Kolmostien Terveys Oy:n johtava lääkäri Lasse Korpi kertoo, että suurelle osalle koronaan sairastuneista riittää taudin taltuttamiseen lepo. Kuumeeseen voi ottaa parasetamolia.
Niina Kivioja
Suurin osa sairastaa koronan lievänä, eikä se useinkaan eroa normaalista flunssasta. Sairastuneelle parasta lääkettä on lepo, jonka myötä tauti paranee. Kuumeeseen suositus on parasetamoli. Näin kansalaisia ohjeistaa Kolmostien Terveys Oy:n johtava lääkäri Lasse Korpi.
– Kotioloissa, jos se vaan suinkin mahdollista on, potilaan olisi hyvä olla eristyksessä muista. Kontaktit muuhun perheeseen minimiin. Yhden tartunta ei missään nimessä tarkoita, että koko perhe sairastuisi, valistaa Korpi.
– Mikäli oireet voimakkaasti vaikeutuvat, esimerkiksi ilmenee hengenahdistusta tai muuten yleiskunto heikkenee, otetaan yhteyttä terveydenhuoltoon. Lääkäri tekee sitten arvion jatkosta. Äkillisissä ja vakavissa tilanteissa yhteys hätänumeroon, hän jatkaa.
Koronatestiin on syytä hakeutua, mikäli koronaan tai flunssaan viittaavia oireita ilmenee vähänkin. Korpi muistuttaa myös tartunnanjäljityksen tärkeydestä. Kyse on taudin rajaamiseen liittyvistä toimista, käytännössä kontaktien ja sitä kautta altistuneiden selvittämisestä.
– Missään nimessä kyse ei ole syyllistämisestä. Kuntalaiset ovat olleet tässä suhteessa hyvin avoimia ja toimineet vastuullisesti, hän alleviivaa.
Pahentunut koronatilanne on näkynyt myös Parkanon terveysasemalla. Esimerkiksi maanantaina koronatestejä tehtiin yli 60 kappaletta.
– Vastaanotto on toiminut toistaiseksi pääsääntöisesti normaalisti. Tilanne on vaatinut henkilöstön venymistä testaamisen, tartunnan jäljityksen ja muiden tarpeiden lisäännyttyä, sanoo Korpi.
Karanteeni vaatii valppautta
Tällä hetkellä Parkanossa on asetettu karanteeniin noin 250 henkeä. Karanteeni tarkoittaa sitä, että henkilö on altistunut jossain yhteydessä koronalle. Altistuneita on tuossa joukossa eri tasoisia.
– Jos joku perheenjäsenistä on karanteenissa, ja jos kellä hyvänsä ilmenee pieniäkin oireita, on erittäin tärkeää, että koko kotiväki aloittaa heti omaehtoisen karanteenin, sanoo Korpi.
Jukka Huikko
Karanteeni
THL:n mukaan virallinen karanteeni on tartuntatautilääkärin viranomaispäätös.
Päätöksellä voidaan määrätä oireeton henkilön karanteeniin, jos tämä on altistunut yleisvaaralliselle tartuntataudille.
Jos kyseessä on Covid-19-tauti, karanteenin pituus on yleensä 10 päivää.
Virallista karanteenia ei voi lyhentää koronatesteillä. Karanteeni jatkuu, vaikka koronatestin tulos olisikin negatiivinen.
Karanteeniin asetetulla henkilöllä on oikeus tartuntatautipäivärahaan.
Ylä-Satakunnan alueen tapahtumia ja menovinkkejä
Parkanontie 45, 39700 Parkano
Y-tunnus 0214255-5
Puhelin: 029 1706 680
asiakaspalvelu@ylasatakunta.fi
toimittajat@ylasatakunta.fi
etunimi.sukunimi@ylasatakunta.fi
Sivustomme käyttää evästeitä.