luottamustehtävissä ovat tavallaan kodin peruja.
– Kotona Pohjanmaalla iskettiin päähän, että jos johonkin lähdet mukaan, niin sitoudu siihen sitten kanssa.
Kotila sanoo, että kaikki perustuukin luottamukseen ja sitoutumiseen, oli asia mikä hyvänsä. Mitä vaativampi tehtävä, sitä tärkeämpää on päätöksentekoon sitoutunut joukko.
Kotilan osuuspankki- ja sanomalehtiurat käynnistyivät nekin Pohjanmaalla – tosin Halsualla, jossa Kotila oli opettajana. Halsuan Osuuspankin hallintoneuvoston jäsen hänestä tuli vuonna 1971, ja vuosina 1972–1972 hän oli hallintoneuvoston puheenjohtaja. Kotila on myös Perhonjokilaakso-paikallislehden perustajajäsen, ja hallituksen jäsen hän oli vuodet 1970–1973.
Vuonna 1973 edessä oli muutto Parkanoon, Kotilan sanoin tuomaan peruskoulua paikkakunnalle.
Kotila kertoo saaneensa osuuspankkiuransa isoimmat moitteet juuri Parkanon-vuosien alkuvaiheessa.
– Muistan, että jouduimme silloisen johtokunnan puheenjohtajan kanssa puhutteluun Helsingissä.
Kotila kuvailee, että oli tullut runtua ja Parkano oli huonossa huudossa keskuspankkiin päin. Taustalla vaikutti esimerkiksi se, että pankin toimitalon rakentamiseen olisi pitänyt siihen saada lupa keskuspankilta, mutta sitä eivät parkanolaiset olleet kysyneet. Myös Mekes Oy:n taakka painoi päälle, ja keskuspankissa keksittiinkin ottaa kaikilta pankeilta lainaa, niin kutsuttua Parkanon debentuuria.
– Siinä vaiheessa tuumattiin, että panemme tämän pankin asiat kuntoon hallituksessa.
Kaikille pankeille vaikeasta 1990-luvusta Kotila toteaa olevansa mielissään siitä, että Osuuspankki-ryhmä selvisi kohtuullisen kunnialla.
– Hallituksessa ei jäänyt koskaan sellaista kuvaa, että joku vetäisi välistä. Yhdessä mietittiin, miten päästään eteenpäin ja nimenomaan miten parkanolaiset yritykset ja yrittäjät saadaan vietyä talouslaman läpi.
Kotila nostaa johtajista esille Aarre Saranpään ja Heikki Mettomäen. Johtajavalintoja hänelle tuli muutenkin eteen luottamustehtävissä, esimerkiksi Ylä-Satakunnassa kolmen päätoimittaja-toimitusjohtajan valinta.
– Sanoisin, että luottamusmiesjohdon merkittävin päätös tehdään toiminnallista johtoa valitessa. Hallituksen tärkein päätös on löytää oikeat henkilöt johtamaan toimintaa.
Kaikessa ei voi aina onnistua ja ihmisen valinta on vaikea tehtävä, mutta Kotilan mukaan silmä harjaantuu haastatteluissa.
Vaikka talousneuvoksen arvonimi myönnettiin Juho Kotilalle elinkeinoelämän luottamustehtävissä saavutettujen ansioiden perusteella, ei Kotila ole ollut hakijatahojen mukaan luottamustehtävissä henkilökohtaisen hyödyn vuoksi, vaan hän on ajanut yhteistä etua sekä asuinympäristönsä elinvoimaa ja kehittymistä.
Kotila korostaakin vastuuta yhteisistä asioista päätettäessä.
– Passissani lukee tosiaan Laihia. Se antaa kuvan nuukasta paikkakunnasta. Nuukuus ymmärretään kuitenkin väärin, se ei ole saituutta tai itaruutta. Nuukuus tarkoittaa tarkkuutta. Kun asioista päätetään, täytyy tehdä tarkka tilinpito.
Laura Jokisalo
Ylä-Satakunnan alueen tapahtumia ja menovinkkejä
Parkanontie 45, 39700 Parkano
Y-tunnus 0214255-5
Puhelin: 029 1706 680
asiakaspalvelu@ylasatakunta.fi
toimittajat@ylasatakunta.fi
etunimi.sukunimi@ylasatakunta.fi
Sivustomme käyttää evästeitä.